Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να συζητηθεί άμεσα στη Βουλή η ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στα συρτάρια παραμένει εδώ και έναν μήνα το αίτημα του Κόμματος

Κρυμμένο στα συρτάρια παραμένει εδώ και σχεδόν έναν μήνα το αίτημα που έχει καταθέσει το ΚΚΕ από τις 10 Μάρτη, να συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η ανοιχτή επιστολή των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να ενημερώσουν και να καταθέσουν τις ρεαλιστικές τους προτάσεις.

Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε με επιστολή που απέστειλαν βουλευτές του Κόμματος οι οποίοι συμμετέχουν στις διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων, προς τους προέδρους των Επιτροπών, ζητώντας την άμεση σύγκλησή τους προκειμένου να συζητηθεί η ανοιχτή επιστολή των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της εταιρείας, με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι στην ανοιχτή επιστολή τους τα Σωματεία ζητούν να σταματήσει άμεσα το σχέδιο αναγκαστικής εξόδου από την εταιρεία των 300 εργαζομένων, να εξεταστεί κάθε δυνατή εναλλακτική για τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ, να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να ενημερώσουν τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και να καταθέσουν τις ρεαλιστικές προτάσεις τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ με το αίτημά τους τόνιζαν προς τους προέδρους των Επιτροπών: «Με την επιστολή αυτή τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ ζητούν, μεταξύ των άλλων, να κληθούν για να ενημερώσουν τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους που έχουν καταθέσει στη διαδικασία διαβούλευσης, στις 3/3/2022, προκειμένου να επιτευχθεί η υποτιθέμενη πρόθεση που εμπεριέχεται στην "πρόσκληση διαβούλευσης" της ειδικής διαχείρισης, με γνώμονα την εξασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού της ΛΑΡΚΟ χωρίς να διακυβεύεται η παραπέρα απαξίωση είτε το οριστικό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνικές και το δημόσιο συμφέρον».

Ωστόσο μέχρι και χτες δεν είχε δοθεί καμία απάντηση για τη σύγκληση των Επιτροπών.

Παρέμβαση και στο Ευρωκοινοβούλιο

Στο μεταξύ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πραγματοποίησε παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τον δίκαιο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε:

«Η ΛΑΡΚΟ, μία στρατηγικής σημασίας ελληνική επιχείρηση, η μοναδική στην Ευρώπη που παράγει σιδηρονικέλιο από ιδιόκτητα κοιτάσματα σε μια χώρα όπου βρίσκεται το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου της ΕΕ, διαδοχικά απαξιώνεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Την ώρα που η χρήση του νικελίου στην ηλεκτροκίνηση είναι καίρια και η αξία του έχει εκτοξευθεί, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να εκκαθαρίσει τη ΛΑΡΚΟ πετώντας στον δρόμο 1.300 εργαζομένους και 300 οικογένειες.

Τη χαρακτηρίζουν ζημιογόνα, με τη βούλα της ΕΕ, που με σκοπιμότητα επέβαλε πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ και ποινή 4,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο, με τη δικαιολογία ότι το κράτος δεν ανέκτησε χορηγημένες ενισχύσεις.

Μια απόφαση - πρόκληση τη στιγμή που η ΕΕ εγκρίνει κρατικές ενισχύσεις δισ. ευρώ για την εξασφάλιση της κερδοφορίας ομίλων στην πανδημία, και τους "ξαναχρυσώνει" μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα στις 6 Απρίλη απεργούν. Διεκδικούν τα σύγχρονα δικαιώματά τους, μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια. Στηρίζουν τον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους για διασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ακύρωση των απαράδεκτων προστίμων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ