Παρασκευή 13 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Μήδεια» του Μποστ και «Αίας» του Σοφοκλή στις καλοκαιρινές παραγωγές

«Μήδεια» του Μποστ

Elina Giounanli/nophoto.gr

«Μήδεια» του Μποστ
Η «Μήδεια» του Μποστ και ο «Αίας» του Σοφοκλή είναι οι καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου που θα παρουσιαστούν στην Επίδαυρο, στις 8 και 9 Ιούλη το πρώτο και στις 29 και 30 Ιούλη το δεύτερο, όπως ανακοινώθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε επίσης ο προγραμματισμός του Εθνικού για τη χειμερινή σεζόν 2022 - 2023.

Ενα έργο - σταθμός της νεοελληνικής δραματουργίας, η «Μήδεια» του Μέντη Μποστατζόγλου παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Εθνικό στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο, η «Μήδεια», που θυμίζει τόσο επιθεώρηση όσο και αρχαία τραγωδία, είναι μια σουρεαλιστική κατασκευή φτιαγμένη από απλά υλικά, που αντικατοπτρίζει το παιχνιδιάρικο πνεύμα του πολυπρισματικού καλλιτέχνη - δημιουργού της. Με απαράμιλλη δεξιοτεχνία ο Μποστ φέρνει κοντά ετερόκλητους χαρακτήρες, από διαφορετικές ιστορικές περιόδους, με χιούμορ και τόλμη, παίζοντας απενοχοποιημένα με τους συνειρμούς που δημιουργεί η ακροβατική του γλώσσα.

Με έναν εκλεκτό 20μελή θίασο και μια ορχήστρα εγχόρδων με τέσσερις μουσικούς επί σκηνής, σε ένα σκηνικό που θυμίζει χρυσό ερειπιώνα, η σκηνοθεσία με παιγνιώδη διάθεση βουτά στην ανελέητη κωμωδία του σπουδαίου συγγραφέα.

«Αίας» του Σοφοκλή

KAROL JAREK

«Αίας» του Σοφοκλή
Διανομή (αλφαβητικά): Γιώργος Γλάστρας (Τροφός), Θανάσης Δήμου (Οιδίποδας), Ανδρη Θεοδότου (Αντιγόνη), Στέλιος Ιακωβίδης (Ευριπίδης), Θανάσης Ισιδώρου (Ψαράς), Σύρμω Κεκέ (Καλόγρια), Μαρία Κοσκινά (Κορυφαία), Φανή Παναγιωτίδου (Εξάγγελος), Γιώργος Σαββίδης (Καλόγερος), Σταύρος Σβήγκος (Ιάσονας), Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Μήδεια). Χορός: Μαρία Κωνσταντά, Ειρήνη Μακρή, Λυγερή Μητροπούλου, Ελπίδα Νικολάου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ματίνα Περγιουδάκη, Μαριάμ Ρουχάτζε, Θεοδοσία Σαββάκη, Νιόβη Χαραλάμπους. Μουσικοί επί σκηνής: Παρασκευάς Κίτσος (κοντραμπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο - μουσική διεύθυνση), Δημήτρης Χουντής (σοπράνο σαξόφωνο), Maria - Christina Harper (άρπα).

Θα ακολουθήσει ο «Αίας» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη, σε μια παράσταση που αναδεικνύει τη μετωπική σύγκρουση δύο αντίθετων κόσμων.

Τροία. Οι Ελληνες στρατιώτες πίστευαν ότι εκστρατεύουν για δεκαπέντε μέρες, έχουν περάσει όμως δέκα χρόνια, δέκα βαρείς χειμώνες του πολέμου και είναι ακόμα εκεί. «Ως πότε, για πάντα;», αναρωτιούνται οι ήρωες του Σοφοκλή, καθηλωμένοι σ' αυτό το παγωμένο και αφιλόξενο περιβάλλον. Και ανάμεσά τους ο ένδοξος ήρωας Αίας, βασιλιάς της Σαλαμίνας. Οταν οι συμπολεμιστές του του στερούν με δόλο τα όπλα του Αχιλλέα, την πιο μεγάλη αναγνώριση της πολεμικής του αρετής, ο Αίας δεν μπορεί να το δεχτεί, ούτε να το κατανοήσει. Ενας καινούργιος κόσμος έχει αναδυθεί, στον οποίον εκείνος δεν χωρά: Ο νέος αυτός κόσμος τιμά τη διαλλακτικότητα και την ευστροφία του Οδυσσέα, αλλά αδιαφορεί για τις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκε ο Αίας.

Διανομή (αλφαβητικά): Δημήτρης Ημελλος (Οδυσσέας), Δέσποινα Κούρτη (Αθηνά), Τάσος Μικέλης (Ευρυσάκης), Γιάννης Νταλιάνης (Μενέλαος), Εύη Σαουλίδου (Τέκμησσα), Στάθης Σταμουλακάτος (Αίας), Χρίστος Στυλιανού (Τεύκρος), Νίκος Χατζόπουλος (Αγαμέμνων). Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Δημήτρης Γεωργιάδης, Αφροδίτη Κατσαρού, Ερατώ Καραθανάση, Φάνης Κοσμάς, Λάμπρος Κωνσταντέας, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ειρήνη Μπούνταλη, Φώτης Στρατηγός. Μουσικοί επί σκηνής: Μάνος Βεντούρας (κόρνο), Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα).

Παράλληλα, το Εθνικό συνεχίζει μέχρι τις 5 Ιούνη, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» (κτίριο Τσίλλερ) την παράσταση «Δίπλα-δίπλα» των Αγγελου Αγγέλου και Εμης Σίνη, για παιδιά 3 ετών και πάνω.

Αναφορικά με τη χειμερινή θεατρική σεζόν 2022 - 2023 ανακοινώθηκαν δέκα παραστάσεις για τις τέσσερις από τις πέντε Σκηνές του Θεάτρου, που περιλαμβάνουν έργα κλασικών συγγραφέων, σύγχρονου ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, μουσικές παραστάσεις και παραστάσεις για παιδιά και νέους.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το «Λογοτεχνικό Ετος 2022 - Ιάκωβος Καμπανέλλης» το Εθνικό θα συμπράξει με το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν. Οι δύο ιστορικοί θεατρικοί οργανισμοί, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του Καμπανέλλη ως ενός από τους κορυφαίους δραματουργούς της σύγχρονης ελληνικής γραφής, θα συνεργαστούν για να τον τιμήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα, μια παραγωγή του Εθνικού της περιόδου 2020 - 2021, που δεν παίχτηκε ποτέ μπροστά σε ζωντανό κοινό (έκανε μόνο ένα live streaming), θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης της οδού Φρυνίχου.

Τέλος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού, τα δύο θέατρα θα οργανώσουν από κοινού βραδιά μνήμης για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, με τη συνεργασία της κόρης του, Κατερίνας Καμπανέλλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεατρικές διαδρομές(2013-08-31 00:00:00.0)
Θεατρικές διαδρομές(2013-08-31 00:00:00.0)
Θέατρο στις Οινιάδες(2007-07-19 00:00:00.0)
Από το Ηρώδειο στο Θέατρο Γης(2002-07-02 00:00:00.0)
Περιοδεύουν ανά την Ελλάδα(1999-08-04 00:00:00.0)
"Αίας" πάλι στο ΚΘΒΕ(1998-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ