Πέμπτη 28 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι ΗΠΑ στοχεύουν στην επιρροή της Κίνας στην περιοχή

Ο υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας δηλώνει ότι η χώρα του «πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο»

Από την άφιξη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις Νήσους Σολομώντα
Από την άφιξη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις Νήσους Σολομώντα
Μέτρα απόκρουσης της Κίνας με αναβάθμιση της στρατιωτικής και ευρύτερης παρουσίας τους στον Ινδο-Ειρηνικό προωθούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, όπως έδειξε και η πολυήμερη περιοδεία που ολοκλήρωσε στην περιοχή αντιπροσωπεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με επικεφαλής τον αρμόδιο για θέματα Ασίας και Ειρηνικού υφυπουργό Εξωτερικών Ντάνιελ Κρίτενμπρικ και σταθμούς σε Νήσους Σολομώντα, Φίντι, Παπούα - Νέα Γουινέα. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο αρμόδιος για την Εθνική Ασφάλεια σε Ασία - Ειρηνικό, Κ. Κάμπελ.

Μεταξύ άλλων ξεχώρισε η συνάντηση που είχε η αμερικανική αντιπροσωπεία στη Χονιάρα (πρωτεύουσα των Νήσων Σολομώντα), με τον πρωθυπουργό Μανασεχ Σογκαβάρε, στον οποίο μετέφερε την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τη νέα αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν οι Νήσοι με την Κίνα. Ο Κρίτενμπρικ υποστήριξε ότι «υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στην περιφερειακή ασφάλεια όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, αλλά για τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε όλη την περιοχή» και πρόσθεσε ότι στο ενδεχόμενο δημιουργίας «μιας ντε φάκτο μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας, δυνατοτήτων προβολής ισχύος ή στρατιωτικής εγκατάστασης (...) φυσικά θα απαντούσαμε σε αυτές τις ανησυχίες».

Σημειωτέον ότι στην Παπούα - Νέα Γουινέα ο Κρίτενμπρικ - σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση - συζήτησε ειδικά «τρόπους για την ενίσχυση των δεσμών στην ασφάλεια», ενώ το «Ρόιτερς» υπενθύμιζε ότι το 2018 η κυβέρνηση της Παπούα «καλοδέχτηκε» την προσφορά ΗΠΑ και Αυστραλίας για αναβάθμιση της στρατιωτικής βάσης Λόμπρουμ (στη βόρεια νήσο Μάνους), που στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διαχειρίζονταν οι ΗΠΑ, μετά η Αυστραλία και το 1974 πέρασε στον έλεγχο της ντόπιας κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Αυστραλίας (στενού συμμάχου των ΗΠΑ και μέλους των συνασπισμών AUKUS αλλά και QUAD) Πίτερ Ντάτον ότι «ο μόνος τρόπος να διατηρήσει κανείς την ειρήνη είναι να ετοιμαστεί για πόλεμο, να είναι ισχυρός ως χώρα. Να μη σκύβει, να μη γονατίζει και να μην είναι αδύναμος».

Νέα διέλευση αμερικανικού πλοίου από τα Στενά

Στο μεταξύ, την οργισμένη αντίδραση της Κίνας προκάλεσε η νέα διέλευση αμερικανικού πολεμικού πλοίου από τα Στενά της Ταϊβάν, συγκεκριμένα του αντιτορπιλικού «USS Sampson». Ο εκπρόσωπος της Ανατολικής Διοίκησης Μάχης του στρατού της Κίνας (PLA), Σι Γι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για νέα «προκλητική ενέργεια» που «υπονομεύει σκόπιμα την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», ενώ διαμηνύοντας τη «σθεναρή αντίθεση» της χώρας του, είπε ότι οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς πολεμικής ετοιμότητας «για την προστασία της κρατικής κυριαρχίας, τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή».

Την εμφάνιση του αμερικανικού πλοίου έσπευσε να σχολιάσει και ο Ρώσος πρέσβης στο Πεκίνο, Αντρέι Ντενίσοφ, που τη χαρακτήρισε «κίνηση "διπλωματίας των άκρων"» και παρομοίασε την εξέλιξη με «την προσπάθεια κάποιου να χαϊδέψει τα μουστάκια μιας τίγρης». Κατέληξε δε ότι «τέτοια περιστατικά είναι απαράδεκτα. Δεν θα περάσουν απαρατήρητα από την Κίνα», αλλά και ότι «όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν βελτιώνουν την κατάσταση σε μία από τις περιοχές του κόσμου που δυνητικά είναι επιρρεπείς σε συγκρούσεις...».

  • Ολα αυτά ενώ προχτές σημειώθηκε νέα βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν, σε μια περίοδο που (όπως έδειξε και η πρόσφατη υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Καν) φουντώνουν οι ενδοαστικές αντιθέσεις, με ζητούμενο και τους όρους συνεργασίας με την Κίνα αλλά και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μια 30χρονη εκπαιδευτικός, μητέρα δύο παιδιών, πυροδότησε εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί, έξω από το «Ινστιτούτο Κομφούκιος» (κέντρο εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας) του πανεπιστημίου του Καράτσι, ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της χώρας. Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, η γυναίκα έδρασε για λογαριασμό του αυτονομιστικού κινήματος «Στρατός για την Απελευθέρωση του Μπαλουχιστάν». Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο τριών Κινέζων εκπαιδευτικών και ενός Πακιστανού οδηγού. Μήνυμα της οργάνωσης «προειδοποιεί για μια ακόμη φορά την Κίνα να σταματήσει αμέσως τα σχέδια εκμετάλλευσης... Διαφορετικά οι μελλοντικές μας επιθέσεις θα είναι ακόμη σκληρότερες».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ