Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ
Συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο

Διοργανώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ και την οικογένειά του στις 30 Μάη στο γήπεδο του Πανιωνίου στη Ν. Σμύρνη

Με μια μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, η ΚΕ του ΚΚΕ και η οικογένειά του, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το «φευγιό» του, τιμούν τον μεγάλο ερμηνευτή.

«Της ζωής το παρακάτω» τιτλοφορείται το αφιέρωμα, που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 30 Μάη στο γήπεδο του Πανιωνίου στη Ν. Σμύρνη στις 20.30. Τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στην ticketservices.gr. Προσκλήσεις διατίθεται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Σπουδαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού θα ανέβουν στη σκηνή και θα ερμηνεύσουν τραγούδια πολλών σημαντικών Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, που έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένα στις καρδιές των ανθρώπων του λαού, χάρη στη μοναδική δωρική φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου που τα σφράγισε περνώντας τα στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Η Πέγκυ Ζήνα, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιώργος Σαμπάνης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, πλαισιωμένοι από την ορχήστρα που τον συνόδευε, θα μας θυμίσουν τα τραγούδια του που βρίσκονται στα στόματα όλων μας και θα αποτίσουν φόρο τιμής σε έναν μοναδικό άνθρωπο και καλλιτέχνη. Την παρουσίαση, σκηνοθεσία, επιμέλεια έχει αναλάβει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης και την ηχοληψία ο στενός συνεργάτης του Δ. Μητροπάνου, Δημήτρης Ευαγγελάτος.

Μ' ένα βαρύ ζεϊμπέκικο...

Για περισσότερα από 45 χρόνια ο Δημήτρης Μητροπάνος βάδισε με συνέπεια στους δρόμους του ελληνικού τραγουδιού, αποκαλύπτοντας συνεχώς νέες πτυχές της μεγάλης του ερμηνευτικής γκάμας. Με το γνήσιο λαϊκό χρώμα της φωνής του χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές, πετυχαίνοντας να τον νιώθουν μέχρι και σήμερα «δικό τους» τόσο οι παλιότερες όσο και οι νεότερες γενιές...


Στη φωνή του φτερούγισε το πείσμα όσων πηγαίνουν κόντρα στους δύσκολους καιρούς. Τα τραγούδια του συντρόφευσαν και συνεχίζουν να συντροφεύουν όσους θέλουν «έναν κόσμο πιο μεγάλο...».

Στη μακρόχρονη πορεία του συνεργάστηκε με πολύ μεγάλους δημιουργούς του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού: Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός, Μάριος Τόκας, Θάνος Μικρούτσικος, Βαγγέλης Κορακάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου κ.ά.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος μίλησε στην καρδιά των λαϊκών ανθρώπων για τα «όλα» της ζωής τους, χόρεψε δίπλα τους ένα βαρύ ζεϊμπέκικο και ξεσήκωσε τις ψυχές που το έχουν ανάγκη όταν σκοτεινιάζει ο καιρός και στις καρδιές νυχτώνει. Η σεμνή μα αγέρωχη παρουσία του στη σκηνή και στη ζωή, η αυθεντική λαϊκή φωνή του, τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο.

Βαδίσαμε μαζί στον ίδιο δρόμο...

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Δημήτρης Μητροπάνος πορεύτηκε στο πλευρό του ΚΚΕ. Τίμησε με την παρουσία του εκδηλώσεις του Κόμματος και τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Εξάλλου, από τα παιδικά του χρόνια στα Τρίκαλα μεγάλωσε σε μια οικογένεια δεμένη με την Αντίσταση, τον ΔΣΕ, που γνώρισε φυλακίσεις, εξορίες... Ως παιδί αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ βιώνει το κυνηγητό και τις διώξεις, με τα οποία αντιμετώπισε το αστικό κράτος τις οικογένειες των αγωνιστών.

Στις 15 Απρίλη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρέδωσε στην γυναίκα του Βένια και την κόρη του Αναστασία υλικά από το Αρχείο του Κόμματος, τα οποία αναφέρονται στον πατέρα του αξέχαστου ερμηνευτή, Γιώργο.

Πιο συγκεκριμένα, παρέδωσε τη βιογραφική έκθεση του Γιώργου Μητροπάνου στο Κόμμα, καθώς και το φύλλο της Εφημερίδας της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης του ΔΣΕ (25/10/1948) που ανακοινώνει την προαγωγή του σε λοχαγό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος. Υλικά και ντοκουμέντα που φανερώνουν μια οικογένεια δοσμένη στους αγώνες και το κίνημα. Αυτήν την αγωνιστική παράδοση τίμησε μέχρι τέλους της ζωής του και ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Τώρα, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, η ΚΕ του ΚΚΕ και η οικογένειά του διοργανώνουν προς τιμήν του αυτήν τη μεγάλη συναυλία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη συναυλία προς τιμήν του αξέχαστου Δημήτρη Μητροπάνου(2022-05-20 00:00:00.0)
Μεγάλη συναυλία προς τιμήν του αξέχαστου Δημήτρη Μητροπάνου(2022-05-18 00:00:00.0)
Καλοκαίρι στη ....Διαπασών(2009-06-04 00:00:00.0)
Ενώνουν τις φωνές τους(2005-08-30 00:00:00.0)
Υπάρχει και... το ζεϊμπέκικο(2005-01-27 00:00:00.0)
Μελωδικές, δισκογραφικές αποδράσεις(1999-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ