Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πουθενά

Με το που ανακοινώθηκε η «αύξηση» στον κατώτατο μισθό, οι «πένες» των αστικών ΜΜΕ έπιασαν δουλειά. Εμπνεόμενες από το ...ανέκδοτο που ξεστόμισε ο πρωθυπουργός, ότι η «αύξηση» αυτή είναι σαν να παίρνει ο εργαζόμενος 15 αντί για 14 μισθούς, ξεκίνησαν μια φάμπρικα κάθε λογής συγκρίσεων: Πώς θα είναι ο κατώτατος αν διαιρούμε τις ετήσιες μισθολογικές αποδοχές διά του 12 αντί διά του 14, όπως κάνουν και στην Ευρώπη; Πού κατατάσσεται τώρα η χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές σε ό,τι αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού; Και άλλα παρόμοια... Τρία πράγματα όμως ούτε ακούστηκαν ούτε πρόκειται να ακουστούν: Πρώτον, ότι τα 713 ευρώ μεικτά είναι 38 ευρώ λιγότερα από τον κατώτατο μεικτό μισθό των 739 ευρώ που έπαιρναν οι εργαζόμενοι πριν από 13 χρόνια. Δεύτερον, ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν καταπιεί την «αύξηση» αυτή πριν ακόμα ανακοινωθεί, μαζί και την άλλη που δόθηκε στις αρχές του χρόνου, όπως κι αυτή που έκανε η προηγουμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο ρεύμα και θέρμανση έχουν ήδη «φάει» τουλάχιστον δύο μισθούς τον χρόνο. Τρίτον - και το πιο βασικό - το πραγματικό μέτρο στον αγώνα των εργαζόμενων για αυξήσεις στους μισθούς δεν μπορεί να είναι αυτά που αναφέρουν οι «πρόθυμες πένες». Ούτε βέβαια οι «αντοχές» και η «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας», που είναι κριτήριο για το κράτος και την εργοδοσία και προϋποθέτουν το ξεζούμισμά τους. Το πραγματικό μέτρο δεν μπορεί να είναι άλλο από τις ανάγκες τους, που δεν συναντιούνται πουθενά με τον αντεργατικό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και τις «αυξήσεις» του, τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, τη δουλειά ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο.

Κλότσα...

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές κριτήριο για να διαλέξει κανείς εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στις μέρες μας; Μήπως οι εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος; Μήπως τα «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια; 'Η μήπως η σταθερή/κυμαινόμενη τιμολόγηση για την παράκαμψη της «ρήτρας αναπροσαρμογής»; Τίποτα απ' όλα αυτά, αφού το καθένα χωριστά και όλα μαζί οδηγούν σε τιμές «μία η άλλη», σταθερά στα ύψη. Οπότε, το «κίνητρο» που μπαίνει πλέον σφήνα στον ανταγωνισμό είναι πόσες μηνιαίες δόσεις προσφέρει κάθε πάροχος στον διακανονισμό για την εξόφληση των λογαριασμών! Διαβάζουμε, για παράδειγμα, ότι ανάλογα με το ύψος της οφειλής υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν μέχρι και 24 δόσεις, ενώ άλλες μικρότερες, που δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ρευστότητας, προσφέρουν λιγότερες. Ολες τους όμως θεωρούν δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στους απογειωμένους λογαριασμούς και αυτό που προσφέρουν είναι μια «διευκόλυνση» για να τονώσουν την εισπραξιμότητα.

... το τενεκεδάκι

Μάλιστα, οι αιτήσεις για διακανονισμούς έχουν ήδη διπλασιαστεί, ενώ πριν ακόμα φτάσει κανείς στο γκισέ της εταιρείας - παρόχου, έχει κόψει οτιδήποτε άλλο από τα αναγκαία για την επιβίωση. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία για τις δαπάνες σε σούπερ μάρκετ, που έχουν μειώσει ένα στα δύο νοικοκυριά, ή τις δαπάνες για ένδυση - υπόδηση, που έχουν μειώσει τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά. Αρα τι μένει; Η μέθοδος του «κλότσα το τενεκεδάκι» των χρεών έναν μήνα πιο κάτω, ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της λαϊκής αγανάκτησης, αλλά και ως μέτρο διασφάλισης των εισπράξεων, έστω και με δόσεις. Εχουν μάλιστα το θράσος, κράτος και πάροχοι Ενέργειας, να παρουσιάζουν τους διακανονισμούς και τις δήθεν «διευκολύνσεις» ως «κοινωνική ευθύνη» και ως «μέτρο ανακούφισης», την ίδια ώρα που «σφάζουν» τον λαό με τις πανάκριβες τιμές στο ρεύμα, στο όνομα της κερδοφορίας τους, ενώ τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση ή προτείνουν τα άλλα αστικά κόμματα, με κριτήριο τις «αντοχές της οικονομίας», είναι σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ