Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Διαρροή» προσχεδίου της πιθανής συμφωνίας

Οι ΗΠΑ και το Ιράν φαίνεται πως έχουν καταλήξει στα βασικά σημεία «ανανέωσης» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά από 10 μήνες διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, όπως ανέφερε το πρακτορείο «Ρόιτερς» επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Το βασικό «πνεύμα» της συμφωνίας - με βάση το προσχέδιο που επικαλείται το πρακτορείο - είναι οι δύο πλευρές να κάνουν παράλληλα βήματα, η τήρηση ορισμένων εκ των οποίων (π.χ. άρση αμερικανικών κυρώσεων σε ιρανικό πετρέλαιο) θα ελέγχεται και θα ανανεώνεται κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Σχεδιάζεται η αποδέσμευση 7 δισ. δολαρίων που κρατούνται σε τράπεζες της Νότιας Κορέας λόγω αμερικανικών κυρώσεων και προβλέπεται η απελευθέρωση κρατουμένων σε ιρανικές φυλακές. Αναφέρεται η θέσπιση πιο αυστηρών κριτηρίων και μέτρων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ώστε να εξασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας και να αποτραπεί η χρήση εμπλουτισμένου ουρανίου για παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες ΗΠΑ, Ιράν, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, ΕΕ, Κίνας και Ρωσίας φέρεται πως επεξεργάζονται το (άνω των 20 σελίδων) κείμενο της τελικής συμφωνίας, επιχειρώντας να διευθετήσουν κρίσιμες λεπτομέρειες.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε (ανώνυμα) στο «Ρόιτερς» πως αναμένει να υπάρξει συμφωνία αυτήν τη βδομάδα ή μέσα σε δύο βδομάδες. «Νομίζω πως τώρα έχουμε στο τραπέζι το κείμενο που είναι πολύ, πολύ κοντά σε αυτό που θα είναι η τελική συμφωνία», είπε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ