Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Δεν πρόκειται να μπουν στον «γύψο» η συλλογική δράση και η συνδικαλιστική οργάνωση!

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το κατάπτυστο «ποινολόγιο» που θέσπισε η συνδικαλιστική πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου

Από τις περιοδείες μετά τη συνέντευξη Τύπου
Από τις περιοδείες μετά τη συνέντευξη Τύπου
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν από κοινού χτες το πρωί στην Καβάλα τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας - Θάσου και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου και ΝΑΤ Καβάλας. Τα σωματεία πήραν την πρωτοβουλία αυτή με αφορμή τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας του Εργατικού Κέντρου Καβάλας (ΕΚΚ) να θεσπίσει «ποινολόγιο» για να αποπέμπει από τη διοίκηση συνδικαλιστές της μειοψηφίας, ενώ μεταφέρθηκε και το κάλεσμα πάλης μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, και ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

«Η εργατική τάξη μπορεί να σηκώσει το μπόι της ψηλά, όταν οργανωθεί μπορεί να απαιτήσει τη ζωή της», τόνισε ο Γιώργος Πέρρος, καλώντας τους εργαζόμενους σε πάλη για αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, για υπογραφή ΣΣΕ.

Με αφορμή τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στη διοίκηση του ΕΚΚ, ο Γ. Πέρρος ανέδειξε ότι σήμερα αυτός ο φορέας δεν είναι αυτό που αρμόζει «στην ανάγκη που έχει σήμερα η εργατική τάξη», αφού με ευθύνη αυτής της πλειοψηφίας «ουσιαστικά στηρίζει με όλους τους τρόπους την εργοδοσία και τις αποφάσεις όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων».

«Στον γύψο τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές δεν θα τους βάλουν», τόνισε ο Γ. Πέρρος και κάλεσε τους εργαζόμενους να αλλάξουν τους συσχετισμούς.

Τα σωματεία θα καταρρίψουν στην πράξη το κατάπτυστο «ποινολόγιο» του ΕΚΚ

Ο Γιάννης Γιαγκίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Καβάλας και μέλος του ΔΣ του ΕΚΚ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι της πόλης - όπως και όλης της χώρας - υποφέρουν από την ακρίβεια, τη φτώχεια, τον πόλεμο, την πανδημία, τις απολύσεις σε «Πετρέλαια» και «Λιπάσματα», και ενώ μπροστά βρίσκονται κι άλλα μέτωπα, όπως η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης κ.λπ., όπου η πόλη της Καβάλας έχει γνωρίσει μεγάλες κινητοποιήσεις και την πλατιά αλληλεγγύη λαϊκών στρωμάτων της πόλης, η πλειοψηφία του ΕΚΚ (ΠΑΣΚΕ) αποφασίζει να επιτεθεί σε αγωνιστές - πρωτοπόρους συνδικαλιστές, σωματεία με ταξικό προσανατολισμό.

Αυτό - συνέχισε - επιχειρείται μέσα από την τροποποίηση του καταστατικού του Εργατικού Κέντρου και την υιοθέτηση ενός κατάπτυστου κανονισμού λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, που επιτίθεται στα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που είναι πρωτοπόροι στην οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων.

«Νομίζουν ότι με τέτοια τερτίπια θα μπορέσει η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου να καταστείλει κάθε φωνή που αντιδρά στην αντιλαϊκή πολιτική και στους αντεργατικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων», πρόσθεσε.

Ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας και μέλος του ΔΣ του ΕΚΚ, αναφερόμενος στον απαράδεκτο κανονισμό που πέρασε η πλειοψηφία επεσήμανε πως ο ίδιος ορίζει ότι «οι συνεδριάσεις του ΔΣ είναι κλειστές», ενώ στο σημείο όπου αναφέρεται στη χρήση του κτιρίου από τα σωματεία - μέλη του λέει ξεκάθαρα ότι μπορεί να δοθεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου και του γενικού γραμματέα.

«Πλέον κι αυτό γίνεται κανόνας, γιατί και στο παρελθόν έχουν αρνηθεί σε σωματεία να κάνουν εκλογές, και συγκεκριμένα σε αυτά των Οικοδόμων Καβάλας, των Χειριστών και των Εμποροϋπαλλήλων», είπε και πρόσθεσε ότι «τα άρθρα 6 και 7 απαγορεύουν την παρουσία των μελών του ΔΣ στις Γενικές Συνελεύσεις και στις εκλογικές διαδικασίες των σωματείων, και η μη συμμόρφωση με τον κανονισμό επιφέρει πλέον την αποβολή τους από το ΔΣ. Φτάνει στο σημείο να απαγορεύει μέχρι και την παρουσία εκλεγμένων σε Ομοσπονδίες και στη ΓΣΕΕ. Είχαμε ήδη δύο περιστατικά το προηγούμενο διάστημα, με εκλεγμένους από τις Ομοσπονδίες των Οικοδόμων και του Μετάλλου που παρεμποδίστηκε η παρουσία τους σε εκλογές σωματείων τα οποία ανήκουν και βγάζουν αντιπροσώπους σε αυτές.

Σύμφωνα μάλιστα μ' αυτόν τον κανονισμό, η διοίκηση "δεν υποχρεούται να δίνει σε οποιονδήποτε τρίτο εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα", δηλαδή καταστάσεις ψηφισάντων και άλλα έγγραφα αρχαιρεσιών, για να μη μπορεί κανένας να ελέγξει τη νομιμότητά τους!».

Για το τι επιχειρούν να κρύψουν με το παραπάνω, ανέφερε το παράδειγμα των δύο καπνεργατικών σωματείων «όπου βρέθηκαν να έχουν διπλοψηφίσει οι 160 από τους 190 και εξέλεξαν 6 αντί για 3 αντιπροσώπους στο ΕΚΚ, ενώ σε δύο σωματεία του ιδιωτικού τομέα στην Καβάλα βρέθηκαν να έχουν ψηφίσει συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες».

Περιοδείες σε μεγάλους χώρους δουλειάς

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, αντιπροσωπεία των σωματείων μαζί με τον Γ. Πέρρο και τον Β. Συρίγο πραγματοποίησαν περιοδείες και εξορμήσεις σε μεγάλους εργασιακούς χώρους της περιοχής, καλώντας τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τα συνδικάτα που μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης, σε αντίθεση με τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ που πλειοψηφούν στο Εργατικό Κέντρο και υπηρετούν πιστά τον «κοινωνικό διάλογο», τη συνεργασία με την εργοδοσία στην εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, διατηρούν αφωνία απέναντι στο κύμα της ακρίβειας, στους άθλιους μισθούς και ωράρια εργασίας, στην εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, η αποφασιστική στάση των συνδικάτων απέδειξε ότι η σιγή νεκροταφείου που προσπαθούν να επιβάλουν το ΕΚΚ και η εργοδοσία δεν πέρασε, όπως συνέβη σε μεγάλη καπνοβιομηχανία, όπου το σωματείο σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία επιχείρησαν να απαγορέψουν την επαφή των συνδικάτων με τους εργαζόμενους. Αντίστοιχη προσπάθεια αντιμετώπισαν τα συνδικάτα σε εταιρεία πλαστικών, όπου επιχειρήθηκε να απαγορευτεί η επαφή με τους εργαζόμενους, με απαράδεκτη στάση των διευθυντικών στελεχών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ