Για να εξετάσουμε λίγο πιο συγκεκριμένα κάποια δεδομένα, ας δούμε αναλυτικά τι πρόσθετες υποχρεώσεις «τρέχουν» το επόμενο διάστημα.
-- Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις «βγαίνουν» από τα προγράμματα επιδότησης των δανειακών τους υποχρεώσεων (προγράμματα «Γέφυρα» 1 και 2) και μπαίνουν ή έχουν ήδη μπει στην περίοδο υποχρεωτικής καταβολής των συμφωνημένων δόσεων προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες.
-- Τον Ιούνη ξεκινάει η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Οπως έχει γίνει γνωστό, δεν θα υπάρξει νέα παράταση. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές αφορούν υποχρεώσεις της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο. Από τον Μάρτη έχει ανακοινωθεί η επέκταση της περιόδου αποπληρωμής στους 96 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί από τους 700.000 επαγγελματίες θα κουβαλούν μια ακόμη δόση μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
- Επαγγελματίες και νοικοκυριά αντιμετωπίζουν με ρυθμίσεις τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Ομως, μετά τις ρυθμίσεις ακολουθούν νέοι φουσκωμένοι λογαριασμοί, καθώς οι πολύ υψηλές τιμές παραμένουν και έτσι προστίθενται νέα χρέη προς τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Η διακοπή ηλεκτροδότησης πλέον είναι ορατή. Και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική προστασία, παρά μόνο για τους πλέον εξαθλιωμένους.
Τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι πραγματική κοροϊδία για τα λαϊκά νοικοκυριά, τόσο στο σκέλος των καυσίμων όσο και στο σκέλος της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Στο μεν πρώτο, τα 13 ευρώ «έκπτωσης» τον μήνα στη βενζίνη και στα άλλα καύσιμα δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες αυξήσεις (η βενζίνη είναι σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, που σημαίνει ότι η έκπτωση φτάνει μόλις για 6 λίτρα τον μήνα!).
Επικαλούμενη τους «δημοσιονομικούς περιορισμούς» και τις «αντοχές της οικονομίας», η κυβέρνηση υπογράφει την καταδίκη εκατομμυρίων νοικοκυριών στην ενεργειακή φτώχεια, απορρίπτοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, ουσιαστικά μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτών και ΕΒΕ.
Βολικός της αντίπαλος είναι και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στη στρατηγική του κεφαλαίου στην Ενέργεια και σήμερα παρουσιάζει ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης», που μόνο στα σημεία διαφέρει από αυτό της ΝΔ. Αποδέχεται κι αυτός ως «βάση» της όποιας κρατικής παρέμβασης τις «αντοχές της οικονομίας» και τον εκβιασμό του «δημοσιονομικού εκτροχιασμού», υπερασπιζόμενος τον «ρεαλισμό» των κοστολογημένων προτάσεων, με κριτήριο την προστασία της κερδοφορίας των ομίλων και όχι την ανακούφιση του λαού που υποφέρει.
Γι' αυτό άλλωστε συμφωνούν με τη ΝΔ στην προσωρινή φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων υπερκερδών», όπως «βαφτίζει» η Κομισιόν τα υπέρογκα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών από την έκρηξη στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας, αφήνοντας στο απυρόβλητο την τεράστια κερδοφορία τους από την Ενέργεια - εμπόρευμα όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις φοροαπαλλαγές και τα άλλα προνόμια, με τους νόμους της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.