Παρασκευή 13 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
Για να χαίρουν «χρόνια πολλά»...

Ράντζα στους διαδρόμους η «τιμή» στη «Μέρα Νοσηλευτή»
Ράντζα στους διαδρόμους η «τιμή» στη «Μέρα Νοσηλευτή»
Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή σήμερα (χτες) και θα περιμέναμε να γιορτάζουν με όλες τις τιμές οι νοσηλευτές, που αγόγγυστα μέρα - νύχτα παλεύουν να απαλύνουν τον πόνο του λαού μας, σκύβουν στο προσκέφαλό του πέρα από κάθε προσωπικό όφελος, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και μην υπολογίζοντας τις συνέπειες της υπερεντατικοποίησης της εργασίας, η οποία μας τσακίζει καθημερινά. Υπηρετούμε το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία, χωρίς την οποία δεν νοείται δουλειά, επιστήμη, τέχνη, πολιτισμός, ύπαρξη.

Αντίθετα, μετά από 2 και πλέον χρόνια από τότε που ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας και ενώ βρεθήκαμε - για ακόμα μια φορά - στην πρώτη γραμμή, παραμένουμε εξουθενωμένοι, «γυμνοί» πολλές φορές από τον απαραίτητο και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με συμβάσεις «ομηρίας» και τσακισμένα δικαιώματα σε ένα σύστημα Υγείας που θυμίζει προηγούμενους αιώνες.

Εικόνες σαν αυτές με τα φορεία στους διαδρόμους έξω από τις Παθολογικές Κλινικές μετά τη χτεσινή γενική εφημερία του «Ευαγγελισμού», το επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο. Η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι αμείλικτη - 2 νοσηλευτές είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα έως και 70 ασθενών στα τμήματα, 1 νοσηλευτής για 4 ασθενείς στη ΜΕΘ ανά βάρδια - όταν ειδικά η αναλογία για το τελευταίο θα έπρεπε να είναι η αντίστροφη! Στον «Ευαγγελισμό», την πολυδιαφημιζόμενη «ναυαρχίδα του ΕΣΥ» πολύ πάνω από το 35% των συναδέλφων νοσηλευτών εργάζονται με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, με πολλούς από αυτούς να αποθαρρύνονται από τις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες εργασίας και να οδηγούνται στην παραίτηση.

Το μόνιμο εξουθενωμένο πλέον προσωπικό προσπαθεί μαζί με τους συμβασιούχους συναδέλφους να καλύψει τόσο πάγιες όσο και «έκτακτες» ανάγκες. Και στις μεν και στις δε, όμως, πάντα είναι λιγοστό, δεχόμενο και επιπλέον «χτυπήματα», όπως την αναστολή εργασίας των εργαζομένων από τον Σεπτέμβρη όπως και τις συνταξιοδοτήσεις άλλων, οι οποίες ποτέ δεν αναπληρώνονται. Η χορήγηση αδειών, ημερών ανάπαυσης που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη δίνει τη θέση της σε απανωτές νύχτες και διπλοβάρδιες για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων αυξάνουν την επίπτωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (όπως δημοσιοποιήθηκε και πρόσφατα), ωστόσο διαχρονικά διαμορφώνουν ολοένα και δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και υποβαθμισμένη ποιότητα περίθαλψης για τους ασθενείς.

Το «νέο ΕΣΥ» που ευαγγελίζονται, με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθιέρωση των απογευματινών - επί πληρωμή - χειρουργείων, ακόμη πιο βαθιά εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη δημόσια Υγεία φέρει τη σφραγίδα αυτής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Διαμορφώνει ένα εκρηκτικό σκηνικό τόσο για τους εργαζόμενους στην Υγεία όσο και για τους ασθενείς, που καλούνται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη. Καθόλου «νέο» δεν είναι λοιπόν!

Γι' αυτό καλούμε τους συναδέλφους μας στην Υγεία να αγωνιστούμε μαζί με τον λαό μας, ώστε κάθε ασθενής να λαμβάνει φροντίδα αντίστοιχη των δυνατοτήτων του 21ου αιώνα και οι νοσηλευτές να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα εφόδια και τους αναγκαίους όρους για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ώστε να χαίρουν «χρόνια πολλά».


Αννα ΚΑΛΟΥΡΗ
Νοσηλεύτρια στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός». Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org