Σάββατο 2 Απρίλη 2022 - Κυριακή 3 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας...

Τους 1.200 έφτασαν οι καλλιτέχνες που συμπαρατάσσονται με το ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια στον πόλεμο, στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς, στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του Πολιτισμού και της Τέχνης για τις ανάγκες της πολεμικής σύγκρουσης. Πολλά είναι επίσης τα σωματεία και οι φορείς του Θεάματος - Ακροάματος που συνυπογράφουν το ψήφισμα του ΠΜΣ.

Οι εκατοντάδες καλλιτέχνες που συνυπογράφουν το κείμενο ενώνουν τη φωνή τους, καταδικάζοντας απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και δηλώνουν την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στον λαό της, που χρόνια τώρα δοκιμάζεται από τις συνέπειες του ξέφρενου ανταγωνισμού ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον έλεγχο της Ενέργειας και το μοίρασμα των ζωνών επιρροής στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν την προέκταση αυτής της σύγκρουσης στο πολιτιστικό πεδίο, τη γενικευμένη επιχείρηση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών να μετατρέψουν τον Πολιτισμό από συνώνυμο του ανθρωπισμού, της παιδείας και της ειρήνης σε πολεμικό εργαλείο.

Η κατάλυση της ελευθερίας στη σκέψη και στο φρόνημα, ο εξαναγκασμός καλλιτεχνών να συμμορφωθούν με το κυρίαρχο αφήγημα της κάθε πλευράς, καθώς και η στοχοποίηση, η λοιδορία και η ιδεολογική τρομοκράτηση όποιου καλλιτέχνη, οποιουδήποτε ανθρώπου αρνείται να συνταχθεί με το κλίμα φανατισμού, μισαλλοδοξίας και διακρίσεων ανάμεσα στους λαούς, είναι τρομακτικά επικίνδυνο φαινόμενο.

Οι άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού αντιστέκονται στις πολιτιστικές διακρίσεις, στις απαγορεύσεις και στις επικίνδυνες περιχαρακώσεις. Δυναμώνουν τις φωνές τους ενάντια στον πόλεμο, που προϋποθέτει την απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Με λίγα λόγια, στο πραγματικό δίλημμα, «Πολιτισμός ή Βαρβαρότητα;», όπως αναφέρουν, «παίρνουμε το μέρος του Πολιτισμού, παίρνουμε τη θέση μας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Η γνήσια και ξεκάθαρη αντιπολεμική τους στάση, αλλά και η άρνησή τους να γίνουν «χειροκροτητές» και υποστηρικτές του κυρίαρχου ευρωΝΑΤΟικού αφηγήματος, έχει προκαλέσει χυδαίες επιθέσεις και αντιδράσεις από διάφορα γνωστά επιτελεία, αλλά και από διάφορους γυρολόγους και χρήσιμους υποστηρικτές του συστήματος. Μια επίθεση που μας θυμίζει άλλες εποχές... «Αυτό που ήθελαν ήταν, με το δικό σου όνομα, να δείξουν τη δική τους δύναμη και τη δική σου υποταγή. Χρειάζονταν να δείξουν ότι κι εσύ ήσουν με το μέρος τους», έλεγε, σε άλλες εποχές και συνθήκες, ο Ουόλτερ Μπέρνστιν, Αμερικανός βραβευμένος σεναριογράφος και συγγραφέας που βρέθηκε στη «μαύρη λίστα» του Μακάρθι. Κάτι τέτοιο σε αναλογία παρατηρούμε να εκτυλίσσεται και το τελευταίο διάστημα...

Οι καλλιτέχνες, όμως, δεν τους κάνουν τη χάρη! Με το ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, την έκφραση της γνήσιας αλληλεγγύης, τη συμμετοχή τους σε αντιπολεμικές συναυλίες, παίρνουν το μέρος του δίκιου, παίρνουν τη θέση τους στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Σε μια από αυτές τις συναυλίες, την περασμένη Τρίτη στα Προπύλαια, βρέθηκε ο «Ριζοσπάστης» και συνομίλησε με καλλιτέχνες που έχοντας ενώσει τη φωνή τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εργαλειοποίηση του Πολιτισμού, συνυπογράφοντας το ψήφισμα του ΠΜΣ, δίνουν απάντηση και στη στοχοποίησή τους, στην ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχτηκαν επειδή δεν υιοθέτησαν το κυρίαρχο ευρωΝΑΤΟικό αφήγημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ