Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Κολομβία, εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης που και λόγω της κακής διαχείρισης της πανδημίας (σχεδόν 140.000 είναι οι νεκροί) έχει επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής των λαϊκών στρωμάτων, με πάνω από 21 εκατομμύρια από τα 50 εκατομμύρια του πληθυσμού να βιώνουν συνθήκες φτώχειας. Οι περίπου 39 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη χώρα και στο εξωτερικό καλούνταν να εκλέξουν 108 γερουσιαστές και 188 βουλευτές της Βουλής, ενώ στις 29 Μάη γίνονται και οι προεδρικές εκλογές (α' γύρος). Η συμμετοχή στις κάλπες έφτασε το 47% και σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα (99,4%) πρώτη πολιτική δύναμη αναδεικνύεται ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων κομμάτων «Ιστορικός Συμβιβασμός» (συμφωνία) Pacto Historico (που στηρίζει και το Κολομβιάνικο ΚΚ) με 14,16% των ψήφων στη Γερουσία (15,62% στη Βουλή) και ακολουθούν το Κολομβιανό Συντηρητικό Κόμμα με 13,58% (στη Βουλή 12,56%), το Φιλελεύθερο Κόμμα με 12,73% (14,26), ο συνασπισμός «Πράσινη Συμμαχία» και «Κέντρο Ελπίδα» με 12,03% (στη Βουλή κατέβηκαν ξεχωριστά γύρω στο 10%), Δημοκρατικό Κέντρο 11,85% (9,8%), Ριζοσπαστική Αλλαγή 9,89% (8,52%), το Κόμμα U 9,25% (8,73%) και άλλα μικρότερα.
Ο νυν γερουσιαστής Γκουστάβο Πέτρο, που θα είναι και ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μάη με το Pacto Historico (σε εσωτερική εκλογή που έγινε επίσης την Κυριακή πήρε την πλειοψηφία με 80,4%), αμέσως κάλεσε σε ένα «πλατύ Δημοκρατικό Μέτωπο, που μπορεί να έχει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο».
Με τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, η επικράτηση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων του Pacto δημιουργεί προσδοκίες για μια πολιτική αλλαγή και στην προεδρική εκλογή και για κάποια μέτρα εκδημοκρατισμού της χώρας. Το πρόγραμμα του Πέτρο υπόσχεται μια καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού, αντιμετώπιση της διαφθοράς και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Οπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές, από τέτοιες διαχειριστικές «κεντροαριστερές» κυβερνήσεις ο λαός δεν έχει να περιμένει βαθύτερες αλλαγές.