Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «LIDL» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στον αγώνα για αυξήσεις, κόντρα στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας

Μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή

Με μαζική συμμετοχή έδωσαν τη μάχη της 48ωρης απεργίας οι εργαζόμενοι της «Lidl Ελλάς» στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι παλεύουν για την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και ταυτόχρονα αποκρούουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να τη σπάσει με απεργοσπαστικό μηχανισμό. Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στην πύλη των αποθηκών της επιχείρησης στη Σίνδο.

Η εργοδοσία μάλιστα έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό, πληρωμένο με bonus (!), κινητοποιώντας εργαζόμενους από καταστήματα από άλλες περιοχές της χώρας, μέχρι και από την Αθήνα, παραπλανώντας τους ότι οι συνάδελφοί τους στην αποθήκη της Σίνδου δεν μπορούν να δουλέψουν επειδή υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού, ή ότι έχει πολλή δουλειά. Ταξινομητές από Καλύβια, Θήβα, Πάτρα μετακινήθηκαν προς τη Βόρεια Ελλάδα και τα Τρίκαλα, με σκοπό να σπάσει η απεργία. Αρκετοί από τους εργαζόμενους, όμως, μόλις έμαθαν τον πραγματικό λόγο της μετακίνησής τους, αρνήθηκαν να γίνουν «δούρειος ίππος» της επιχείρησης και απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Οι εργαζόμενοι της «Lidl» στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη μέρα την Παρασκευή έδωσαν τη μάχη της απεργίας που κήρυξε το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων Περιφερειών Σίνδου - Τρικάλων και λοιπής Ελλάδας. Δηλώνουν αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα κόντρα στις προτάσεις της επιχείρησης, που συνδέουν τις αυξήσεις και την εξίσωση των μισθών όλων των εργαζομένων με την κερδοφορία της. Ακόμα περισσότερο, κόντρα στην προσπάθεια της «Lidl Ελλάς» να εφαρμόσει διευθέτηση του χρόνου εργασίας και μάλιστα με «ατομική συμφωνία» εργαζόμενου - επιχείρησης, υλοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη.

Στο πλευρό τους βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας την προσπάθεια απεργοσπασίας και καλώντας τους εργαζόμενους να συνεχίσουν αποφασιστικά τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους. «Εναν αγώνα που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τους υπόλοιπους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ», όπως τονίζει.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Την απεργία των εργαζομένων στα «Lidl» χαιρετίζει σε ανακοίνωσή της και η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

«Είναι απορίας άξιο "πώς" μέσα σε ελάχιστες ώρες η επιχείρηση βρήκε τρόπους για να μετακινήσει προσωπικό σε άλλους νομούς χιλιόμετρα μακριά, να πληρώσει εν ριπή οφθαλμού οδοιπορικά - εισιτήρια και ξενοδοχεία όταν μέχρι σήμερα, και ιδιαίτερα σε συνθήκες ακρίβειας, αρνείται να βρει λύσεις στη μετακίνηση του προσωπικού εντός της Αττικής και προς τις αποθήκες», σημειώνει.

Αναδεικνύει ακόμα ότι «από την ίδια τη ζωή και από την πείρα αυτών των ημερών, βγαίνει ως ανάγκη να δυναμώσει ο συντονισμός των σωματείων από κάθε πόλη, να αισθανθεί η εργοδοσία συνολική πίεση, να δοθεί ισχυρό και ενιαίο χτύπημα στην προσπάθεια που κάνει για να χτυπήσει τους αγώνες, την απεργία και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Για να είναι αποτελεσματικός και νικηφόρος ο αγώνας των εργαζομένων απαιτείται να μπουν στη μάχη για τους μισθούς τους, για τη σύμβασή τους, για το ωράριό τους, για τα δικαιώματά τους, περισσότεροι εργαζόμενοι από κάθε πόλη, από τις αποθήκες, από τα καταστήματα».

Σε αυτήν την κατεύθυνση η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία της εταιρείας να συντονιστούν, να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, για να δυναμώσει συνολικά ο αγώνας σε όλη την επιχείρηση, να αποκτήσει ευρύτητα. Να κάνουν κτήμα τους όλοι οι εργαζόμενοι τους αγώνες για τον μισθό τους και την επιχειρησιακή Σύμβαση.

Καλεί επίσης τα κλαδικά σωματεία του Εμπορίου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και τα οποία έχουν στις γραμμές τους εργαζόμενους από τα «Lidl» να προχωρήσουν σε συσκέψεις, να βρεθούν στα καταστήματα, να ενημερώσουν εργαζόμενους και πελάτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με στάση εργασίας οι εργαζόμενοι διεκδικούν συμβάσεις αορίστου χρόνου(2024-03-01 00:00:00.0)
Απεργούν για αυξήσεις στα LIDL(2022-04-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-11-17 00:00:00.0)
Γενική συνέλευση για την οργάνωση της απεργίας(2011-10-05 00:00:00.0)
Ομηροι της εργοδοτικής κερδοσκοπίας(2009-06-20 00:00:00.0)
Οι εμποροϋπάλληλοι στο πλευρό των απολυμένων(2002-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ