Σάββατο 21 Μάη 2022 - Κυριακή 22 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE 2
Το αποτυχημένο εγχείρημα, η κυβερνητική συνταγή και τα αδιέξοδα του «προϊόντος»

Eurokinissi

Η απευθείας άνοδος του Λεβαδειακού στη Super League, την περασμένη Κυριακή, μετά τη νίκη του στους αγώνες μπαράζ με τη Βέροια, έριξε και τυπικά την αυλαία στο φετινό πρωτάθλημα της Super League 2.

Μία διοργάνωση που χαρακτηρίστηκε «πρωτάθλημα - υπερμαραθώνιος», με τη συμμετοχή 34 ομάδων χωρισμένων σε δύο ομίλους των 17, αλλά μόνο μία ομάδα να έχει εξασφαλισμένη την απευθείας άνοδο, τη νικήτρια του μπαράζ, καθώς η ηττημένη θα δώσει κι άλλο μπαράζ, αυτήν τη φορά με τη 13η ομάδα της Super League 1. Απ' την άλλη υποβιβάστηκαν στην τρίτη κατηγορία συνολικά 8 ομάδες, 4 από κάθε όμιλο.

Το τουλάχιστον περίεργο αυτό σύστημα προκάλεσε τις αναμενόμενες αντιδράσεις ανάμεσα στις ομάδες της κατηγορίας, ιδίως εκείνες που διεκδικούσαν άνοδο, ενώ συνολικά εκτιμάται ως παταγώδης η αποτυχία και αυτού του πειράματος αναδιάρθρωσης, παρ' όλες τις κυβερνητικές προσπάθειες να «πλασαριστεί». Το μόνο που κατάφερε το τελευταίο αυτό εγχείρημα μέχρι τώρα, ήταν αφενός να αναδείξει για άλλη μια φορά την προσπάθεια και αυτής της κυβέρνησης, στα χνάρια των προηγούμενων, να ελέγξει τα αδιέξοδα που προκύπτουν μέσα από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αφετέρου να φανερώσει τις εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμφερόντων για την πρωτοκαθεδρία εντός του «προϊόντος».

Στην πεπατημένη για τα «θέλω» των επιχειρηματιών


Η δημιουργία του φετινού πρωταθλήματος της Super League 2 ήρθε και ως αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των ποδοσφαιρικών κατηγοριών, με έκτακτη τροπολογία στο αθλητικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνη. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, επέλεξε τη γνωστή και «βολική» συνταγή της αναδιάρθρωσης, με στόχο και εδώ, όπως και στην πρώτη κατηγορία, να ικανοποιήσει τα «θέλω» των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου μέσα από μια ρύθμιση του πλαισίου της αγοράς.

Το νομοσχέδιο - όπως και η ρύθμιση για την αναδιάρθρωση - είχε καταψηφιστεί στη Βουλή από το ΚΚΕ, που είχε καταγγείλει ότι στόχος ήταν η ρύθμιση της επιχειρηματικότητας στον αθλητισμό και όχι η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του χώρου, καθώς επίσης ότι έμπαινε και θέμα ακεραιότητας των αποτελεσμάτων, με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονταν στο νέο πρωτάθλημα της Super League 2, π.χ. με τη συμμετοχή δεύτερων ομάδων ορισμένων ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας χωρίς δικαίωμα προβιβασμού κ.λπ.

Η συνταγή της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων έχει εφαρμοστεί κατά καιρούς από όλες τις κυβερνήσεις, οδηγώντας όχι σε λύσεις αλλά σε νέα αδιέξοδα. Ενδεικτικό είναι ότι το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε και πάλι αναδιάρθρωση (νόμος Βασιλειάδη) που οδήγησε στη δημιουργία της τότε Γ' Εθνικής. Εγχείρημα που και εκείνο, όπως και το τωρινό της Super League 2, αποδείχθηκε προβληματικό και δυσλειτουργικό, με αρνητικές συνέπειες για τους ποδοσφαιριστές και τους εργαζόμενους των ομάδων που συμμετείχαν.

Αποτυχημένο πείραμα με θολό μέλλον

Τα αδιέξοδα των κυβερνητικών σχεδιασμών φάνηκαν και στο νέο πείραμα με το «καλημέρα». Χαρακτηριστικά, η προγραμματισμένη για τις αρχές του Σεπτέμβρη 2021 έναρξη του πρωταθλήματος έγινε τελικά με σχεδόν δίμηνη καθυστέρηση, στα τέλη του Οκτώβρη του ίδιου έτους, εξαιτίας σοβαρών διαδικαστικών ζητημάτων (προβλήματα σε πιστοποιητικά συμμετοχής των ΠΑΕ, ανακλήσεις δελτίων κ.λπ.) αλλά και δικαστικών διαμαχών ανάμεσα στις ΠΑΕ, απόρροια της κόντρας αντίπαλων συμφερόντων.

Μπροστά στα αδιέξοδα και με την οικονομική επιβίωση του πρωταθλήματος να παραμένει υπό αμφισβήτηση μέχρι και την τελευταία ώρα, καθώς δεν είχε βρεθεί λύση στο πρόβλημα με το τηλεοπτικό συμβόλαιο, κυβέρνηση και επιχειρηματίες αναζήτησαν συμβιβασμούς, με την ΕΡΤ - κατόπιν και κυβερνητικών προτροπών - να γίνεται και πάλι σανίδα σωτηρίας για τα «θέλω» των επιχειρηματιών, έστω κι αν οι τελευταίοι υποχρεώθηκαν σε αναπροσαρμογές. Παράλληλα, από πλευράς της Λίγκας των ΠΑΕ της β' κατηγορίας τέθηκε προς την κυβέρνηση και ζήτημα αύξησης του ποσοστού που δικαιούνται οι δεύτερες από το στοίχημα. Τελικά η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων όρισε πλαφόν στα ποσά πονταρίσματος γι' αυτήν την κατηγορία.

Μ' αυτά και μ' αυτά, ακόμα και όταν έγινε τελικά κατορθωτό να ξεκινήσει η αγωνιστική δράση στο πρωτάθλημα, τα πράγματα κάθε άλλο παρά ιδανικά εξελίχθηκαν, καθώς σε όλα τα άλλα προβλήματα ήρθαν να προστεθούν και οι συνέπειες που προκλήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, με τις πολλές αναβολές αγώνων. Κατά τη διάρκεια της σεζόν επιδεινώθηκαν και τα οικονομικά αδιέξοδα αρκετών ομάδων, με αποτέλεσμα πολλές απ' αυτές στις τελευταίες αγωνιστικές να μην κατεβαίνουν καν στους αγώνες και να μηδενίζονται. Συνεχίστηκαν επίσης οι εσωτερικές συγκρούσεις, με ενστάσεις και δικαστικές διαμάχες ακόμα και μετά το φινάλε της κανονικής περιόδου, υποχρεώνοντας τη Λίγκα να επικυρώσει με αισθητή καθυστέρηση την τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Οσο για τη νέα σεζόν, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Λίγκας ορίστηκε ως ημερομηνία έναρξης η 11η Σεπτέμβρη 2022, ωστόσο παραμένει αμφίβολη η «επόμενη μέρα» στη δεύτερη κατηγορία...


Μπ.Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ