Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στο επίκεντρο το σχολείο των σύγχρονων αναγκών

Πλήθος συζητήσεων ενόψει της εκδήλωσης την Κυριακή 13 Μάρτη από την ΤΟ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Με επίκεντρο το περιεχόμενο του σχολείου και τα νέα Προγράμματα Σπουδών, καθώς και την προβολή της πρότασης του ΚΚΕ για τη Σύγχρονη Προσχολική Αγωγή και το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, η ΤΟ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Συζητάμε την πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο με αφορμή την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων σπουδών», την Κυριακή 13 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» (δημαρχείο Θεσσαλονίκης), στην οποία θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και από εκπαιδευτικούς.

Πλούσια πείρα από τη συζήτηση σε σχολεία

Τόσο στην ίδια την εκδήλωση όσο και κατά τη διάρκεια των δεκάδων περιοδειών και ομιλιών που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, γίνεται προσπάθεια να βαθύνει ο προβληματισμός και να δοθούν απαντήσεις για μια σειρά φαινόμενα, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί στην τάξη. Οπως η αύξηση των δυσκολιών που συναντώνται στα παιδιά ακόμα και στην κατανόηση απλών εννοιών, στη δημιουργική και κριτική σκέψη, οι μαθησιακές δυσκολίες που εντείνονται όλο και περισσότερο, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που έχουν αυξηθεί και εξαιτίας του πολύμηνου εγκλεισμού των μαθητών λόγω της πανδημίας, το γεγονός ότι τα παιδιά δεν είναι χαρούμενα στο σχολείο και το αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο ως αγγαρεία κ.ά.

Την ίδια στιγμή, στις συζητήσεις με εκπαιδευτικούς αναδεικνύεται ότι η υποβάθμιση σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, γιατί το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι γνωστό, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το πρόγραμμα των άλλων κομμάτων που αποδέχονται την ίδια στρατηγική για την Εκπαίδευση. Αυτή της ΕΕ και του ΟΟΣΑ - για την αυτόνομη σχολική μονάδα και την αξιολόγηση, τη διαθεματικότητα και τις δεξιότητες, τη βιωματική μάθηση και τον υποκειμενισμό, τη διαστρέβλωση της αλήθειας, την υποβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - η οποία οδηγεί σε ένα σχολείο φθηνό για το κράτος, ακριβό για τους γονείς και κερδοφόρο για το κεφάλαιο. Γι' αυτό και τα νέα Προγράμματα Σπουδών, όπως και τα εργαστήρια Δεξιοτήτων, δεν έρχονται να δώσουν λύσεις, αλλά αντίθετα να αναπαράξουν τα ήδη υπαρκτά προβλήματα.

Τέλος, η ΤΟ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας, με την ανακοίνωσή της για την εκδήλωση, σημειώνει ότι το ΚΚΕ βρέθηκε και συνεχίζει να βρίσκεται μπροστά στον αγώνα, καλώντας τους εκπαιδευτικούς, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές, να συγκροτήσουν ένα πλατύ διεκδικητικό μορφωτικό ρεύμα, που θα θέτει ως σκοπό την πραγματική ανανέωση του σχολείου και των προγραμμάτων σπουδών, το οποίο από τη μία θα αντιστέκεται στην επέλαση της ημιμάθειας και μιας ζωής χωρίς δικαιώματα για τη νεολαία και από την άλλη θα παλεύει για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα τα παιδιά. Τονίζοντας ότι σε αυτή την υπόθεση δεν περισσεύει κανείς, ότι η πείρα, η σκέψη και η δράση όλων είναι πολύτιμη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ