Παρασκευή 13 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΕΕΤΕ
Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με θέμα «1922 - 2022, Πρόσφυγες»

Εναρξη εκδηλώσεων στις 23 Μάη, επίσημη έναρξη του Συμποσίου στις 27 Μάη

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με τίτλο «1922 - 2022, Πρόσφυγες» διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και τη ΔΕΥΑΠ.

Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί στην Ιχθυόσκαλα (Νότιο Πάρκο), διοργανώνεται προς τιμήν του γλύπτη Διονύση Γερολυμάτου, είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και με αυτό ανοίγουν από τη Δευτέρα 23 Μάη οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας για το 2022.

Θα συμμετάσχουν 10 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κατάταξης και Κρίσης του ΕΕΤΕ. Πρόκειται για τους γλύπτες: Kristaq Valera (Αλβανία), Gagik Altunyan (Αρμενία), Abdulhamid Aktham (Συρία), Selcuk Yilmaz (Τουρκία), Φίλιππο - Αγγελο Βαλερά, Βασίλη Βασίλη, Αναστάσιο Κρατίδη, Παναγιώτη Λάμπρου, Αλέξανδρο Πφαφφ και Χρήστο Τσουμπλέκα (Ελλάδα).

Τα δέκα γλυπτά που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, θα κοσμήσουν χώρους, με προτεραιότητα τις προσφυγικές συνοικίες του δήμου Πατρέων και τρία από αυτά θα διατεθούν σε δήμους της Δυτικής Ελλάδας (Αγρινίου, Πηνειού και Δυτικής Αχαΐας) που έχουν προσφυγικές συνοικίες.

«Ο θεσμός του Συμποσίου Γλυπτικής έχει καθιερωθεί σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου και θεωρείται επιτυχημένος για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί ένας τόπος αποκτά συγκεντρωμένα έναν μεγάλο αριθμό γλυπτών και, δεύτερον, διότι η διαδικασία της φιλοτέχνησης του έργου είναι ανοιχτή και συντελείται μπροστά στα μάτια των θεατών - κατοίκων. Πρακτικά δίνεται η δυνατότητα να βλέπουν ζωντανά πώς δημιουργείται ένα έργο γλυπτικής και ταυτόχρονα να γίνεται συζήτηση για τον ρόλο της γλυπτικής στην ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι η προσφυγιά», είπε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της διοργάνωσης και πρόσθεσε: «Μέσα στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που λειτουργούν οι δήμοι, με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε στο μέγιστο βαθμό την ελεύθερη πρόσβαση στην Τέχνη και τον Πολιτισμό για τους πολίτες μας».

Ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι μέσα από τις εκδηλώσεις θα αναδειχθούν πτυχές της προσφυγιάς, «δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για να προσεγγιστεί όλο το υλικό που υπάρχει, για να μελετήσουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα, για τη Μικρασιατική Καταστροφή και για να ριχτεί φως σε πολλές πλευρές στη συγκεκριμένη πτυχή της Ιστορίας». Με αφορμή την παράδοση από τον δήμο του κτιρίου της Ιχθυόσκαλας, όπου θα φιλοξενηθούν οι εργασίες του Συμποσίου και θα μετατραπεί σε ένα ακόμα «κύτταρο» Πολιτισμού, είπε πως συνεχίζονται οι διαδικασίες διαμόρφωσης όλης της παραλιακής ζώνης. Εκανε επίσης αναφορά στην ανάπλαση της Ανω Πόλης που είναι σε εξέλιξη και στην επικείμενη έναρξη εργασιών για την ανάπλαση του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, που θα μετατραπεί σε Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του Διεθνούς Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, χορευτικές και χορωδιακές συναντήσεις, δίνοντας βήμα σε συλλόγους και φορείς, που έχουν αναφορά στο μικρασιατικό στοιχείο και στην προσφυγιά. Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκινούν στις 23 Μάη.

Η επίσημη έναρξη του συμποσίου θα γίνει την Παρασκευή 27 Μάη στην Ιχθυόσκαλα (Νότιο Πάρκο) και περιλαμβάνει συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τίτλο «Πατρίδα λέω τα τραγούδια, Σμύρνη 1922 - 2022».

Το κλείσιμο του Συμποσίου θα γίνει την Τρίτη 21 Ιούνη με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, σε ένα «μουσικό ταξίδι από τη Σμύρνη μέχρι σήμερα» και τους Θοδωρή Βουτσικάκη και Δήμητρα Σελεμίδου.

Ενδιάμεσα ξεχωρίζει η θεατρική παράσταση από το Αρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που κάνει πρεμιέρα με την παράσταση «Ονειρο θερινής Νυκτός» την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org