Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στα φαραωνικά έργα ΑΠΕ

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα

Από τη σύσκεψη στις 5 Ιούνη ενάντια στα φαραωνικά έργα ΑΠΕ
Από τη σύσκεψη στις 5 Ιούνη ενάντια στα φαραωνικά έργα ΑΠΕ
Τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα φαραωνικού μεγέθους φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στην περιοχή της Πελασγίας στην Ανατ. Φθιώτιδα αποφάσισαν κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιούνη στην Πελασγία.

Τη σύσκεψη κάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Πελασγίας και συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από τα χωριά της γύρω περιοχής, όπως του Αγροτικού Συλλόγου Στυλίδας - Εχιναίων, του Σωματείου Εργαζομένων Χαρτοβιομηχανία ΠΑΚΟ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Τοπικά Συμβούλια Κοινοτήτων Πελασγίας και Μύλων, το Σωματείο Εργαζομένων Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας, καθώς και κάτοικοι από Πελασγία, Κυπαρισσώνα, Βαθύκοιλο και Μύλους. Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός της δράσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών απέναντι στα σχέδια υλοποίησης τριών μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, σε έκταση που αγγίζει συνολικά τα 25.000 στρέμματα, καθώς και δύο αιολικών σταθμών στην Οθρυ.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της λεγόμενης "πράσινης" ενεργειακής μετάβασης, της "πράσινης" μπίζνας δηλαδή, σχεδιάζεται ένα ακόμα έγκλημα με περιβαλλοντικές οικονομικές και κοινωνικές πολιτιστικές και άλλες επιπτώσεις στη ζωή μας και στο βιοτικό μας επίπεδο, καθώς και συνολικά στον τόπο μας», ανέφερε στην παρέμβασή του ο Νίκος Κατσαρός, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας. Προσδιόρισε μάλιστα ότι τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα σχεδιάζονται σε περιοχές που αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής, έχουν μεγάλη αρχαιολογική σημασία, είναι βασικής σπουδαιότητας για την ύδρευση και την άρδευση της Πελασγίας και των γύρω χωριών, είναι κοντά ή τμήμα γης υψηλής παραγωγικότητας, αποτελούν βοσκότοπο για τους κτηνοτρόφους της περιοχής κ.ά.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μετατροπής της Ενέργειας από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, της περίφημης πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς που προώθηση η σημερινή κυβέρνηση ακολουθώντας την πολιτική της προηγούμενης. Μία πολιτική που έχει κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα πανάκριβο οδηγώντας τα λαϊκά νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες στην απόγνωση, καταστρέφει το περιβάλλον και τη γη μας, δίνει ένα ακόμη χτύπημα στην αγροτική παραγωγή, την ώρα που μιλούν για επισιτιστική κρίση», ανέφερε ο Νίκος Κατσαρός και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδοτούνται δεκάδες δισεκατομμύρια μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, με τα τέλη που πληρώνει ο λαός τους λογαριασμούς ρεύματος και τους παρέχονται μια σειρά φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις για να θησαυρίζουν μέσα από την παραγωγή και την πώληση της Ενέργειας».

Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν και από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων και από κατοίκους που συμμετείχαν στη σύσκεψη, όπως ο Θωμάς Νικολάου, από τον Αγροτικό Σύλλογο Στυλίδας - Εχιναίων. Επίσης από την Μαριέττα Αποστολοπούλου τονίστηκε ο σημαντικός κίνδυνος που προκαλείται εξαιτίας αυτών των ζημιογόνων παρεμβάσεων σε οικονομικό, επιχειρηματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, για το σύνολο της Ανατολικής Φθιώτιδας, που οι αρχαιολογικοί της χώροι αποτελούσαν τμήμα του βασιλείου του μυθικού Αχιλλέα, στις πλαγιές και στους πρόποδες της Οθρυος, του όρους των Τιτάνων.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα κατά των ΑΠΕ στη ΔΕ Πελασγίας, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Κοινοτικών Συμβουλίων Πελασγίας, Μύλων, των Αγροτικών Συλλόγων Πελασγίας και Στυλίδας - Εχιναίων, του Σωματείου Εργαζομένων της Χαρτοβιομηχανίας ΠΑΚΟ, του Συνταξιοδοτικού Σωματείου ΙΚΑ Φθιώτιδας, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας, του Σωματείου Εργαζομένων Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας και του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ