Πέμπτη 28 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επαφές στα Βαλκάνια με Ρωσία - Κίνα στο στόχαστρο

Πριν από την άφιξη της Ντόνφριντ στο Βελιγράδι, τη σερβική πρωτεύουσα επισκέφτηκαν Αμερικανοί γερουσιαστές (φωτ.)

Copyright 2022 The Associated

Πριν από την άφιξη της Ντόνφριντ στο Βελιγράδι, τη σερβική πρωτεύουσα επισκέφτηκαν Αμερικανοί γερουσιαστές (φωτ.)
Πολυήμερη περιοδεία σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια συνεχίζει μέχρι τις 29 Απρίλη η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, ξεκαθαρίζοντας ότι ζητούμενο είναι η αναχαίτιση της επιρροής Ρωσίας - Κίνας.

Ξεκινώντας τις επαφές στις 25/4 στην Πρίστινα, η Ντόνφριντ επανέλαβε ότι «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» της περιοχής αποτελεί προτεραιότητα των ΗΠΑ «ώστε να εδραιωθούν η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή». Ενώ αναφερόμενη στις σχέσεις Κοσόβου - Σερβίας, είπε ότι «το σημερινό στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο» γιατί «ωφελεί το Κρεμλίνο», προσθέτοντας: «Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την ενότητα και τη δημοκρατική σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων, διασφαλίζοντας ότι εσείς και οι γείτονές σας δεν θα μπορέσουν και δεν πρόκειται να ενταχθούν στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς». Πρόσθεσε δε ότι «Κόσοβο και Σερβία πρέπει να συνεννοηθούν και να επαναδεσμευτούν στον διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ με τη ρωμαλέα στήριξη των ΗΠΑ» και ότι στόχος είναι «μια συμφωνία που εξομαλύνει τις σχέσεις (Κοσόβου - Σερβίας) με επίκεντρο την αμοιβαία αναγνώριση. Μια επείγουσα, δημιουργική και ευέλικτη δέσμευση και μια προσπάθεια με ειλικρινή, καλή πίστη των δύο πλευρών...».

Η Ντόνφριντ βρέθηκε μετά στην πρωτεύουσα της Σερβίας, όπου σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συζήτησε και «τη στάση της Σερβίας ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία». Οπως ανακοίνωσε το Βελιγράδι, οι δύο πλευρές συζήτησαν και τη «διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων της Σερβίας και όλων των Δυτικών Βαλκανίων». Ο Βούτσιτς, από τη μεριά του, έσπευσε να παζαρέψει τους όρους συνεργασίας με τη Δύση, διαμαρτυρόμενος ότι αν και η χώρα του «εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της, η Πρίστινα επίμονα έχει αποφύγει τις δικές της υποχρεώσεις», παραπονούμενος μεταξύ άλλων επειδή δεν έχει δημιουργηθεί η «Κοινότητα των Σερβικών Δήμων» στο Κόσοβο.

Απανωτές επισκέψεις στο Βελιγράδι

Σημειωτέον, την Τρίτη ο Βούτσιτς υποδέχτηκε στο Βελιγράδι τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας, Λεονίντ Σλάτσκι, στον οποίο διαμήνυσε ότι «η Σερβία θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή της διαδρομή, διατηρώντας παράλληλα φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία». Σχετική ανακοίνωση της σερβικής προεδρίας ανέφερε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την περαιτέρω ανάπτυξη των σερβο-ρωσικών σχέσεων, ειδικά σε τομείς όπως η Ενέργεια, σημειώνοντας ότι σύντομα θα καταληχθούν και οι όροι για παράταση της συμφωνίας προμήθειας ρωσικού αερίου στη βαλκανική χώρα.

Στο μεταξύ, την περασμένη βδομάδα, βρέθηκε στη σερβική πρωτεύουσα και αντιπροσωπεία της αμερικανικής Γερουσίας, που ευθέως ζήτησε από την κυβέρνηση Βούτσιτς να υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας (κάτι που δεν έχει κάνει ως τώρα, αν και ενέκρινε ψηφίσματα καταδίκης της ρωσικής εισβολής). Ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, είπε ότι «αντιλαμβανόμαστε την πολύχρονη πολιτιστική και οικονομική ιστορία της Σερβίας με τη Ρωσία», αλλά «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αν, ως δημοκρατική κοινότητα, δεν στείλουμε ενιαίο μήνυμα για τις συνέπειες της ρωσικής συμπεριφοράς στην Ουκρανία». Ενώ η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν, επίσης μέλος της αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι αν ισχύουν οι σερβικές δηλώσεις περί συμπαράταξης της χώρας με «την υπόλοιπη Ευρώπη», τότε «σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να εξεταστεί η εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η υπόλοιπη ΕΕ». Με φόντο δε την πρόσφατη νέα παράδοση κινεζικών όπλων στο Βελιγράδι, πρόσθεσε ότι «κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει αν τα συμφέροντά της στην ασφάλεια πρέπει να ευθυγραμμίζονται με αυτά της Κίνας».

Χτες, η Ντόνφριντ αναμενόταν να φτάσει στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ενώ μετά θα είχε επαφές και σε Αλβανία, Μαυροβούνιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ