Παρασκευή 13 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αγωνιστικά τίμησαν χτες την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή

Σερί βάρδιες, χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες άδειας, υπερεντατικοποίηση, η «κανονικότητα» για τους νοσηλευτές

Νοσοκομεία Παίδων, Αθήνα
Νοσοκομεία Παίδων, Αθήνα
Σε κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου και στάση εργασίας προχώρησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΚΑΤ, τιμώντας αγωνιστικά και διεκδικητικά τη μέρα των νοσηλευτών, που δίνουν τη μάχη της παροχής υπηρεσιών Υγείας στον λαό παρά τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Με 736 κενές οργανικές θέσεις, οι 391 από τις οποίες είναι νοσηλευτών, πάνω από 30.000 μέρες οφειλόμενες μέρες ανάπαυσης με σερί βάρδιες, εργάσιμη βδομάδα με ένα ρεπό, στη «διάθεση της υπηρεσίας» 7 μέρες τη βδομάδα και συστηματική παραβίαση της 12ωρης ανάπαυσης μεταξύ των βαρδιών, κατά συνέπεια με επισφαλή νοσηλεία των ασθενών, το Σωματείο προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου απαιτώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης. Από τη μεριά της η διοίκηση αρνήθηκε να δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων, αναμασώντας το κυβερνητικό αφήγημα των 4.000 προσλήψεων που εξαγγέλλονται εδώ και δυόμισι χρόνια και είναι - έτσι κι αλλιώς - σταγόνα στον ωκεανό.

Δίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση πραγματοποίησε χτες και το Σωματείο Εργαζομένων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» στον Πειραιά. Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο σχετικά με τις ελλείψεις, «υπάρχουν 146 κενές θέσεις νοσηλευτών με βάση το οργανόγραμμα του νοσοκομείου. Παρόλο που υπάρχουν τόσες κενές θέσεις και παρόλο που τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν από τη δουλειά λόγω συνταξιοδότησης πολλοί συνάδελφοι, οι προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών ήταν μηδενικές. Οι ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αφορούν στην πλειοψηφία τους συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Σε τεντωμένο σχοινί και η λειτουργία των παιδιατρικών νοσοκομείων

ΠΑΓΝΗ
ΠΑΓΝΗ
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο προχώρησαν εργαζόμενοι και στα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού», με πρωτοβουλία συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του «τίμησε» τους νοσηλευτές στέλνοντας ελεγκτικό κλιμάκιο, προκειμένου να διαπιστωθεί «αν οι εργαζόμενοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους» και «αν λειτουργούν βάσει των προτύπων του εξωτερικού». Την ίδια στιγμή, στην Παθολογική κλινική στην πρωινή βάρδια υπηρετούν μόνο 4 νοσηλεύτριες και στη βραδινή 2 για 25 - 35 παιδιά, ενώ «σχεδόν σε κάθε κλινική είναι και ένα παιδί με σύνδρομο long COVID, που πέρασαν τον ιό ασυμπτωματικά και απαιτείται διαρκής παρακολούθηση γιατί κινδυνεύει η ζωή τους». Επίσης, οι νοσηλευτές αναδεικνύουν το πώς ζουν στα νοσοκομεία παιδιά με εισαγγελική εντολή, δίπλα σε άλλα παιδιά που νοσηλεύονται και τα οποία μένουν στο νοσοκομείο μέχρι να βρεθεί κενή θέση σε κάποιο ίδρυμα. «Τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη να παίξουν, τρέχουν και παίζουν μπάλα στους διαδρόμους δίπλα στους θαλάμους, εμείς τα ταΐζουμε, εμείς τα αλλάζουμε...», αναφέρουν.

Στα νοσοκομεία είναι εκατοντάδες οι κενές οργανικές θέσεις. Ιδιαίτερα τσακίζουν κόκαλα οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό και στους τραυματιοφορείς, και όχι μόνο: «Τσακίζουν ανθρώπους που για χρόνια δουλεύουμε σε συνθήκες υποστελέχωσης, με εφημερία του νοσοκομείου μέρα παρά μέρα, με αυξημένη προσέλευση νεογνών και παιδιών χειμώνα - καλοκαίρι. Μέσα σε δυο χρόνια οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν πάρει μία βδομάδα άδεια (!) και οι πιο τυχεροί δύο! Υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν πέντε χρόνια και σε όλες τις αργίες είναι μέσα! Ακόμα και άρρωστοι ερχόμαστε για δουλειά, με αποτέλεσμα να μεταδίδονται ιώσεις μέσα στο προσωπικό, γιατί δεν υπάρχει κάποιος να μας αντικαταστήσει. Εχει αυξηθεί το εργασιακό άγχος, τα φαινόμενα burnout, οι συνάδελφοι που βγάζουν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Τα πόδια μας δεν προλαβαίνουν να ξεπρηστούν από τη μια βάρδια στην άλλη! Η υποστελέχωση είναι ακόμα πιο τραγική στα κομβικά τμήματα του νοσοκομείου (ΤΕΠ, COVID μονάδες και κλινικές, μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών, παθολογικές κλινικές, χειρουργείο)».

Μουσικοί, ασθενείς και συνοδοί τίμησαν τους μάχιμους νοσηλευτές

Με μουσική εκδήλωση - συναυλία στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου τίμησε το νοσηλευτικό προσωπικό το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, την οποία παρακολούθησαν και οι ασθενείς μέσα από τους θαλάμους και τα μπαλκόνια. «Είναι μέρες αγώνων για εμάς τους χιλιάδες μάχιμους νοσηλευτές και μαίες, που εργαζόμαστε εντατικά, με αυταπάρνηση, κάθε μέρα, με χειροκροτήματα από εκείνους που διαχρονικά μας αρνούνταν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ένταξη στα ΒΑΕ. Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα έχει τις κατάλληλες υποδομές και το επαρκές προσωπικό προκειμένου να είναι πάντα έτοιμο να ανταποκριθεί στην πλήρη κάλυψη των αναγκών, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Βρύσαλης, ενώ ακολούθησαν τα συγκινητικά λόγια των μουσικών, όπως και συνοδών ασθενών, που εξέφρασαν ευχαριστίες και την εκτίμησή τους στο μαχόμενο υγειονομικό προσωπικό.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org