Τρίτη 1 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επιτάχυνση εξελίξεων που διαμορφώνουν εκρηκτικό μείγμα για τους λαούς

Με μάχες και βομβαρδισμούς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - ΝΑΤΟ και ΕΕ αυξάνουν συνεχώς τη στρατιωτική «βοήθεια» στο Κίεβο και τις δυνάμεις στα ανατολικά

Από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας στην Λευκορωσία

BelTA

Από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας στην Λευκορωσία
Με μάχες και βομβαρδισμούς σε αρκετές πόλεις συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα το ΝΑΤΟ ενισχύει την αποστολή στρατιωτικού υλικού για τις Ενοπλες Δυνάμεις του Κιέβου, την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική Θάλασσα.

Στο «τραπέζι» παραμένει σταθερά η πυρηνική απειλή από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ως «απάντηση» σε ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση από τη Δύση. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι ένας ανελέητος «οικονομικός πόλεμος» μονοπωλιακών κολοσσών σε όλο τον κόσμο.

Η δε ρωσική εισβολή φαίνεται πως λειτουργεί ως «καταλύτης» επιτάχυνσης της παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, της ενίσχυσης της λεγόμενης κοινής ευρωπαϊκής «Αμυνας» μέσα και από την προώθηση της «Στρατηγικής Πυξίδας».

Σε «ετοιμότητα» οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις

Ολες αυτές οι εξελίξεις αποτελούν εκρηκτικό μείγμα για τους λαούς της περιοχής, και συνολικά τους ευρωπαϊκούς λαούς, που βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιπαράθεσης ιμπεριαλιστικών κέντρων για το «ξεκαθάρισμα» γύρω από την πρόσβαση σε ενεργειακές πηγές, δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, αγορές και περιοχές γεωστρατηγικής σημασίας.

Σε συνέχεια της προχτεσινής σχετικής εντολής του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, για τις πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας, από χτες οι πυρηνικές δυνάμεις του Βόρειου Στόλου και του Στόλου του Ειρηνικού έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.


Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, είπε στον Πούτιν ότι οι βάρδιες στις διοικήσεις των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, στον Βόρειο Στόλο, στον Στόλο του Ειρηνικού και η διοίκηση Αεροπορίας Μακρού Βεληνεκούς έχουν αρχίσει να εκτελούν καθήκοντα μάχης με ενισχυμένο προσωπικό.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αυτές οι κινήσεις σκοπεύουν να απαντήσουν σε επιθετικές δηλώσεις κρατών του ΝΑΤΟ και στις δυτικές οικονομικές κυρώσεις.

Στο μεταξύ, το νέο Σύνταγμα της Λευκορωσίας, που εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα της Κυριακής, δεν περιλαμβάνει αναφορά στο μη πυρηνικό καθεστώς της χώρας, ενώ ο Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, δεν αποκλείει να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα, αν αμερικανικά εμφανιστούν σε Πολωνία ή Λιθουανία. Ο δε επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, αμφισβήτησε την εκλογική διαδικασία και την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος.

Διεργασίες για επιπλέον ΝΑΤΟικά στρατεύματα

Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την Ουκρανία με «πυραύλους αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα, καθώς και ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια», δήλωσε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκ. Ναουσέντα, κάλεσε το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία του στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Βαλτικής, «με περισσότερα στρατεύματα, συστήματα όπλων και στρατιωτικό εξοπλισμό στις υπάρχουσες δυνάμεις του εκεί». Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Στόλτενμπεργκ, ο Ναουσέντα είπε πως η αντιαεροπορική άμυνα της Βαλτικής πρέπει να βελτιωθεί και πως η ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων «είναι ζωτικής σημασίας στο υπάρχον πλαίσιο ασφάλειας».

Εντάθηκαν μάχες και βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Ο Β. Ζελένσκι υπογράφει το αίτημα ένταξης στην ΕΕ
Ο Β. Ζελένσκι υπογράφει το αίτημα ένταξης στην ΕΕ
Χτες εντάθηκαν μάχες και βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, σημαντικό βιομηχανικό κέντρο στα ανατολικά σύνορα. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές, ενώ εξέφρασε φόβους για «δεκάδες νεκρούς». Εκανε λόγο για πυρά «βαρέος πυροβολικού» «κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στο φαρμακείο, πηγαίνουν για ψώνια, φέρνουν νερό».

«Ο ρωσικός στρατός κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να «διασφαλίσει την ασφάλεια των αμάχων» στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, καταγγέλλοντας «πολλές προσπάθειες ουκρανικών εθνικιστικών ομάδων να χρησιμοποιήσουν τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα».

Αντίστοιχα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές, που ζητούν από τους κατοίκους του Κιέβου να παραμείνουν στα σπίτια τους, ότι τους χρησιμοποιούν «σαν ανθρώπινες ασπίδες» μπροστά στα ρωσικά στρατεύματα. Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» το Κίεβο μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο - Βασίλκιβ, κάτι που ενδέχεται να παραπέμπει σε προειδοποίηση για ένταση των επιθέσεων.

Οι ρωσικές δυνάμεις απείχαν χτες περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου και αναμένεται να επιχειρήσουν τις επόμενες μέρες να περικυκλώσουν την πόλη, υποστήριξε Αμερικανός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, στρατιωτικές μονάδες της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ ολοκληρώνουν την περικύκλωση της Μαριούπολης, δήλωσε χτες το απόγευμα εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι και οι δυνάμεις του Λουγκάνσκ μαζί με ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλαση.

Η απομάκρυνση των κατοίκων του Ντονέτσκ συνεχίζεται καθώς η πόλη βομβαρδίζεται από ουκρανικό βαρύ πυροβολικό όλη τη μέρα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος.

Διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Χτες το απόγευμα, ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη λευκορωσική πόλη Γκόμελ στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας. Επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ, και της ρωσικής ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Βλ. Μεντίσκι.

Οι δύο αντιπροσωπείες επέστρεψαν σε Κίεβο και Μόσχα για διαβουλεύσεις πριν από τον δεύτερο γύρο συνομιλιών. Νωρίτερα, το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου δήλωσε ότι «το βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας». Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία ζητεί την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων και από την Κριμαία και το Ντονμπάς.

«Οι δύο πλευρές έχουν καθορίσει τα θέματα στα οποία χαρτογραφήθηκαν ορισμένες αποφάσεις. Προκειμένου αυτές οι αποφάσεις να εφαρμοστούν ως "οδικός χάρτης", οι πλευρές επέστρεψαν για διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσές τους», μέχρι τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, «όπου μπορούν να εξελιχθούν αυτές οι αποφάσεις», ανακοίνωσε η ουκρανική πλευρά.

Σύμφωνα δε με τον Μεντίσκι, η Ρωσία είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί για όσο χρόνο χρειαστεί για να κλείσει συμφωνίες.

Οσο διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιάμισης ώρας, με τον Ρώσο Πρόεδρο, ενώ τις τελευταίες ώρες ο Μακρόν συνομίλησε επίσης πολλές φορές με τον Ουκρανό Πρόεδρο.

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Βλ. Πούτιν να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία. Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Επίσης, ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες.

Ο δε Πούτιν έθεσε τους όρους της Ρωσίας ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία: Την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης, δηλαδή αλλαγή κυβέρνησης στην Ουκρανία, «ουδέτερο καθεστώς» και αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού εδάφους, δηλαδή να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και να απομακρυνθούν οι εξοπλισμοί.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επίλυση της σύγκρουσης «δεν είναι δυνατή παρά μόνο εάν ληφθούν υπόψη άνευ όρων τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η Γερμανία χαιρέτισε «καταρχήν» τις συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας. «Οι διπλωματικές λύσεις είναι πάντα και οι μόνες λογικές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πολύ δύσκολες συνομιλίες, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν καιρό.

Στο μεταξύ, οι σύμβουλοι των Προέδρων της Τουρκίας και των ΗΠΑ, Ιμπρ. Καλίν και Τζ. Σάλιβαν, αντίστοιχα, συμφώνησαν χτες «να ενταθούν οι κοινές προσπάθειες για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».

Στη Λευκορωσία βρίσκεται ο Ρώσος μεγιστάνας Ρ. Αμπράμοβιτς προκειμένου να βοηθήσει στις συνομιλίες, μετά από αίτημα του Κιέβου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο Αμπράμοβιτς έχει στενούς δεσμούς με τις εβραϊκές κοινότητες σε Ουκρανία και Ρωσία.

Ορισμένοι Ρώσοι «ολιγάρχες», με βάση και τα συμφέροντά τους σε άλλες χώρες, καλούν τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο. Ο Μ. Φρίντμαν, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας, χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία «τραγωδία». Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Evening Standard» του Λονδίνου, ρωσικής καταγωγής, μεγιστάνας Αλ. Λεμπέντεφ, έκανε έκκληση στον Πούτιν να βάλει τέλος στην εισβολή στην Ουκρανία, αξιοποιώντας και τις χτεσινές διαπραγματεύσεις.

«Εσπασαν τα ταμπού» της ΕΕ

Τα κράτη της ΕΕ συμφωνούν και είναι αποφασισμένα να αυξήσουν τη στρατιωτική στήριξη, διμερώς, προς την Ουκρανία και να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ, δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των 27 υπουργών Αμυνας.

Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ανάγκη από αμυντικά όπλα όλων των ειδών, τα οποία η ΕΕ θα παραδώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ανέφερε. Οπως τόνισε, η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 450 εκατ. ευρώ, είναι «σημείο καμπής στην ιστορία της ΕΕ». Μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν η ΕΕ να δώσει όπλα σε άλλη χώρα, είπε ο Μπορέλ, αλλά «έσπασε αυτό το ταμπού» (βλ. περισσότερα στη σελ. 4).

«Οι δομές της ΕΕ και τα άτομα που εμπλέκονται σε προμήθειες θανατηφόρων όπλων και καυσίμων στον ουκρανικό στρατό θα φέρουν ευθύνη για οποιεσδήποτε συνέπειες τέτοιων ενεργειών», προειδοποίησε από την πλευρά του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, μετά την αντίστοιχη προχτεσινή κίνηση της Σουηδίας, και η Φινλανδία, σε μια «ιστορική απόφαση», θα προμηθεύσει εξοπλισμό στην Ουκρανία και συγκεκριμένα 2.500 τουφέκια, 150.000 σφαίρες, 1.500 αντιαρματικά όπλα και 70.000 συσκευασίες τροφίμων. Επίσης, η Νορβηγία, που από τη δεκαετία του 1950 δεν αποστέλλει όπλα σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε πόλεμο ή σε κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης, αποφάσισε να στείλει όπλα στην Ουκρανία.

Η ΕΕ ζήτησε επίσης από το δορυφορικό της κέντρο στη Μαδρίτη να παράσχει πληροφορίες στην Ουκρανία σχετικά με τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων.

«Λεγεώνες εθελοντών» προωθούν Λετονία, Δανία και άλλοι

Σε μια «Διεθνή Λεγεώνα Εδαφικής Αμυνας της Ουκρανίας», διαφόρων «προθύμων» να «υπερασπιστούν την Ουκρανία και την παγκόσμια τάξη», καλεί τις τελευταίες μέρες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, λέγοντας πως όσοι «πολίτες» άλλων κρατών θέλουν να πάνε να πολεμήσουν «ενάντια στους Ρώσους εγκληματίες πολέμου» δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν με τον ακόλουθο Αμυνας της πρεσβείας της Ουκρανίας στις χώρες τους!

Χτες το Κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε ομόφωνα να επιτραπεί στους πολίτες της να πολεμήσουν στην Ουκρανία αν προτίθενται: «Οι πολίτες μας που θέλουν να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να πάνε εθελοντές να υπηρετήσουν εκεί για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και την κοινή μας ασφάλεια θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν».

Νωρίτερα και η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας, Μ. Φρεντέρικσεν, δήλωσε πως η χώρα της θα επιτρέψει στους εθελοντές να ενταχθούν στη «Διεθνή Λεγεώνα» που θέλει να σχηματίσει η Ουκρανία: «Είναι μια επιλογή που κάποιος μπορεί να κάνει. Αυτό ισχύει ασφαλώς για όλους τους Ουκρανούς που κατοικούν εδώ, αλλά επίσης για άλλους που σκέπτονται ότι μπορούν να συνεισφέρουν άμεσα στη σύγκρουση». Η Φρεντέρικσεν δήλωσε ακόμη πως η Δανία θα παράσχει στην Ουκρανία 2.700 αντιαρματικά όπλα.

Επίσης, η κυβέρνηση του Καναδά, χώρα με περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους ουκρανικής καταγωγής, άφησε ανοιχτή την πόρτα για ομογενείς Ουκρανούς να ενταχθούν στη νέα «λεγεώνα των ξένων» ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα. Ο Καναδάς ανακοίνωσε επιπλέον 25 εκατ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Σύμφωνα δε με το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας, υπάρχει «μεγάλη ανταπόκριση» στο κάλεσμα του Κιέβου προς ξένους εθελοντές και ήδη 6.000 έχουν «εκδηλώσει ενδιαφέρον» για να πολεμήσουν.

Τι είδους «πρόθυμοι» θα είναι αυτοί, αν θα «πλαισιωθούν» με μισθοφόρους, συνδεδεμένους με παραστρατιωτικές ή εθνικιστικές οργανώσεις και νεοναζιστικά «δίκτυα» (όπως γίνεται ήδη εδώ και χρόνια σε νεοναζιστικές μονάδες που δρούσαν στο Ντονμπάς, όπως το τάγμα Αζόφ) φυσικά δεν διευκρινίζεται...

Πάντως παραμένουν τα σενάρια άτυπης διοχέτευσης μισθοφόρων από κράτη και κυβερνήσεις για συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας, μιας και τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ δηλώνουν μέχρι στιγμής πως δεν θα στείλουν επίσημα στρατεύματα.

Εξάλλου, η Ουκρανία θα απελευθερώσει κρατούμενους με στρατιωτική εμπειρία αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε χτες ο Ζελένσκι...

Ο δε Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ, απηύθυνε έκκληση στους Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία να σταματήσουν, υπογραμμίζοντας ότι θα λάβουν πλήρη αμνηστία και χρηματική αποζημίωση εάν οικειοθελώς καταθέσουν τα όπλα τους.

Διεργασίες για «άμεση προοπτική ένταξης» της Ουκρανίας στην ΕΕ

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, απηύθυνε νέα έκκληση στην ΕΕ να επιτρέψει την άμεση ένταξη της Ουκρανίας με βάση μια ειδική διαδικασία «fast track» και χτες υπέβαλε επίσημο αίτημα ένταξης: «Ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι είναι δίκαιο, ότι το δικαιούμαστε».

«Η ένταξη είναι ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί από καιρό από την Ουκρανία. Αλλά υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες στους κόλπους της ΕΕ για τη διεύρυνση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, αναφερόμενος στα δεδομένα πριν από τη ρωσική επίθεση. Ανέφερε πάντως πως «η Ουκρανία θα διαβιβάσει μια επίσημη αίτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατυπώσει την επίσημη θέση της και το Συμβούλιο θα εκφραστεί».

Χτες, οι Πρόεδροι 8 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κάλεσαν τα μέλη της ΕΕ να χορηγήσουν αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι «πιστεύουμε σθεναρά πως η Ουκρανία δικαιούται να λάβει άμεση προοπτική ένταξης στην ΕΕ».

Την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ στηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, τουλάχιστον 300.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει έως τώρα στην ΕΕ μέσω Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας και αναμένονται ενδεχομένως εκατομμύρια ακόμη. Πάνω από 500.000 Ουκρανοί έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες ανακοίνωσε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η ΕΕ συζητάει το ενδεχόμενο να παράσχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες δικαίωμα παραμονής και άδεια εργασίας από 1 ως 3 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ