Σάββατο 28 Μάη 2022 - Κυριακή 29 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σαφέστατο μήνυμα

«Πήξαμε» τις τελευταίες μέρες από τα «σαφή μηνύματα» της κυβέρνησης στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία όλο και οξύνεται. Αν βέβαια δει κανείς τη μεγάλη εικόνα, θα διαπιστώσει την περαιτέρω όξυνση των ανταγωνισμών και τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που αποτελούν το έδαφος των παζαριών για διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Για παράδειγμα, το «σαφές μήνυμα» της Παρασκευής από την κυβέρνηση, ήταν ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της «εκτίθεται στο ΝΑΤΟ»! «Εκτίθεται» δηλαδή στη λυκοσυμμαχία, που μόνιμο «μότο» της είναι το «βρείτε τα» και το «λύστε τις "διαφορές" σας», που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Τι δείχνει η ίδια η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών; Οτι η άλλη όψη της «ΝΑΤΟικής συνοχής», για την οποία η Ελλάδα παρουσιάζεται ως «εγγυήτρια», είναι ακριβώς αυτές οι αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι μεγάλοι κίνδυνοι για τον λαό από «θερμά» και «θερμότερα» επεισόδια στρατιωτικής εμπλοκής. Δείχνει ότι κάθε βήμα εμβάθυνσης της συμμετοχής στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς φέρνει ακόμα μεγαλύτερη όξυνση. Αλλωστε, μέσα σε λίγες μέρες έγιναν συντρίμμια και αυτοί οι ισχυρισμοί του «σωρού» από τους χειροκροτητές του ΝΑΤΟ, ότι με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την «άμεση αντίδραση της Δύσης», μπήκε τάχα «ταφόπλακα» σε κάθε αναθεωρητική στάση, επομένως και στη στάση της τουρκικής αστικής τάξης. Ενα και μοναδικό είναι λοιπόν το «σαφές μήνυμα»: Δεν υπάρχει ούτε σταθερότητα ούτε ασφάλεια ούτε ειρήνη με «εγγυητές» το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Υπάρχουν μόνο ανασφάλεια, κίνδυνοι κι ένα διαρκές πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

Οαση και ελπίδα

Κάθε φορά που οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί πραγματοποιούν «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη, η πρεσβεία έχει έτοιμο το σκονάκι για τα παπαγαλάκια της, αφού με κάθε καράβι, υπάρχει και το σχετικό «δελτίο εφησυχασμού» για τον λαό της περιοχής. Μετά ακολουθεί το κλασικό πλέον ρεπορτάζ με τις φωτογραφίες Αμερικανών ή άλλων ΝΑΤΟικών στρατιωτικών να περιφέρονται, να πίνουν καφέ και να τρώνε στην πόλη, ως το «τυρί» στη φάκα, για να αποσπάσουν ανοχή στη μετατροπή της πόλης σε πολεμικό ορμητήριο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως, η άφιξη ενός ακόμα αμερικανικού πολεμικού πλοίου, τους έκανε να σπάσουν όλα τα κοντέρ, θυμίζοντας σκηνές από το «Καλώς ήρθε το δολάριο». Τα υπαγορευμένα ρεπορτάζ σε τοπικά και όχι μόνο Μέσα περιέγραφαν γλαφυρά τους περιπάτους των στρατιωτικών στην πόλη και την «αισιοδοξία» της τοπικής αγοράς, παραπέμποντας στη δεκαετία του '50! «Ο κατάπλους του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έφερε απρόσμενα "δώρα" στους επιχειρηματίες της Αλεξανδρούπολης, καθώς το πλήρωμα παρέμεινε στην πρωτεύουσα του Εβρου και άπαντες άδραξαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πόλη, να γευτούν πιάτα ελληνικής γαστρονομίας και να διασκεδάσουν», έγραφε ένα από αυτά. Μέσα σ' όλη τη μαυρίλα από τη βαθύτερη εμπλοκή της πόλης στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, όαση και αχτίδα ελπίδας για τον λαό και τη νεολαία της περιοχής αποτελεί η αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση της ΚΝΕ, που ξεκίνησε την Παρασκευή στο Δημοτικό Κάμπινγκ. Εκεί χτυπάει μέχρι και την Κυριακή η καρδιά όσων παλεύουν για να είναι η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών, και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών και στόχος των ανταγωνιστών τους.

Τα ίδια...

Αλλη μια σύσκεψη για τη φετινή αντιπυρική περίοδο έγινε την Πέμπτη υπό τον πρωθυπουργό. Για άλλη μια φορά ο λαός άκουσε τις ίδιες διαβεβαιώσεις περί «καλής προετοιμασίας», «πρόληψης» και «άμεσης παρέμβασης». Η γύμνια του κρατικού μηχανισμού, όμως, δεν κρύβεται και φέτος, που οι δασικές πυρκαγιές άρχισαν από νωρίς και έχουν ήδη κατακάψει εκτάσεις μεγαλύτερες κατά 275% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021! Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τις 9 Απρίλη, η αύξηση στον αριθμό των πυρκαγιών είναι της τάξης του 750% σε σχέση με τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου. Πάνω από 10.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη μέχρι τις αρχές του περασμένου μήνα. Θα περίμενε λοιπόν κανείς, μετά και την περσινή καταστροφή, αυτά τα στοιχεία να σημάνουν συναγερμό. Συμβαίνει όμως το εντελώς αντίθετο: Πάνω από 3.600 είναι τα οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, οι δασικές υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες έως ανύπαρκτες (π.χ. το Δασαρχείο Πάρνηθας δεν έχει δασεργάτη ούτε για δείγμα), ενώ καμιά ουσιαστική μέριμνα δεν έχει ληφθεί για την πρόληψη.

... και χειρότερα

Τι μένει λοιπόν στην κυβέρνηση για να καυχιέται; Οι περιβόητοι 500 ...δασοκομάντος που εκπαιδεύονται και θα αναλάβουν υπηρεσία τον Ιούνη (μάλλον!), τα χρυσοπληρωμένα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα κατάσβεσης, οι πυροσβέστες από 6 χώρες της ΕΕ, που φέτος θα έρθουν «έγκαιρα» και ο «πολύ καλύτερος» - υποτίθεται - συντονισμός με την Τοπική Διοίκηση. Το εμπρηστικό «κοκτέιλ» της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, που υποτάσσει στη λογική του κόστους - οφέλους την προστασία του περιβάλλοντος και της περιουσίας του λαού, είναι έτοιμο για δράση, κάνοντας επιτακτική ανάγκη να βρίσκεται ο λαός σε επιφυλακή και αγωνιστική εγρήγορση για την προστασία και τη σωτηρία των δασών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 28 Μάη

1738 Γεννιέται ο Γάλλος γιατρός Ιωσήφ Ιγνάτιος Γκιγιοτέν, το όνομα του οποίου πήρε η γκιλοτίνα.

1871 Η Παρισινή Κομμούνα πνίγεται στο αίμα.

1926 Στην Πορτογαλία εκδηλώνεται πραξικόπημα και εγκαθιδρύεται δικτατορικό καθεστώς.

1937 Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν (Κόμμα των Συντηρητικών) αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο Τσάμπερλεν θα πρωταγωνιστήσει στην πολιτική της Βρετανίας απέναντι στη χιτλερική Γερμανία και την «ενθάρρυνση» της επιθετικότητάς της έναντι της Σοβιετικής Ενωσης.

1941 Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών ιδρύεται στην Αθήνα η οργάνωση της Εθνικής Αλληλεγγύης (ΕΑ).

1957 Μεγάλη 24ωρη απεργία σε Αθήνα, Πειραιά, Λαύριο και Ελευσίνα, με αιτήματα «30% αύξηση στα μεροκάματα» και «ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις».

1987 Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ γίνεται ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται τη Βρετανία μετά το σχίσμα του 1531, το οποίο οδήγησε στην ίδρυση της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

1997 Η «17 Νοέμβρη» εκτελεί στον Πειραιά τον εφοπλιστή Κωνσταντίνο Περατικό.

Κυριακή 29 Μάη

1453 Ο οθωμανικός στρατός καταλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη.

1912 Υπογράφεται στη Σόφια το Σύμφωνο Συμμαχίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Δημιουργείται η Βαλκανική Συμμαχία, παραμονές του Α' Βαλκανικού Πολέμου.

1917 Γεννιέται ο Τζον Κένεντι, μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή καλεί τους εργάτες και τους αγρότες σε γενική επιστράτευση στον Κόκκινο Στρατό.

1922 Γεννιέται ο κορυφαίος συνθέτης και αρχιτέκτονας Ιάννης Ξενάκης.

1924 Ιδρυτική συνέλευση της ΑΕΚ.

1927 Γεννιέται ο ηθοποιός Θανάσης Βέγγος.

1945 Φτάνει στην Αθήνα, ύστερα από 9 χρόνια κράτησής του σε ελληνικές φυλακές και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου της Γερμανίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.

1953 Ο Νεοζηλανδός σερ Εντμοντ Πέρσιβαλ Χίλαρι και ο Νεπαλέζος Σέρπα Τένζινγκ Νόργκεϊ κατακτούν το Εβερεστ, την πιο ψηλή κορυφή της Γης, στα Ιμαλάια, ανάμεσα στην Ινδία και το Θιβέτ.

1971 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τις δίκες που ανήγγειλε η χούντα σε βάρος των στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜ Κώστα Λίτσα, Στρατή Τσαμπή, κ.ά.

1980 Θύμα δολοφονικής απόπειρας πέφτει ο υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων Βέρνον Τζόρνταν, ο οποίος τραυματίζεται σοβαρά από τα πυρά επαγγελματία δολοφόνου που τον χτύπησε πισώπλατα, στο Φορτ Γουέιν της Ιντιάνα.

1994 Πεθαίνει στη Χιλή όπου είχε καταφύγει διωκόμενος ο πρώην ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας Εριχ Χόνεκερ (81 ετών), ΓΓ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας από το 1971 έως το 1981 και Πρόεδρος της χώρας από το 1976 έως το 1989.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ