Από τη συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φον ντερ Λάιεν με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ν. Μόντι, στο Νέο Δελχί |
Εντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουνεμπίν, που κατήγγειλε ΕΕ και ΗΠΑ για «ανεδαφική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», αλλά και κατηγορώντας ειδικά τις ΗΠΑ ότι «εξαπέλυσαν πολέμους σε κυρίαρχα κράτη», επιδόθηκαν σε «επιθετική διπλωματία», «στη μεγαλύτερη διάδοση ψευδών πληροφοριών» κ.τ.λ.
Την ίδια στιγμή, πάντως, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους, ο Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι «από τον Διάλογο ΗΠΑ - ΕΕ μέχρι την τριμερή συμμαχία AUKUS, την Quad και τη Συμμαχία "Πέντε Μάτια", οι ΗΠΑ επικαλούνται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τάξη ως πρόσχημα για να καλύψουν τις σκιώδεις τους ενέργειες για διαίρεση, αντιπαράθεση και άντληση οφελών σε βάρος άλλων. Ως αποτέλεσμα, πληγώνονται όχι μόνο μικρές και αδύναμες χώρες, αλλά οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Ευρώπης, πληρώνουν επίσης ένα βαρύ τίμημα για τις ιδιοτελείς ενέργειες των ΗΠΑ. Ελπίζουμε η ΕΕ να δει την αλήθεια και να πάψει να κρατά το κερί στον Διάβολο».
Ολα αυτά ενώ τις τελευταίες μέρες πλήθυναν κι άλλο οι επισκέψεις στο Νέο Δελχί, με φόντο και τις «προσεκτικές ισορροπίες» που η Ινδία επιδιώκει να κρατήσει με τη Ρωσία, αν και τα τελευταία χρόνια στοχεύει σε ενίσχυση συνεργασιών με τη Δύση.
Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στην ινδική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, που μεταξύ άλλων υπέγραψε νέα διμερή συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, ενώ ανακοινώθηκε ότι ως το τέλος της χρονιάς θα οριστικοποιηθεί και η διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Ο μεν Τζόνσον δεσμεύτηκε πως η χώρα του θα βοηθήσει την Ινδία να κατασκευάσει δικά της μαχητικά αεροσκάφη, ο δε Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν «κοινό συμφέρον να διατηρήσουν την περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού ανοικτή και ελεύθερη». Ακολούθησε, την Κυριακή, διήμερη επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που εστίασε επίσης στο εμπόριο, στην ασφάλεια αλλά και το κλίμα.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας (σταθερού συνεργάτη της Κίνας), Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσε ότι «θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα για να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε τις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας μας με ταχύτερο ρυθμό».