Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταγγελίες για επαναπροωθήσεις από το Λιμενικό

Ρεπορτάζ από 4 ξένα ΜΜΕ, ανάμεσά τους τον «Guardian» και το «Spiegel», μετά από πολύμηνη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη αναφέρεται σε παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από το ελληνικό Λιμενικό. Γίνεται λόγος για δύο αξιωματικούς του Λιμενικού, που μιλούν υπό καθεστώς ανωνυμίας και αναφέρονται σε κινήσεις του Λιμενικού να επαναπροωθούν προς την Τουρκία κατατρεγμένους ανθρώπους, ρίχνοντάς τους στη θάλασσα.

Τα ρεπορτάζ και με φωτογραφίες επικαλούνται μαρτυρίες από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες και αναφέρεται συγκεκριμένο περιστατικό στις 15/9/2021, όταν βάρκα με συνολικά 36 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε το πρωί σε παραλία της Σάμου. Οι άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά και μια έγκυος, αντιμετωπίστηκαν βάναυσα, οι 28 από αυτούς συνελήφθησαν και επαναπροωθήθηκαν από το Λιμενικό με δύο φουσκωτά.

Από τους υπόλοιπους 8 οι 4 κατέληξαν στην υπερδομή - φυλακή της Σάμου και άλλοι 4, που συνελήφθησαν την επόμενη μέρα, αφέθηκαν μεσοπέλαγα. Μια γυναίκα σε φουσκωτή βάρκα διασώθηκε από το τουρκικό Λιμενικό και τρεις άνδρες πετάχτηκαν στη θάλασσα.

Δύο από τους τρεις, ο ένας από Ακτή του Ελεφαντοστού και ο άλλος από Καμερούν, βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό καθώς δεν ήξεραν κολύμπι, και οι σοροί τους βρέθηκαν στις τουρκικές ακτές. Ο τρίτος, επίσης από Καμερούν, κατάφερε να βγει ζωντανός σε παραλία στο Αϊδίνι. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ είναι αυτός που κατήγγειλε το περιστατικό, ήδη έχει ξαναγυρίσει στην Ελλάδα και αναμένεται με δικηγόρο να καταθέσει μήνυση για κακουργηματικές πράξεις.

Οι πολύ σοβαρές αυτές καταγγελίες ανάγκασαν τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να δηλώσει - αφού πρώτα απέδωσε τα ρεπορτάζ σε «τουρκική προπαγάνδα» - ότι «η Ελλάδα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων» και ότι η υπόθεση «διερευνάται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ