Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γροθιά στο στομάχι...

Γροθιά στο στομάχι είναι η είδηση για την ηλικιωμένη γυναίκα που προσπάθησε να βγάλει κρυφά τρόφιμα αξίας μόλις 40 ευρώ από κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Αθήνα επειδή δεν είχε να φάει και έγινε αντιληπτή από την ασφάλεια του καταστήματος. Το «σφίξιμο» όμως μετατρέπεται σε οργή και αγανάκτηση, επειδή χρειάστηκε να σηκωθεί κύμα κατακραυγής για να αποσύρει τελικά η εταιρεία τη μήνυση, αφού αρχικά ήταν ανένδοτη στη δίωξη της ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες, από την ντροπή της πήρε χάπια για να αυτοκτονήσει, μην τυχόν και μάθουν τα παιδιά της για το περιστατικό. Για όποιον αναρωτιέται λοιπόν αν υπάρχει όριο στη βαρβαρότητα, έρχονται κάτι τέτοιες ειδήσεις να αποκαλύψουν ότι η ακρίβεια που τσακίζει τον λαό, είναι άλλο ένα σύμπτωμα της λειτουργίας ενός σάπιου συστήματος, που εγκληματεί με χίλιους τρόπους σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας.

... λόγω «κανονικότητας»

Οι σύγχρονοι «Γιάννηδες Αγιάννηδες» βγαίνουν μάλιστα στην επιφάνεια σε μια περίοδο που η ανάπτυξη ξεπερνάει προσδοκίες, τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «θετικές εκπλήξεις», επιχειρηματικοί όμιλοι και αστικά κόμματα στάζουν μέλι για τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης. Και ακριβώς επειδή η λαϊκή πλειοψηφία αδυνατεί να τα βγάλει πέρα, την ίδια στιγμή που οι αριθμοί ευημερούν, επιβεβαιώνεται ότι δεν μιλάμε πια για κάποια περιστατικά - «παραφωνίες» από την «κανονικότητα», αλλά για μια «κανονικότητα» που καταδικάζει στη φτώχεια και σε αδιέξοδο όλο και μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό το «σφίξιμο», η οργή και η αγανάκτηση πρέπει να βρουν διέξοδο και έκφραση στον οργανωμένο αγώνα, στις διεκδικήσεις για το μεροκάματο, την υγεία, ενάντια στην ακρίβεια, μέσα από τα σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς, γιατί «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Η διάθεση μετράει

«Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα στη ζωή...», «δεν μπορεί να έχουμε και χαμηλά ενοίκια και να πηγαίνει καλά η οικοδομή», «μην τα ζητάμε όλα, μην γκρινιάζουμε όλη μέρα». Αυτές είναι μερικές από τις χαρακτηριστικότερες απαντήσεις του υπουργού Ανάπτυξης σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη. Ενώ, ως γνήσιος εκπρόσωπος της ...«ευθύνης», πρόσθεσε ότι «η οικονομία δεν συγχωρεί την ανευθυνότητα», εννοώντας την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και βασικά προϊόντα, αφού, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα πήγαινε «την Ελλάδα στα βράχια». Ο λαός βέβαια συνθλίβεται στα βράχια σε οικονομική κρίση και σε ανάπτυξη, αλλά τι σημασία έχει αυτό; Οταν ο μεροκαματιάρης ανοίγει τον λογαριασμό της ΔΕΗ και βλέπει να χρωστάει ένα βασικό μισθό από τη μια μέρα στην άλλη, κράτος και κυβέρνηση τον θέλουν «στα χάι του», όχι με μίζερη διάθεση, που συν τοις άλλοις «κάνει κακό» και στην οικονομία. Θέλουν «χαρωπά» να πηγαίνει το νοικοκυριό στο σούπερ μάρκετ και να το γλεντάει που μένει «ταπί και ψύχραιμο» από την πρώτη βδομάδα του μήνα, αφού «έτσι η οικονομία πάει καλά». Δεν θέλει «γρουσούζηδες» να γκρινιάζουν επειδή αναγκάζονται να κόψουν και από τις πιο βασικές τους ανάγκες, προκειμένου να τα φέρουν βόλτα, αλλά «χορτάτους» από καλή διάθεση και ...χαμόγελο. Ολα κι όλα λοιπόν: Μπορεί να την περνάτε με «ψωμί κι ελιά», αλλά η διάθεση είναι αυτό που μετράει.

Μπουχός

Μια μικρή λεπτομέρεια, που αναπαράγεται αυτές τις μέρες στις ειδήσεις για την Ουκρανία, έχει την αξία της: Την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και οι σειρήνες του πολέμου ηχούν, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους Ουκρανούς επιχειρηματίες εγκαταλείπουν άρον άρον τη χώρα, έχοντας ήδη αποσύρει κεφάλαια και μεγάλο μέρος της κινητής περιουσίας που διατηρούσαν εκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μια μέρα, την περασμένη Κυριακή, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Κιέβου 20 ιδιωτικά τζετ για το εξωτερικό, κυρίως με προορισμό την Ελβετία! Από τη ζεστασιά του σαλέ τους, είτε υπάρξει σύρραξη είτε όχι, θα παρακολουθούν τον λαό να συγκρούεται και να ματώνει για συμφέροντα ξένα προς τα δικά του, θα διαφημίζουν το νοιάξιμο για την πατρίδα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, θα παρεμβαίνουν με δύναμη και χρήμα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση και θα προετοιμάζονται για την «επόμενη μέρα». Οπως κάθε αστική τάξη που σέβεται τον εαυτό της και φορτώνει στον λαό τους ανταγωνισμούς για τα κέρδη της σε πόλεμο και «ειρήνη».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 19 Φλεβάρη

1473 Γεννιέται ο Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.

1879 Στη Σύρο, ένα από τα πρώτα βιομηχανικά κέντρα της Ελλάδας, έχει ξεσπάσει οικονομική κρίση, πυροδοτώντας σειρά απεργιακών - κοινωνικών αγώνων, σημαντική συμβολή στους οποίους έχουν και οι σοσιαλιστές. Στις 19/2 ξεκινά η απεργία των εργατών των βυρσοδεψείων, η οποία υπήρξε από τις πιο δυναμικές.

1916 Πεθαίνει ο Ερνστ Μαχ, Αυστριακός φυσικός και φιλόσοφος, με σημαντικό έργο στην οπτική και τη μηχανική.

1922 Πραγματοποιείται η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΣΕΚΕ (Κ), στην οποία γίνεται προσπάθεια αναθεώρησης της επαναστατικής γραμμής του Κόμματος. Επικρατούν οι οπορτουνιστικές - σοσιαλδημοκρατικές απόψεις.

1936 Υπογράφεται Συμφωνητικό μεταξύ του Κόμματος των Φιλελευθέρων και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου (γνωστό και ως Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα).

1959 Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας συμφωνία για το καθεστώς στην Κύπρο, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία της 11/2/1959 από τους Καραμανλή - Μεντερές στη Ζυρίχη. Οι συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου ήταν δύο συμφωνίες στο πλαίσιο του αμερικανοβρετανικού σχεδίου για τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου και τη μετατροπή της σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο, με στόχο τον απόλυτο έλεγχο της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

1962 Πεθαίνει ο διεθνούς φήμης Ελληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου.

1974 Η χούντα πιάνει 35 στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ανάμεσά τους και πολλά καθοδηγητικά στελέχη, όπως οι Ν. Καλούδης, Α. Αμπατιέλος, Μ. Γιάννου, Ν. Κουτρούμπας, Κ. Κουκουβίτης, Δ. Γόντικας, Κ. Κάππος.

1986 Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει τον διαστημικό σταθμό MIR, τον πρώτο διαστημικό σταθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο MIR παρέμεινε σε τροχιά για 15 χρόνια, παρά την κακοδιαχείριση και εγκατάλειψη που υπέστη μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

1991 Αρχίζει τις εργασίες του το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ (19 - 24/2/1991). Η πλειοψηφία των συνέδρων επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στις κομματικές αρχές. Εντούτοις, το πρόβλημα παρέμενε, δεδομένου ότι οι ιδεολογικές διαφορές στις γραμμές του Κόμματος ήταν αγεφύρωτες, αφού αναμετρούνταν η επαναστατική πολιτική με τον δεξιό οπορτουνισμό. Συνεπώς, η διάσπαση ήταν αναπόφευκτη, αφού η οπορτουνιστική ομάδα στελεχών του ΚΚΕ, μέσω διολίσθησης, ωθούσε στη μετατροπή του Συνασπισμού σε ενιαίο κόμμα, ενώ ήδη δρομολογούνταν η εκλογή οργάνων του σε όλα τα επίπεδα. Η ΚΕ που βγήκε από το Συνέδριο εξέλεξε την Αλέκα Παπαρήγα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυριακή 20 Φλεβάρη

1925 Η αγγλική Βουλή επικυρώνει το αγγλοϊταλικό σύμφωνο, με το οποίο η Αγγλία αναγνωρίζει την κατοχή της Δωδεκανήσου από την Ιταλία.

1947 Το Πρωτοδικείο Αθηνών με τον Α.Ν. 509/1947 θέτει την ΕΠΟΝ εκτός νόμου και αποφασίζει τη διάλυσή της.

1962 Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν την Αίγυπτο οι Ελληνες και οι άλλοι ξένοι, μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Νάσερ για την εθνικοποίηση των ξένων τραπεζών και επιχειρήσεων, αλλά και τον έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία των αλλοδαπών.

1968 Στον απόηχο της 12ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου επήλθε ρήξη με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού - αναθεωρητισμού, οι επικεφαλής της φραξιονιστικής ομάδας Παρτσαλίδης, Ζωγράφου και Δημητρίου ανακοινώνουν τη δημιουργία της λεγόμενης «Ενωτικής ΚΕ του ΚΚΕ».

1968 Σε σωρούς ερειπίων μετατρέπονται όλα σχεδόν τα σπίτια του Αη Στράτη, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστρεπτικό σεισμό. Οι νεκροί φτάνουν τους 20 και οι τραυματίες τους 18, ενώ άστεγες μένουν και οι 220 οικογένειες του νησιού. Η εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής συμπληρώνεται από τα 5.000 νεκρά αιγοπρόβατα και τα 400 βοοειδή, που επίσης θάβονται κάτω από τα χώματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ