Προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται στην Κολομβία την Κυριακή 29 Μάη, όπου καλούνται να ψηφίσουν περίπου 39 εκατ. ψηφοφόροι. Θυμίζουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 13 Μάρτη πρώτη δύναμη αναδείχτηκε ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων κομμάτων «Ιστορική Συμφωνία» - Pacto Historico (τη στηρίζει και το Κολομβιανό ΚΚ) με 14,16% των ψήφων στη Γερουσία (15,62% στη Βουλή) και ακολουθούσαν το Κολομβιανό Συντηρητικό Κόμμα με 13,58% (στη Βουλή 12,56%), το Φιλελεύθερο Κόμμα με 12,73% (14,26), ο συνασπισμός «Πράσινη Συμμαχία» και «Κέντρο Ελπίδας» με 12,03% (στη Βουλή κατέβηκαν ξεχωριστά με περίπου 10%), το «Δημοκρατικό Κέντρο» με 11,85% (9,8%), η «Ριζοσπαστική Αλλαγή» με 9,89% (8,52%), το Κόμμα U με 9,25% (8,73%) και άλλα μικρότερα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο επικεφαλής της «Ιστορικής Συμφωνίας», 62χρονος γερουσιαστής Γκουστάβο Πέτρο, που έχει υπάρξει αντάρτης στο «Κίνημα 19» και δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά, προηγείται, με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό, του κύριου αντιπάλου του, υποψηφίου της συντηρητικής συμμαχίας «Ομάδα για την Κολομβία», Φεντερίκο (Φίκο) Γκουτιέρες, πολιτικού με διαδρομή σε πολλά δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα και πρώην δημάρχου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, του Μεντεγίν. Το ενδεχόμενο νίκης του Πέτρο από τον πρώτο γύρο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και πιο πιθανό είναι να υπάρξει και δεύτερος γύρος, στις 19 Ιούνη.
Η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, που επιδεινώθηκε και από την κακή διαχείριση της πανδημίας (σχεδόν 140.000 είναι οι νεκροί) και έχει οδηγήσει πάνω από 21 εκατομμύρια από τα 50 εκατομμύρια του πληθυσμού να βιώνουν συνθήκες φτώχειας, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν μαζικοί αγώνες για τα ζητήματα της ειρήνης, της αστυνομικής βίας, της ακρίβειας, της Παιδείας.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σημειώθηκαν και πολλές νέες δολοφονίες αγωνιστών. Μόνο από τις αρχές του 2022 έχουν εκτελεστεί 79 αγωνιστές, ανάμεσά τους 21 πρώην αντάρτες (από το 2016 και τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1.330). Ο Πέτρο και η υποψήφια αντιπρόεδρος με την «Ιστορική Συμφωνία», Φράνσια Μάρκες, δέχτηκαν απειλές, ενώ κυκλοφορούσαν με αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Είναι γεγονός ότι η επικράτηση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων του «Pacto» δημιουργεί προσδοκίες για μια πολιτική αλλαγή, για κάποια μέτρα εκδημοκρατισμού της πολύπαθης χώρας με τους δολοφονημένους κομμουνιστές υποψηφίους τα τελευταία 50 χρόνια. Το πρόγραμμα του Πέτρο, όμως, υπόσχεται μια καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού, αντιμετώπιση της διαφθοράς, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ειρήνη με δικαιοσύνη και «πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη». Βεβαίως, με παραλλαγές τέτοιες υποσχέσεις δίνουν και οι άλλοι υποψήφιοι. Οπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές, διαχειριστικές «κεντροαριστερές» κυβερνήσεις, παρά τις διακηρύξεις, συμβάλλουν στη διαιώνιση του καθεστώτος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της λογικής του «μικρότερου κακού», που μεταθέτει την οργάνωση της πάλης για την οριστική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.