Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Δυναμώνουν οι αγωνιστικές εστίες για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς

Αυξήσεις 7% διεκδικούν οι εργαζόμενοι της «Μινέρβα», κινητοποίηση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση οργανώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ

Από Γενική Συνέλευση στη «Μινέρβα»
Από Γενική Συνέλευση στη «Μινέρβα»
Την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους, κόντρα στην αδιαλλαξία της εταιρείας, επιβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Μινέρβα» στο Σχηματάρι, σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά στις στάσεις εργασίας που προκήρυξε η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Απρίλη, μετά από απόφαση της συνέλευσής τους, με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς που να δίνουν «ανάσα» στο εισόδημά τους στις συνθήκες αύξησης του πληθωρισμού, ανατιμήσεων σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και εκτίναξης του κόστους σε καύσιμα και Ενέργεια.

Οι εργαζόμενοι μέσα από συλλογικές διαδικασίες έχουν διαμορφώσει ένα σχέδιο διμερούς συμφωνίας και βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με την εταιρεία. Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Αύξηση 7% για όλους τους εργαζόμενους και προσαύξηση ωρίμανσης. Να συγκροτηθεί οργανόγραμμα εργασίας το οποίο θα περιλαμβάνει τις θέσεις εργασίας και τα καθήκοντα των χειριστών. Να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα μισθολογικά δικαιώματα όσοι χειρίζονται μηχανές. Να τηρούνται οι όροι εκπαίδευσης, επάνδρωσης και λειτουργίας των γραμμών με ασφαλείς και αξιοπρεπείς όρους.

«Η εταιρεία καμαρώνει για τους τζίρους την προηγούμενη περίοδο της πανδημίας και έχει ήδη προχωρήσει σε εξαγορές άλλων εταιρειών. Δίνουν και παίρνουν τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον στόχο η "Μινέρβα" να γίνει μεγάλος όμιλος τροφίμων, όπως και για τις επιτυχίες του fund στο οποίο ανήκει. Παρ' όλα τα παραπάνω, αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας, δίνοντας πραγματικά ψίχουλα, που εξανεμίζονται από την κατάσταση που επικρατεί», σημειώνουν οι εργαζόμενοι σε ψήφισμα που υιοθέτησαν στην πρόσφατη συνέλευση. Μάλιστα, τα ψίχουλα που είναι διατεθειμένη να δώσει η εργοδοσία «τα συνδέει με το αναπτυξιακό πλάνο και επιμένει να δεχτούμε να δουλεύουμε σε όλα τα πόστα, αυξάνοντας την εντατικοποίηση και την εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους ολοένα και πιο πολύ».

Καλούν την εταιρεία να λάβει υπόψη τα αιτήματά τους και να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με συγκεκριμένες προτάσεις. «Η ομόφωνη απόφαση και η καθολική συμμετοχή στις στάσεις εργασίας την περασμένη βδομάδα δείχνουν ότι είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι», δηλώνουν.

Εκτακτη οικονομική ενίσχυση απαιτούν οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών καλεί τους εργαζόμενους στα ΕΑΣ και τα σωματεία τους το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, διεκδικώντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για κλείσιμο του εργοστασίου στον Υμηττό.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να ικανοποιήσει το αίτημα για στήριξη των εργαζομένων των ΕΑΣ, μπροστά στο Πάσχα, ώστε να ανταποκριθούν στη λαίλαπα των ανατιμήσεων. Συγκεκριμένα, σε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο το Συνδικάτο έθεσε το αίτημα για έκτακτη οικονομική στήριξη του εισοδήματος όλων των εργαζομένων, συμβασιούχων και σπουδαστών. Ο διευθύνων σύμβουλος «αποδέχτηκε να μας χορηγηθεί μια επιπλέον διατακτική των 150 ευρώ το Πάσχα, με την προϋπόθεση να συμφωνήσει ο βασικός μέτοχος, δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του υπουργού Οικονομικών», σημειώνει το Συνδικάτο. Ωστόσο, η απάντηση που τελικά δόθηκε ήταν αρνητική, καθώς δεν συμφωνεί η κυβέρνηση. «Είναι γνωστή η αντεργατική στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών», σχολιάζει το Συνδικάτο. «Σε εφοπλιστές και βιομηχάνους δίνει απλόχερα τα δισ.», καταγγέλλει, ενώ «για τους εργαζόμενους δεν έχει παρά μόνο φόρους και βάσανα».

Το Συνδικάτο καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας «με σκοπό να δοθεί η διατακτική, αλλά και να απαντηθεί τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ, μιας και η κυβέρνηση προχωρά τα σχέδια κλεισίματος του εργοστασίου του Υμηττού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ