Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «σημαία» τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης

Eurokinissi

Σε συνθήκες μεγάλης ασάφειας και αβεβαιότητας όσον αφορά την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2022 - 2025, που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση ΝΔ στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που προβλέπονται για όλα τα κράτη - μέλη από τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρώτο σχέδιο πολυετούς κρατικού προϋπολογισμού, όπου θα ενσωματώνονται τα νεότερα δεδομένα και οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για την εξέλιξη των ρυθμών ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, το επίπεδο του πληθωρισμού, τη διαμόρφωση δημοσιονομικών μεγεθών (έσοδα, δαπάνες) κ.ά.

Παράλληλα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας αποτελεί τον προπομπό για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, που αναμένεται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, βασικός πυλώνας του αντιλαϊκού σχεδιασμού είναι οι παρεμβάσεις στήριξης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με επίκεντρο τις προβλεπόμενες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό βέβαια με τις ενισχύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) των κρατικών προϋπολογισμών στα επόμενα χρόνια.

Θυμίζουμε ότι το σύνολο των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους αναμένεται τα επόμενα χρόνια να φτάσει τα 32 δισ. ευρώ, με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και φτηνών ή και άτοκων δανείων. Τα ποσά αυτά θα συμπληρωθούν από τον τραπεζικό δανεισμό των επιχειρήσεων αλλά και από την ίδια τη συμμετοχή των ιδιωτών, που αναμένεται να συμβάλουν μόνο με ένα σχετικά μικρό μέρος στο συνολικό ύψος των επενδυτικών σχεδίων. Οι εκταμιεύσεις αυτές για την περίοδο μέχρι και το έτος 2026 συνδυάζονται με σειρά από αντιλαϊκά ορόσημα και αναδιαρθρώσεις, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν βασικό μοχλό της «αναπτυξιακής διαδικασίας», σύμφωνα με τα αστικά επιτελεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ρυθμός ανάκαμψης για φέτος περιορίζεται σε ποσοστό λίγο πάνω από 3%, ενώ σε διπλάσια επίπεδα, στην περιοχή του 6%, αναμένεται ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα 12μηνου 2022.

Παράλληλα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας αναμένεται να εστιάζει στην επάνοδο των πρωτογενών πλεονασμάτων, που επίσης θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού, καθώς και στη σταδιακή μείωση του κρατικού χρέους, που διογκώθηκε το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κάθε είδους παρεμβάσεις στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο

Μάλιστα, τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να προσδιοριστούν στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ μέχρι και το 2025. Σε αυτήν την κατεύθυνση προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ για το 2023, από έλλειμμα 2% του ΑΕΠ για φέτος, ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου.

Φοροληστεία στον λαό

Τις μέρες αυτές αναρτώνται τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα φετινά χαράτσια του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία. Η διορία για πληρωμή της πρώτης δόσης λήγει τέλη Μάη, ενώ η εξόφληση του ποσού προβλέπεται να γίνει μέχρι 10 μηνιαίες δόσεις, έως τέλη Φλεβάρη 2023.

Παράλληλα τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021 για περίπου 6,4 εκατ. νοικοκυριά, με καταληκτική προθεσμία την 30ή Ιούνη. Τυχόν πρόσθετοι φόροι θα πληρωθούν σε έως 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τέλη Ιούλη και την τελευταία δόση μέχρι τέλη Φλεβάρη 2023.

Σύμφωνα με τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει τα 10,35 δισ. (από 9,7 δισ. πέρυσι), με αύξηση 651 εκατ. ή 6,7%, ενώ γενικότερα η μάζα των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια, συνθέτει το πλέγμα της φοροληστείας και για το 2022.

Η αυξανόμενη φορολεηλασία στο λαϊκό εισόδημα εμφανίζεται και στα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο α' τρίμηνο του 2022. Μεταξύ άλλων, ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση απογειώθηκε σε 4,9 δισ. ευρώ, από 3,8 δισ. στα α' τρίμηνο του 2020, αύξηση 1,1 δισ. και σε ποσοστό 29%, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης έφτασαν τα 1,53 δισ. ευρώ από 1,36 δισ. πέρυσι, ενώ από αυτούς οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα έφτασαν τα 959 εκατ., από 811 εκατ. πέρυσι, αύξηση 18,2%.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού σε αυτήν τη φάση λειτουργεί και ως τροφοδότης των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού. Για παράδειγμα ο ΦΠΑ, με συντελεστή 13%, υπολογίζεται και προστίθεται στην αυξημένη τιμή πώλησης, διευρύνοντας έτσι και τη μάζα των έμμεσων φόρων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο.

Συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια

Την ίδια ώρα, η θηλιά στον λαιμό του λαού σφίγγει και από τη συζήτηση για τον δημοσιονομικό προσανατολισμό στην Ευρωζώνη για το 2023, με προοπτική τη διαμόρφωση του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. Μάλιστα, υπό συζήτηση είναι και το ζήτημα εξαίρεσης των πολεμικών και άλλων κρατικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται στην ΕΕ.

Ενα ακόμα δείγμα γραφής σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική για το 2023 αναμένεται να δοθεί προς τα μέσα του Μάη, με τη νέα έκθεση με τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τη σκυτάλη θα παραλάβει το Γιούρογκρουπ.

Προλειαίνοντας το έδαφος, η Κομισιόν εστιάζει μεταξύ άλλων στην «ανάγκη προσαρμογής των δημοσιονομικών πολιτικών, ως αντίδραση στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες» και διαμηνύει: «Τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης θα πρέπει να καθιστούν σαφές ότι τα Μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά Σχέδια των κρατών - μελών εξασφαλίζουν σταδιακή πτωτική πορεία του κρατικού χρέους προς συνετά επίπεδα και διατηρήσιμη ανάπτυξη μέσω της σταδιακής εξυγίανσης, των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ