Πέμπτη 19 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Πληθώρα νέων ταινιών με ενδιαφέροντα στοιχεία

«Λούις Γουέιν: Ενας ξεχωριστός κόσμος»
«Λούις Γουέιν: Ενας ξεχωριστός κόσμος»
Κινηματογραφική βδομάδα με πληθώρα ταινιών σε αρκετές κατηγορίες, που σχεδόν όλες έχουν ενδιαφέροντα στοιχεία να μοιραστούν με το κοινό. Αυτήν τη βδομάδα βγαίνει στους θερινούς κινηματογράφους η ειδική «θερινή» έκδοση (νέο μοντάζ) της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη» του Γρηγόρη Καραντινάκη, στην οποία είχαμε αναφερθεί στη στήλη τον χειμώνα που μας πέρασε, ενώ από τις επανεκδόσεις της βδομάδας έχουμε την ασπρόμαυρη «Ανοιξη Σε Μια Μικρή Πόλη» του Μου Φέι, γυρισμένη το 1948, στον απόηχο του Β' Σινοϊαπωνικού πολέμου και της κινεζικής Επανάστασης, που πραγματεύεται τις ανθρώπινες (ερωτικές κυρίως) σχέσεις σε ένα μικρό χωριό κατεστραμμένο από τον πόλεμο. Η ταινία, λόγω του ότι δεν έχει άμεση πολιτική χροιά, δεν έτυχε προβολής εκείνη την περίοδο και ουσιαστικά ανακαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα. Το «Nitram» του Τζάστιν Κερζέλ (Νεντ Κέλι/ Macbeth) είναι μια καλογυρισμένη, αλλά ιδιαίτερα σκοτεινή ταινία, για τη ζωή του Μάρτιν Μπράιαντ, ενός 28χρονου μακελάρη που σκότωσε 35 άτομα και τραυμάτισε ακόμη 23 στην Τασμανία, τον οποίο υποδύεται ο εξαιρετικός Λάντρι Τζόουνς. Το στοίχημα εδώ βρίσκεται στο εάν ο Κερζέλ απλώς ακτινογραφεί τον μακελάρη ή προσπαθεί να τον δικαιολογήσει, ως έναν άρρωστο άνθρωπο που έτυχε κακής μεταχείρισης από τον κοινωνικό του περίγυρο...

Νύχτα της Φωτιάς/Prayers for the Stolen/ Τατιάνα Χουέζο/2021/110 λεπτά

«Prayers for the stolen»
«Prayers for the stolen»
Σε μια απομονωμένη πόλη στα βουνά του Μεξικού, τα κορίτσια έχουν αγορίστικα κουρέματα και μαθαίνουν να κρύβονται όταν τα μαύρα SUV των καρτέλ εμφανίζονται από μακριά. Μόνο που μια μέρα, ένα από αυτά δεν θα προλάβει να κρυφτεί εγκαίρως.

Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα της Jennifer Clement «Prayers for the stolen» και μέσα από τα μάτια τριών μικρών κοριτσιών πραγματεύεται τις αδυσώπητες συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν τα παιδιά που γεννιούνται σε αυτές τις περιοχές. Ο τρόμος είναι καθεστώς, σχεδόν κανείς δεν μιλάει ανοιχτά, τα παιδιά μεγαλώνουν με κομμένα τα φτερά και οι μανάδες προσπαθούν να τα προστατεύσουν με όποιο τρόπο μπορούν, σε έναν τόπο που η ανθρώπινη ζωή δεν μετράει. Οι κάτοικοι από μικρή ηλικία δουλεύουν για τα καρτέλ, για να είναι «προστατευμένοι»... Βραδυφλεγής, ρεαλιστικός, κοινωνικός κινηματογράφος, γυρισμένος με υπέροχη και λιτή κινηματογράφηση μέσα στα πυκνά δάση του Μεξικού, χωρίς πολλά λόγια, με την εικόνα να γίνεται ο αδιάψευστος μάρτυρας των συνθηκών.

Τα Κορδόνια /Lacci/ Ντανιέλε Λουκέτι/2021/ 100 λεπτά

Στη Νάπολη της δεκαετίας του '80, ένα φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι με τα δυο τους παιδιά περπατούν χαρούμενοι στα στενά της πόλης. Ομως σύντομα η εικόνα αυτή ανατρέπεται και ο γάμος τους περνά σοβαρή κρίση, αφού ο σύζυγος εγκαταλείπει τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά για μια νεαρή κοπέλα απ' τη δουλειά του... Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ντομένικο Σταρνόνε.

Ο Λουκέτι παρακολουθεί την οικογένεια μέσα από την πάροδο των δεκαετιών και ουσιαστικά θέτει το ερώτημα εάν αξίζει να σώζονται οι σχέσεις που έχουν καταστραφεί και με ποιο τίμημα. Η αφήγηση γίνεται μέσα από διαφορετικές οπτικές: Παρακολουθούμε τα γεγονότα υπό το πρίσμα της γυναίκας, του άντρα και τέλος των παιδιών, που τελικά θα οδηγήσουν στην κάθαρση της τραγωδίας... Ο Λουκέτι «μεταφέρει» τις «Σκηνές από έναν γάμο» του Ι. Μπέργκμαν στην ιταλική πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας το έντονο μεσογειακό ταμπεραμέντο και πάθος σαν όχημα για να αφηγηθεί μια «καθημερινή» και πολλάκις ειπωμένη ιστορία με ιδιαίτερο τρόπο. Η ανάλυση των χαρακτήρων είναι ενδελεχής και η ψυχολογική ένταση των ηρώων του πρωταγωνιστεί. Η σκηνοθεσία, γρήγορη και νευρική, συμβάλλει στη δημιουργία έντασης στον θεατή, ενώ παράλληλα αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του.

Το Κοστούμι /The Outfit/ Γκρέιαμ Μουρ/ 2022/ 100 λεπτά

Στο Σικάγο της δεκαετίας του '50, ο Λέοναρντ, ένας περιζήτητος ράφτης, βρίσκεται μπλεγμένος στα επικίνδυνα παιχνίδια των μοχθηρών γκάνγκστερ που αγοράζουν τα κομψά, χειροποίητα κοστούμια του...

Ταινία υπόδειγμα για το πώς μπορείς να γυρίσεις σε έναν μόλις χώρο μια ιστορία με σπουδαία πλοκή, αγωνία, ανατροπές και μυστήριο, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα εξαιρετικά τους χαρακτήρες και ανακαλύπτοντας την αλήθεια για τον κεντρικό σου ήρωα, μόλις το τελευταίο λεπτό. Εξυπνο, καλογραμμένο σενάριο, υπέροχοι φωτισμοί από τον Ντικ Πόουπ, κοστούμια και σκηνικά εποχής και μια εκπληκτική ερμηνεία του Μαρκ Ράιλανς, συνθέτουν μια μοναδική ταινία για το είδος της. Το «Κοστούμι» είναι ένα θρίλερ για τη συνενοχή, ένας προβληματισμός για το κατά πόσο μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια απέναντι στο «τέρας», να μένουμε απαθείς και να δικαιολογούμε αυτή μας την αδράνεια. Ωραία επιλογή για θερινό σινεμά.

Μαγνητικά Πεδία / Γιώργος Γούσης/ 2021/ 78 λεπτά

Η Ελενα οδηγεί μόνη της με άγνωστο προορισμό, όταν απροσδόκητα μπαίνει στο φέρι για ένα νησί. Εκεί θα μοιραστεί τις σκέψεις και τα βάρη της με έναν άνδρα που συναντάει τυχαία, τον Αντώνη. Οι δυο τους θα ξεκινήσουν μια περιπλάνηση στο νησί, ψάχνοντας ένα ωραίο μέρος για να θάψουν ένα μεταλλικό κουτί που κουβαλάει ο Αντώνης.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Γιώργου Γούση δίνει το στίγμα του «χειροποίητου» σινεμά, με υποτυπώδες σενάριο, γυρισμένη με μια κάμερα Mini DV (παλαιότερης, δηλαδή, τεχνολογίας) και ελάχιστο συνεργείο στην Κεφαλονιά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η επιλογή της Mini DV είναι καθοριστική για το ύφος της ταινίας, καθώς η εικόνα μοιάζει επίτηδες ερασιτεχνική, σαν ο φακός να είναι ένας μεσήλικας παρατηρητής του ταξιδιού των δυο αγνώστων. Τι μοιράζονται αυτοί οι άγνωστοι; Τη μοναξιά τους. Αποδρούν μυστικά από την κανονική ζωή τους. Εκεί επικεντρώνει ο Γούσης, αφήνοντας τους πρωταγωνιστές του να αυτοσχεδιάσουν στους διαλόγους από καρδιάς. Αν και παρουσιάζει ενδιαφέρον η μορφή της, εντούτοις το περιεχόμενό της, δηλαδή τα προσωπικά αδιέξοδα των ηρώων της, απευθύνονται κυρίως σε φεστιβαλικούς σινεφίλ.

Λούις Γουέιν: Ενας Ξεχωριστός Κόσμος /The Electrical Life of Louis Wain/ Γουίλ Σάρπε /2021/ 111 λεπτά

Η ξεχωριστή και αληθινή ιστορία του Βρετανού καλλιτέχνη Λούις Γουέιν, του οποίου οι παιχνιδιάρικες και συχνά ψυχεδελικές εικόνες βοήθησαν στο να αλλάξει παντοτινά η άποψη του κοινού για τις γάτες. Ξεκινώντας από τον 19ο αιώνα και φτάνοντας μέχρι τη δεκαετία του 1930, ακολουθούμε τις απίστευτες περιπέτειες αυτού του εμπνευσμένου καλλιτέχνη. Αυτή η ιδιαίτερα τρυφερή ταινία, με εξαιρετική κινηματογραφική γραφή, μας χαρίζει ένα πολύ αισιόδοξο δίδαγμα. Η ομορφιά υπάρχει στον κόσμο και όχι μόνο πρέπει να την αναζητάμε, αλλά και να την δείχνουμε στους γύρω μας, ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς. Για άλλη μια φορά ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, υποδυόμενος αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο και κάνοντας τον θεατή να νιώσει τόσο οικείος του... Αυτή την ευαίσθητη ταινία μπορούμε να τη μοιραστούμε και με έφηβους σινεφίλ για το υπέροχο μήνυμά της.

Προσεχώς...

Το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, επιστρέφει τηρώντας το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, σε υβριδική μορφή. Στο πλαίσιο του φετινού, εξαιρετικά πλούσιου προγράμματος, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 26 Μάη έως και τις 15 Ιούνη και στις τρεις αίθουσες της Ταινιοθήκης (Θερινός κινηματογράφος «Λαΐς», Αίθουσα Α', Αίθουσα Β') θα προβληθούν 110 ταινίες. Παράλληλα, επιλεγμένα προγράμματά του θα παρουσιαστούν (και) online στη διεύθυνση online.tainiothiki.gr. Το διεθνές διαγωνιστικό περιλαμβάνει 9 βραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ αλλά και υβριδικές, σκηνοθετών απ' όλο τον κόσμο. Η ενότητα «Αποκατεστημένες και υπέροχες» περιλαμβάνει 9 αποκατεστημένες ταινίες, ενώ από τα φετινά αφιερώματα ξεχωρίζουν τα «Με τον φακό των γυναικών», ένα μεγάλο αφιέρωμα σε σημαντικές διευθύντριες φωτογραφίας του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου, η αναδρομή στο έργο του Τζορτζ Στίβενς, στο πλαίσιο της οποίας εκτός από τις ταινίες μυθοπλασίας που γύρισε, θα προβληθεί το μοναδικό έγχρωμο φιλμ του πολέμου, από την πλευρά των Συμμάχων, με την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία και συγκλονιστικές εικόνες από την απελευθέρωση των κρατουμένων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου, τον Απρίλη του 1945, και βεβαίως η «Τριλογία του Απού» του Σατγιαζίτ Ρέι, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Ακόμα ξεχωρίζει η προβολή της πρόσφατα αποκεταστημένης ταινίας «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη, ενώ σε συνεργασία με την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡT, ERTFLIX, θα προβληθεί το σύνολο της σειράς «Ακυβέρνητες Πολιτείες». Τέλος, ταινίες των Γιόνας Μέκας, Mπαμπέτ Μανγκόλτ, Θόδωρου Αγγελόπουλου αλλά και ο εθνογραφικός κινηματογράφος των Αντόνιο Ρέις και Μαργκαρίντα Κορντέιρο θα προβληθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης http://www.tainiothiki.gr.

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA επιστρέφει για 6η χρονιά, μεταξύ 2-10 Ιούνη, στους θερινούς κινηματογράφους «Τριανόν Filmcenter Europa Cinemas», «Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas» και στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, με 11 ταινίες μυθοπλασίας, αφιέρωμα στα βραβεία Goya 2022 με 6 επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους, δυο ταινίες ντοκιμαντέρ με το βλέμμα στο περιβάλλον και ένα αφιέρωμα στον Μεξικανό σκηνοθέτη Αρτούρο Ρίπστεϊν. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και την προπώληση εισιτηρίων στην ιστοσελίδα https://fecha.gr/.


Π. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ