Με μαζικές καταθέσεις αγωγών αποζημίωσης κατά της εταιρίας και του Ελληνικού Δημοσίου ετοιμάζονται να αποτρέψουν τη συνέχιση της καταστροφικής δραστηριότητας της TVX κάτω από τον οικισμό τους, οι κάτοικοι της Στρατονίκης στη Χαλκιδική μετά την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να εγκρίνει τη συνέχιση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της εταιρίας, παρά τον κίνδυνο καθίζησης του χωριού.
Οπως καταγγέλλουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, το υπουργείο Ανάπτυξης στις 15 του Φλεβάρη, με μια αμφίβολης νομιμότητας απόφαση, έδωσε έγκριση στην TVX να συνεχίσει την εξόρυξη του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης. Προκειμένου να διασφαλίσει την έγκριση της μελέτης, η TVX κατέφυγε στον εκβιασμό. Με ανακοίνωσή της στις 5 του Δεκέμβρη 2001 απείλησε ότι θα έκλεινε το μεταλλείο και θα απέλυε 500 εργαζόμενους, αν δεν της δινόταν αμέσως άδεια να σκάψει κάτω από το χωριό. Η κυβέρνηση έδωσε στην TVX μια προσωρινή άδεια και υποσχέθηκε οριστική απάντηση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, προκειμένου να καθησυχάσει τους κατοίκους, το υπουργείο Ανάπτυξης ανέθεσε σε επιτροπή καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να αξιολογήσει την τεχνική μελέτη της εταιρείας. Στο πόρισμά της η επιτροπή δήλωνε σαφέστατα ότι «δε συνέλεξε πρωτογενώς δεδομένα, αλλά στηρίχτηκε αποκλειστικά στα στοιχεία που παραχωρήθηκαν από την εταιρία». Και με βάση αυτή τη μελέτη που ουσιαστικά φάνηκε ότι αποτέλεσε το επιστημονικό άλλοθι για την κυβέρνηση, τελικά δόθηκε η έγκριση συνέχισης των δραστηριοτήτων της TVX στη Στρατονίκη.
Μια δραστηριότητα που ξεκίνησε παράνομα και εγκληματικά τον Ιανουάριο του 2000, χωρίς να έχει διεξαχθεί προηγούμενα καμία έρευνα και χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες άδειες. Επί δύο χρόνια λοιπόν η TVX εξορύσσει μετάλλευμα στις Μαύρες Πέτρες, κάτω από τα σπίτια του χωριού, παρά την ομόφωνη αντίθεση των κατοίκων, της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ) και της Νομαρχίας Χαλκιδικής. Και τώρα το ΥΠΑΝ ήρθε να νομιμοποιήσει την παρανομία.
Γι' αυτό οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν με κάθε μέσο την καταστροφή του οικισμού τους. Προτίθενται να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, αλλά και να καταθέσουν δύο αιτήσεις προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, για να σταματήσουν την εταιρία. Μια κύρια προσφυγή και μια αίτηση προσωρινής αναστολής εργασιών, ώστε να μην προχωρήσει η εξόρυξη μέχρι να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή και να εκδοθεί η απόφαση. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του εργοστασίου χρυσού της Ολυμπιάδας, παράλληλα με τις πολύχρονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μέσα από τις οποίες τελικά οι κάτοικοι της περιοχής δικαιώθηκαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.