Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ 2022
Εργαζόμενοι και νεολαία σε κοινό αγωνιστικό βηματισμό

Μαζική, γεμάτη παλμό η προσυγκέντρωση στα Προπύλαια

Ενα πλήθος από εργαζόμενους και νεολαία κατέκλυσε τα Προπύλαια, συμμετέχοντας στην προσυγκέντρωση για το μεγάλο συλλαλητήριο. Εκεί, με τα πανό και τα συνθήματά τους, έδωσαν το «παρών» Ομοσπονδίες και σωματεία από τον χώρο της Υγείας, σωματεία εκπαιδευτικών, γονείς, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και σπουδαστές ΙΕΚ, εργαζόμενοι στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στον χώρο της Τέχνης, σωματεία από τους ΟΤΑ και τη Δημόσια Διοίκηση.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν για μια ακόμα φορά οι υγειονομικοί, διαδηλώνοντας ενάντια στο «νέο ΕΣΥ», για μόνιμη σταθερή δουλειά, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Συναντήσαμε την Μαρία Χρυσογονίδη, συμβασιούχο στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας. «Είμαστε κι εμείς οι συμβασιούχοι εδώ, για να διαμαρτυρηθούμε για τη φοροληστεία, όσα συμβαίνουν στη ζωή μας και δεν μπορούμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι», σημειώνει. Μιλώντας για τις τεράστιες ανάγκες στο σύστημα Υγείας, αναφέρει πως η ίδια και άλλοι συνάδελφοί της προσελήφθησαν ως επικουρικοί από το 2018, καθώς οι ανάγκες ήταν ήδη αυξημένες πριν από την εκδήλωση της πανδημίας στο σύστημα Υγείας και στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. «Αν φεύγαμε δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας και είναι εμφανές σε όλους - εξυπηρετούμενους και συναδέλφους - πόσο αναγκαίοι είναι όλοι αυτοί οι επικουρικοί στις δομές Υγείας», τονίζει αναφερόμενη στο αίτημα να σταματήσει ο εμπαιγμός και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, ώστε και ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε δημόσια δωρεάν Υγεία που είναι αυτονόητο δικαίωμα.

Εχοντας πίσω δύο χρόνια συνεχών αγώνων, αντιμέτωποι με ολομέτωπη επίθεση στις σπουδές τους και στο μέλλον τους, με την αντιλαϊκή πολιτική να πλαγιοκοπεί κάθε πλευρά της ζωής τους, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας έδωσαν δυναμικό «παρών». Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Γεωργία Τσαγκάρη από τον Σύλλογο Φοιτητών Παντείου, που συμμετείχε με απόφαση στο συλλαλητήριο, περιγράφει ότι οι φοιτητές είναι αντιμέτωποι με νέες συγχωνεύσεις τμημάτων, με προσπάθεια εφαρμογής των αντιδραστικών νόμων για τα ΑΕΙ, με χρόνια ζητήματα όπως την έλλειψη φοιτητικής εστίας στο ίδρυμα, με προσπάθειες επιβολής διδάκτρων ύψους 2.500 ευρώ σε μεταπτυχιακά. «Ο φοιτητής δεν μπορεί να βάλει άλλο το χέρι στην τσέπη, ακόμα περισσότερο τώρα που βιώνει την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις, με φοιτητές από την επαρχία να πληρώνουν 400 ευρώ σε νοίκι. Πολλοί εργάζονται στο εμπόριο, στον επισιτισμό, αναγκάζονται να χάνουν μαθήματα και μάλιστα έρχεται και ο νόμος να τους επιβάλει χρονικά όρια στις σπουδές», τονίζει.

Στο γεμάτο ζωντάνια μπλοκ της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας συναντάμε τον Στράτο, μαθητή της Β' Λυκείου, που μας λέει: «Μαζευτήκαμε σήμερα μαζί με τους εργάτες, τους φοιτητικούς συλλόγους, ο καθένας με τα δικά τους αιτήματα, αλλά με κοινή την αιτία που δεν εκπληρώνονται». Μας λέει για την επιστροφή στα σχολεία με άθλιους όρους και με επιπλέον συγχωνεύσεις, όπως συνέβη στο τμήμα του και τονίζει πως «έχουμε έρθει να δηλώσουμε πως δεν μένουμε πίσω, ότι προχωράμε σε νέες δράσεις και έχουμε αποδείξει ότι οι μαθητές μπορούμε μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να τα καταφέρουμε».

Το κάλεσμα πλατιάς συμμετοχής που απηύθυνε η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής έφτασε σε Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων από σχολεία της Αττικής που έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση. «Πήραμε απόφαση μετά από το κάλεσμα της Ομοσπονδίας και των συνδικάτων, να συμμετέχουμε, να μιλήσουμε κι εμείς, να απαιτήσουμε αυτά που αναλογούν: Σύγχρονη Παιδεία, Υγεία, με την πανδημία να έχει σαρώσει τα σχολεία με καθημερινά κρούσματα και την ίδια στιγμή 25άρια τμήματα, που υποφέρουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς», μας δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 6ου Δημοτικού Αγ. Αναργύρων Τ. Φεράτ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ