Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από βροχοπτώσεις και χαλάζι

Στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ, που στηρίζει τις διεκδικήσεις τους για άμεση καταβολή αποζημιώσεων, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και υλοποίηση έργων προστασίας

INTIME NEWS

Χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, σιτάρι, ντομάτα, καλαμπόκι, όσπρια, κριθάρι, τριφύλλι έπληξε η ξαφνική, αλλά ισχυρή βροχόπτωση που συνοδεύτηκε από χαλάζι το μεσημέρι της Κυριακής, στην επαρχία Φαρσάλων και πιο συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Ενιπέα. Οι περιοχές που «χτυπήθηκαν» είναι το τμήμα από το χωριό Βασιλί, Μικρό και Μεγάλο Ευύδριο, Λόφος και Αγιος Γεώργιος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες της συγκεκριμένης περιοχής βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι. Η ίδια περιοχή τον Σεπτέμβρη του 2020 είχε χτυπηθεί από τον «Ιανό», ενώ μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια παρατηρήθηκαν ξανά ζημιές από χαλάζι και βροχοπτώσεις.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες με τις αποζημιώσεις, αφού ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει κανονικά τους παραγωγούς, ο κανονισμός του δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Εδώ και τώρα αποζημιώσεις στο 100%, κάλυψη χαμένου εισοδήματος, έργα προστασίας!

Με δεδομένο ότι πολλοί αγρότες θα μείνουν χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν κάνει τα καλλιεργητικά έξοδα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής, με ανακοινώσεις τους, καλούν τους αγρότες σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους.

Μεταξύ άλλων απαιτούν: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των χωριών που έχουν πληγεί. Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος πέρα από την αποζημίωση του ΕΛΓΑ με δεδομένη την απώλεια της παραγωγής. Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κ.λπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους. Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα που διατίθενται από την ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι.

ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ: Δεν φταίει «ο κακός μας ο καιρός»...

«Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν πρέπει να δεχτούν ότι είναι "της μοίρας τους γραφτό" όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, καλώντας ταυτόχρονα τους αγρότες να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους, μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και την Ομοσπονδία.

Η Οργάνωση του Κόμματος επισημαίνει πως «η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα. Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Η έκθεση της αγροτικής παραγωγής στα φυσικά φαινόμενα και η πολιτική του κράτους να μην παίρνει μέτρα προστασίας και να μην καλύπτει με επάρκεια τις ζημιές προστίθενται στα αδιέξοδα που κάνουν "Γολγοθά" την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων».

Καλεί «να δυναμώσει η πάλη μέσα από τους συλλόγους για την ανακούφιση όσων πλήττονται, με αποζημιώσεις στο 100%, κάλυψη χαμένου εισοδήματος, έργα προστασίας της παραγωγής, μείωση του κόστους παραγωγής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ