Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Θα πληρώσει το δημόσιο τα σπασμένα

Να συμμαζέψει τα... ασυμμάζευτα από τα αδιέξοδα που δημιουργούνται σε βάρος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από το νομοθετικό έκτρωμα 2932/2001 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο τροποποιήθηκε το ακτοπλοϊκό θεσμικό πλαίσιο και «απελευθέρωσε» την εφοπλιστική ασυδοσία, επιχείρησε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, ενώ δεν απέκλεισε και τη... στήριξη των ακτοπλοϊκών εταιριών με τη συμμετοχή του δημοσίου στις επενδύσεις τους! Ακόμα, σύμφωνα με τον υπουργό, αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Συγκεκριμένα, για το θέμα των 25 νησιών, ανάμεσα στα οποία είναι η Πάτμος η Λέρος και άλλα μεγάλα νησιά, που μένουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, εναπέθεσε κατ' αρχήν τις ελπίδες του ...«στη λειτουργία της αγοράς», ενώ σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα υπάρξει «παρέμβαση, θα υπάρξει η διαδικασία του νόμου». Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει πως οι γραμμές που θα μείνουν «ακάλυπτες» θα χαρακτηριστούν «άγονες» και θα επιδοτηθούν από τον κρατικό κορβανά, ενώ ανάλογη επιβάρυνση θα υπάρξει και στο εισιτήριο με το χαράτσι του «ναυλόσημου», με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τοπικές κοινωνίες.

Ακόμα, σύμφωνα με τον υπουργό, σήμερα το πρωί θα γίνει σύσκεψη με φορείς των Δωδεκανήσων, καθώς οι εφοπλιστές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να δρομολογήσουν τα πλοία τους μόνο στις γραμμές Κω και Ρόδου!

Οσον αφορά τη... στήριξη των ακτοπλοϊκών εταιριών, αξίωση που έχει θέσει η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μπορεί να το εξετάσει, υπό την έννοια όμως της συμμετοχής σε ιδιωτικές επενδύσεις. Δηλαδή κάνεις εσύ μια επένδυση και συμμετέχει το δημόσιο»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ