Στην τελική ευθεία αναμένεται να μπει το επόμενο διάστημα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ η διαδικασία για την ολοκλήρωση κατάρτισης νομοσχεδίου που εκκρεμεί πάνω από έναν χρόνο, με στόχο τη διάθεση εκατοντάδων δισ. δολαρίων για τη στήριξη των αμερικανικών τεχνολογικών μονοπωλίων στον εντεινόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα.
Ο στόχος του αμερικανικού κεφαλαίου απέναντι στο Πεκίνο είναι βέβαια κοινός, αλλά αυτό δεν αναιρεί τα σφοδρά ενδοαστικά παζάρια για τη «μοιρασιά» του νέου τεράστιου κρατικού πακέτου.
Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας θα αρχίσουν τις διαβουλεύσεις τους για την τελική μορφή του νομοσχεδίου, αφού η Γερουσία ψηφίσει για το σύνολο των 28 διακομματικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί. Ωστόσο, πηγές στο αμερικανικό Κογκρέσο δεν αποκλείουν να χρειαστούν ακόμη κάποιοι μήνες πριν την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας για ένα τελικό συμβιβαστικό νομοσχέδιο απέναντι στα κινεζικά τεχνολογικά μονοπώλια.
Σε μία από τις 28 ψηφοφορίες, η Γερουσία ψήφισε 86-12 με σημαντική διακομματική υποστήριξη για μία «πρόταση οδηγιών» που προώθησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, επιδιώκοντας μία αναφορά σε κυρώσεις για το Ιράν, με επίκληση στην τρομοκρατία, ώστε παράλληλα να περιοριστεί η συνεργασία Κίνας - Ιράν. Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή γίνει νόμος, η πρόβλεψή της μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολες τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Οι γερουσιαστές ψήφισαν επίσης με 62-33 μία άλλη πρόταση, που προβλέπει την απαγόρευση στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προχωρήσει σε άρση του χαρακτηρισμού ως τρομοκρατικής οργάνωσης των «Φρουρών της Επανάστασης» του Ιράν, θέτοντας ένα εμπόδιο στην αναζωογόνηση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας.
Μία άλλη πρόταση, που προώθησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μπαράσο, ήταν σχετική με την ομοσπονδιακή χρηματοδοτική μίσθωση για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ψηφίστηκε με ψήφους 53-44.
Εως αργά προχτές βράδυ η Γερουσία είχε επίσης ολοκληρώσει πάνω από 12 ψηφοφορίες, με τους γερουσιαστές να ψηφίζουν 78-17 μία πρόταση του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, που επιδιώκει την απάλειψη πρόβλεψης για τη χορήγηση 10 δισ. δολαρίων (9,41 δισ. ευρώ) σχετικά με την ανάπτυξη νέου διαστημικού οχήματος προσεδάφισης στη Σελήνη για τη NASA στη διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος «Blue Origin».
Την ανησυχία πολλών ευρωπαϊκών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα για τις συνέπειες από τα αυστηρά lockdown, που οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν κατά τόπους για την πανδημία, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, Γ. Βούτκε, που ανέφερε ότι «τα μέλη μας έχουν μέχρι στιγμής αντεπεξέλθει, αλλά αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση θα αρχίσουν όλο και περισσότερο να εξετάζουν εναλλακτικές της Κίνας».
Σύμφωνα με έρευνα του Επιμελητηρίου, σχεδόν το 1/4 των μελών του απάντησε σε σχετική έρευνα ότι σκέφτεται να μεταφέρει τις παρούσες ή σχεδιαζόμενες επενδύσεις του εκτός Κίνας.
Θυμίζουμε ότι μετά τα εκτεταμένα lockdown στη Σαγκάη, περιορισμοί σε μετακινήσεις εφαρμόστηκαν και στο Πεκίνο.
Ο Βούτκε είπε ότι «παρότι ο πόλεμος (σ.σ. στην Ουκρανία) είχε επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κίνα, η Covid-19 συνιστά μια πολύ πιο άμεση πρόκληση και έχει προκαλέσει μια αξιοσημείωτη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης».
Σύμφωνα με την έρευνα σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων αναθεώρησαν πτωτικά τις προβλέψεις τους για τα έσοδα του 2022 και το 1/3 κατέγραψε μείωση προσωπικού, ενώ αναφέρεται ότι «η κινεζική αγορά έχει πάψει σε μεγάλο βαθμό να είναι ελκυστική για πολλούς από τους ερωτηθέντες».