Παρασκευή 18 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τρέχουν» επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά

«Λάβαμε θετική απάντηση για το μοίρασμα του πλούτου του Αιγαίου», λέει ο Ακάρ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας | Παραπέρα ανησυχία γεννάνε οι κυβερνητικές «διαψεύσεις»

Από την προχτεσινή συνάντηση Ακάρ - Παναγιωτόπουλου

Eurokinissi

Από την προχτεσινή συνάντηση Ακάρ - Παναγιωτόπουλου
Το γεγονός ότι στο παρασκήνιο των Ελληνοτουρκικών προωθούνται επικίνδυνες διευθετήσεις για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, με επιτάχυνση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και για να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή, επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χ. Ακάρ, μετά τη συνάντησή του, προχτές, με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση ήρθε στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι έκλεισε ακριβώς εκείνη τη μέρα, μετά από «αίτημα» που υπέβαλε ο Ακάρ στον Ελληνα ομόλογό του.

Προχτές, μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ο Παναγιωτόπουλος έδωσε σαν ανακοινωθέν ότι «υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας» και ότι στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να γίνει νέος γύρος για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι δηλώσεις Ακάρ ωστόσο δείχνουν ότι υπήρχε άλλη, πιο ...συγκεκριμένη ατζέντα. Οπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και ερωτηθείς για την κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας εσχάτως, απάντησε μεταξύ άλλων: «Είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και το μοίρασμα των ομορφιών και των πλούτων του Αιγαίου. Υπάρχουν τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης αυτών, το είπαμε αυτό», προσθέτοντας μάλιστα ότι «λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας και, με αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν οι συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί, θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας».

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, έγινε προσπάθεια, με διαρροή στο «Βήμα», να υποβαθμιστούν τα λεχθέντα, μεγεθύνοντας ωστόσο ακόμα περισσότερο την ανησυχία: «Αν και η περισσότερη ώρα αναλώθηκε στις μάχες που γίνονται στην Ουκρανία (...) έμεινε αρκετός χρόνος για να συζητήσουν και τα Ελληνοτουρκικά. Αλλωστε για αυτόν τον λόγο έγινε η συνάντηση, την οποία ζήτησε ο κ. Ακάρ. Και όταν λέμε Ελληνοτουρκικά εννοούμε πρωτίστως πώς θα καταστεί το Αιγαίο μια ειρηνική θάλασσα προς όφελος του τουρισμού και της οικονομίας των δύο χωρών. Καμία συζήτηση, όπως βεβαιώνει ο Ελληνας υπουργός δεν έγινε, ούτε για δήθεν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου (...) ούτε για τα ενεργειακά, αλλά μόνον για τον τουρισμό και την οικονομία», ανέφερε το δημοσίευμα, βασικά επιβεβαιώνοντας όσα είπε ο Ακάρ και δίνοντας καθαρά τη βάση των επιχειρούμενων συνεννοήσεων: Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και οι συμβιβασμοί που αναζητούν στη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας στο Αιγαίο, και για τη διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή.

Διευθετήσεις που δουλεύονται, άλλωστε, και στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας» που «τρέχουν» από τη μια ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης, και από την άλλη ο Τούρκος ομόλογός του, Σ. Ονάλ.

Αργά χτες το βράδυ και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος αναγκάστηκε να προβεί σε δήλωση όπου αναφέρει πως συζήτησαν «σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού». Πως συμφώνησαν ότι «το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου» και ότι «δεν τέθηκε θέμα "συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου" και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».

«Ευκαιρίες» επικίνδυνων σχεδίων σε όλη την Ανατ. Μεσόγειο

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, είπε χτες στη «Μιλιέτ» ότι τώρα που «ήρθε στην ημερήσια διάταξη η αναζήτηση της Ευρώπης για εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο», το φυσικό αέριο που θα διοχετευτεί από Ισραήλ ή Αίγυπτο «είναι πολύ πιο εύκολο να έρθει από την Κύπρο. Η Κύπρος από την Τουρκία είναι 65 χλμ.». Και πρόσθεσε: «Μια τέτοια διαδρομή φυσικού αερίου αναπόφευκτα θα μας φέρει αναγνώριση του καθεστώτος, είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, γιατί μπορεί να μην το αναγνωρίζουν, αλλά η Δημοκρατία της Τουρκίας το αναγνωρίζει».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, νέες φωνές συνηγορούν υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας. Ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρος πλέον της «δεξαμενής σκέψης» «Atlantik Brucke», είπε ότι η Τουρκία στράφηκε στην αγορά των ρωσικών «S-400» όταν απορρίφτηκε το αίτημά της να αγοράσει αμερικανικούς «Patriot» και άλλους εξοπλισμούς δυτικών - απόρριψη στην οποία ο ίδιος είχε αντιταχθεί. Πρόσθεσε ότι η Δύση πρέπει να είναι προσεκτική για να διατηρήσει τις σχέσεις της με την Αγκυρα και να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της Τουρκίας στο δυτικό μπλοκ. Ανέφερε πάντως ότι πρέπει να ασκείται κριτική σε κάποιες επιλογές της Τουρκίας, ωστόσο η παραμονή της στο δυτικό μπλοκ ωφελεί όλες τις πλευρές.

Τέλος, ενδεικτικές είναι και οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις ΗΠΑ - Τουρκίας για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας τους. Ενώ συνεχίζεται η επίσκεψη πολυμερούς τουρκικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ (μεταξύ άλλων και επιχειρηματιών), στην Αγκυρα υπογράφτηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της τουρκικής επιχειρηματικής οργάνωσης TOBB και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Φλέικ, ο οποίος δήλωσε πως κάποιες αμερικανικές εταιρείες που εγκαταλείπουν τη Ρωσία «έχουν πει ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν ένα μέρος της παραγωγής τους στην Τουρκία». Ο Μάιρον Μπρίλιαν, στέλεχος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι «πρέπει να εστιάσουμε αληθινά στην αμερικανο-τουρκική συνεργασία. Αποτελεί μια ευκαιρία που προηγούμενα δεν είχε εμφανιστεί...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ