Πέμπτη 10 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Παραπέρα εμπορευματοποίηση και νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης

  • Μέτρα στη λογική της καταστολής, με βάθεμα της «ρίζας» της οπαδικής βίας
  • Απαράδεκτη ρύθμιση για παρέμβαση υπουργού στον ορισμό εκπροσώπων αθλητών και προπονητών στις Ομοσπονδίες. Την απόσυρσή της ζήτησε το ΚΚΕ

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το απαράδεκτο νομοσχέδιο με τον εντελώς ψευδεπίγραφο τίτλο: «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις».

Πίσω από τις παραπάνω βαρύγδουπες εκφράσεις αυτό που προωθείται είναι το βάθεμα της ρίζας του κακού για την οπαδική βία, δηλαδή η παραπέρα εμπορευματοποίηση και επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό, με ενίσχυση μάλιστα του ρόλου των ΠΑΕ και ΚΑΕ.

Ως κερασάκι έρχονται να προστεθούν και νέα κατασταλτικά μέτρα, συνεχίζοντας τη γνωστή συνταγή της ποινικοποίησης και καταστολής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, αφενός για να κρύψουν την αιτία του προβλήματος, αφετέρου για να προστατέψουν το «προϊόν» εντός γηπέδου για λογαριασμό των επιχειρηματιών και όχι βέβαια φιλάθλους, εργαζόμενους και παίκτες. Παράλληλα, αυτά τα νέα μέτρα καταστολής και ποινικοποίησης προσφέρουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανοίξουν και νέα επικίνδυνα μονοπάτια συνολικά σε βάρος λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ηταν εντυπωσιακό σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ότι πέρα από την κυβέρνηση της ΝΔ, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και από κοντά τα άλλα αστικά κόμματα, όσο και αν προκλήθηκαν από τους βουλευτές του ΚΚΕ, δεν έβγαλαν άχνα για την εμπορευματοποίηση και επιχειρηματική δράση που αλωνίζει στον χώρο του αθλητισμού και έχει μετατρέψει την ανάγκη για σωματική άσκηση σε χρυσοφόρο, από κάθε πλευρά, εμπόρευμα.

Ηταν πολύ χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, χρεώνοντας στην κυβέρνηση σύμφωνα με τον εισηγητή του Κ. Μάρκου «προχειρότητα, έλλειψη στοιχειώδους γνώσης εγκληματολογίας και νομικής επιστήμης και αλαζονική νομοθέτηση, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση για ακόμη μια φορά». Συνεχίζοντας να παραπονιέται ότι η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ και δείχνοντας και εδώ τις «χαοτικές διαφορές» του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, ζήτησε τη σύσταση «Μόνιμης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας» για την οπαδική βία. Απαντώντας ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης είπε ότι «αν είναι δυνατόν να αρνηθούμε εμείς τον διάλογο», για να προσθέσει πως βεβαίως συμφωνεί, σημειώνοντας ότι τη σύσταση αυτής της Επιτροπής θα πρέπει να αναλάβει η Βουλή.


Από εκεί και πέρα, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο είπε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι «η εξάλειψη της οπαδικής βίας, εντός και εκτός εγκαταστάσεων»... και πως στόχος «είναι να αναδειχθεί ο υγιής ρόλος των λεσχών, ως υποστηρικτικών του ασφαλούς και ποιοτικού αθλητισμού». Ανέφερε μάλιστα πως λόγω του καλού κλίματος που υπάρχει με τις λέσχες «δεσμευόμαστε, αν υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις λέσχες, να φέρουμε διάταξη να κάνουμε πιο σύντομο το χρονικό διάστημα της αναστολής λειτουργίας τους». Πρόσθεσε δε πως «δεν πετάμε στα σύννεφα, ξέρουμε ότι η οπαδική βία έχει βαθιές ρίζες και πιθανώς να χρειαστούν νέες βελτιώσεις! Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Εκεί που απογείωσε τις προκλήσεις ήταν η «νομοθετική βελτίωση» που κατέθεσε, η οποία προβλέπει ότι με απόφαση του αρμόδιου υπουργού θα ρυθμίζεται ο τρόπος τοποθέτησης εκπροσώπων αθλητών και προπονητών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών, δηλαδή ότι ο υπουργός θα αποφασίζει για τον εκπρόσωπό τους και όχι οι ίδιοι! Μια ρύθμιση που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, απαίτησε την απόσυρση της ρύθμισης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη παρέμβαση που ο υπουργός δεν έχει δικαίωμα να κάνει, προσθέτοντας ότι «είναι φανερό ότι επιχειρεί να αλλάξει τους συσχετισμούς» και ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκπρόσωποι πρέπει να εκλέγονται από τα σωματεία τους.

Αντιδράσεις εκφράστηκαν άμεσα από εκπροσώπους του αθλητισμού. Χαρακτηριστικά, ο προπονητής Στίβου Γιώργος Πομάσκι σε δήλωσή του τονίζει: «Ο υπουργός που θέλει να ορίσει αυτός τον εκπρόσωπο των προπονητών και των αθλητών στο ΔΣ του ΣΕΓΑΣ να έρθει να προπονεί την Εθνική ομάδα, γιατί το κακό παράγινε... Εμείς περισσεύουμε!». Αντίστοιχη αντίδραση και από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Κολύμβησης, Υδατοσφαίρισης, Συγχρονισμένης Κολύμβησης, Καταδύσεων: «Ο προπονητής αποτελεί τον ουσιαστικότερο παράγοντα και γνώστη των αθλημάτων. Ο εκπρόσωπός του στις ομοσπονδίες πρέπει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα και την ανάπτυξη του αθλητισμού. Διορισμοί εκπροσώπων χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες μας βρίσκει απέναντι. Ο προπονητής που θα βρίσκεται στα συμβούλια θα είναι "διορισμένος" μόνο μέσα από εκλογές μεταξύ των προπονητών αθλημάτων της Ομοσπονδίας».

Διατάξεις με στόχο την προστασία του «προϊόντος»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στη δευτερολογία του σχολίασε ότι «η αποθέωση του επαγγελματικού αθλητισμού, που μετατρέπει το δικαίωμα του λαού για άθληση σε μπίζνα, τζόγο, παράγκα, διαφθορά, καθιστά βέβαιο ότι σε κάθε νέο νομοσχέδιο οι διατάξεις που έρχονται έχουν έναν και μόνο σκοπό, πώς θα προστατευτεί το προϊόν. Τα νέα είδη αθλητισμού, για τα οποία συζητάμε στο σχέδιο νόμου, ο εθελοντικός, ο ηλεκτρονικός, ο εργασιακός και ο πνευματικός, παρόλο που σου προκαλούν μια συμπάθεια, που μπορεί να εκφράζουν οι έννοιές τους ανιδιοτέλεια, θέληση προσφοράς, συλλογική έκφραση, στην πραγματικότητα διαστρεβλώνονται και συνιστούν επέκταση της επιχειρηματικής δράσης για νέα πεδία κερδών. Πρόκειται για πολιτική επιλογή παράδοσης του συνόλου της αθλητικής δραστηριότητας».

Γι' αυτό εξάλλου, όπως επισήμανε, όλα τα αθλητικά νομοσχέδια που έχουν έρθει στη Βουλή είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ, «δεν ασχολήθηκαν με την ουσία του αθλητισμού. Αντίθετα, θα έλεγα ότι εχθρεύονται τον λαϊκό αθλητισμό προς χάριν της εμπορευματοποίησης του επαγγελματικού. Και αυτό γιατί απλά δεν θέλουν να ακυρώσουν την επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό, γιατί θέλουν να κάνουν και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό κατ' εικόνα και ομοίωση του εμπορευματοποιημένου. Γι' αυτό και αποφεύγουν όλες οι κυβερνήσεις τη σύνδεση της λύσης του προβλήματος της βίας, της διαφθοράς κ.λπ. με το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, που οδηγεί στο κυνήγι του κέρδους και αποτελεί την αιτία για τη γέννηση αλλά και την αναπαραγωγή τέτοιων φαινομένων».

Αποδεικνύεται, τόνισε, ότι «ο δρόμος για τη μόνιμη και οριστική ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για σωματική άσκηση περνάει κυριολεκτικά μέσα από την απαλλαγή από την εξουσία των μονοπωλίων, με ένα κράτος που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού και αυτό δεν είναι άλλο από το σοσιαλιστικό κράτος, που ζήσαμε τα επιτεύγματά του».

Η δράση των οπαδικών στρατών είναι εργαλείο των επιχειρηματικών συμφερόντων

Αντίστοιχα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε ότι «οι παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων ήταν τόσο όσο για να περιφρουρήσουν το προϊόν των μεγαλοεπιχειρηματιών και των χορηγών από την απαξίωση κάθε φορά που το καπάκι του υπονόμου άνοιγε και η δυσοσμία προκαλούσε γενικευμένες αντιδράσεις. Το βλέπουμε και σήμερα ειδικά στη συζήτηση. Είναι τυχαίο άραγε που ο ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη κυβέρνηση, αποφεύγει επιμελώς, επιμελέστατα, να θίξει αυτήν τη ρίζα του κακού, την εμπορευματοποίηση, την επιχειρηματικότητα στον αθλητισμό;».

Επισήμανε ότι η δράση των οπαδικών στρατών, που εμφανίζονται καλά εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι, θυμίζοντας τάγματα εφόδου, είναι εργαλείο των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό. Τους εκπαιδεύουν και τους εξαπολύουν ως τάγματα εφόδου ενάντια στη νεολαία και τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ενάντια στους λαϊκούς αγώνες, σημείωσε ο Γ. Δελής.

Υπενθύμισε δείχνοντας πώς ο ένας πιάνει τη σκυτάλη από τον άλλον, ότι το πρόγραμμα «Αθληση για όλους» καταργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν είχε μειώσει τη χρηματοδότησή του. «Βλέπουμε τον οικονομικό μαρασμό των αθλητικών σωματείων, καθώς δεκάδες σωματεία έχουν κλείσει σε όλη τη χώρα, ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της σημερινής κυβέρνησης, ενώ μέχρι και οι ώρες της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία μειώνονται αντί να αυξάνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι αν ήθελαν οι κυβερνήσεις έστω και στοιχειωδώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, «χωρίς και να έχουμε εκείνες τις αυταπάτες ότι εύκολα θα ξεμπερδέψουμε, αλίμονο», θα εφάρμοζαν τις προτάσεις που καταθέτει κάθε φορά το ΚΚΕ, όπως είναι η κατάργηση της συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στο στοίχημα, σε πάσης φύσεως στοίχημα. «Μας λένε ότι δεν γίνεται, αλλά στα πλαίσια των κυρώσεων απέκλεισαν από το στοίχημα τις ομάδες της Ρωσίας. Αρα, γίνεται. Μια χαρά γίνεται αν θέλετε, δεν θέλετε», τόνισε.

Πρόσθεσε, δε, και την πρόταση για απαγόρευση του δανεισμού παικτών σε ομάδες της ίδιας κατηγορίας για να αντιμετωπιστεί έστω και λίγο το πρόβλημα με τα στημένα παιχνίδια. Επίσης, οι ανώνυμες αθλητικές εταιρείες, δηλαδή ΠΑΕ - ΚΑΕ, να ενταχθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης, «εκεί να γίνεται ο έλεγχος για τα οικονομικά τους, τα περιουσιακά τους, τη βιωσιμότητά τους, χωρίς να υπάρχει καμία ειδική μεταχείριση που αφορά την αδειοδότηση». Ενώ τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται σήμερα για να κοπεί το κακό από τη ρίζα του είναι η κατάργηση των ΠΑΕ και κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ