Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Γονατίζουν από την ακρίβεια, οργίζονται από την κοροϊδία

INTIME NEWS

Με τον επίσημο πληθωρισμό για τον Γενάρη να απογειώνεται σε νέα επίπεδα - ρεκόρ, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο μετά την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο ευρώ αλλά και σε σχέση με μια 25ετία πριν, η κατάσταση χτυπάει «κόκκινο» για το λαϊκό εισόδημα. Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας, που - όπως λένε εν χορώ τα αστικά κόμματα - θωρακίζει τάχα και βελτιώνει το λαϊκό εισόδημα. Η αλήθεια αποδεικνύεται τελείως διαφορετική.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός «έτρεχε» με 6,2% τον Γενάρη, για ένατο στη σειρά μήνα συνεχούς ανόδου και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ενώ, όπως όλα δείχνουν, το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί, ροκανίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα. Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά λαϊκής κατανάλωσης διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • 5,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, με μεγάλες αυξήσεις σε ελαιόλαδο 15,4%, ψωμί 5%, ζυμαρικά 7,1%, αλεύρι και άλλα δημητριακά 6,6%, αρνί και κατσίκι 17,6%, πουλερικά 4,7%, παρασκευάσματα με βάση το κρέας 7,4%, νωπά ψάρια 5,9%, γιαούρτι 6,1%, τυριά 6,3%, άλλα βρώσιμα έλαια 17,3%, νωπά φρούτα 8,4%, νωπά λαχανικά 14,4%, πατάτες 12,3%. Μιλάμε δηλαδή για τα στοιχειώδη για την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας.
  • 22,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών σε ηλεκτρισμό 56,7%, φυσικό αέριο 154,8%, πετρέλαιο θέρμανσης 36%, ενοίκια κατοικιών 0,7%.
  • 11,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 21,6%, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 11,5%, καινούργια αυτοκίνητα 8,7%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο 11,4%.
  • 3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη 3,9%, υαλικά - επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 4,9%, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 1,5%.
«Φωτιά» σε ρεύμα και καύσιμα

Οπως προκύπτει και από τα στοιχεία, καθοριστική συμβολή στην ακρίβεια έχουν οι τιμές Ενέργειας και ειδικότερα οι τιμές ηλεκτρισμού που από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα εμφανίζουν διαρκή άνοδο. Παρά τις αρχικά «αισιόδοξες» προβλέψεις της κυβέρνησης, που μιλούσε για «παροδικό φαινόμενο», οι τιμές χονδρικής στο εγχώριο Χρηματιστήριο Ενέργειας παραμένουν σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα, βάζοντας «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η μεγάλη «σφαγή» γίνεται στα επαγγελματικά τιμολόγια, όπου για τις συνηθισμένες καταναλώσεις ρεύματος από μικροκαταστηματάρχες, οι ρήτρες αναπροσαρμογής αποτυπώνουν τετραψήφια νούμερα: Για καταναλώσεις μεταξύ 10.000 και 15.000 Kwh οι ρήτρες είναι μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ, με την επιδότηση και την έκπτωση να κυμαίνονται μεταξύ 400 και 600 μόλις ευρώ!

Αλλά και στα οικιακά τιμολόγια η ψυχρολουσία είναι μεγάλη. Ενδεικτικά, αναφέρουμε εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ σε νοικοκυριό τετραμελούς οικογένειας με 1.222 Kwh κατανάλωση, όπου η ρήτρα αναπροσαρμογής αντιστοιχεί σε 233 ευρώ, όταν η επιδότηση μαζί με την έκπτωση της ΔΕΗ φτάνουν τα 112 ευρώ.

Οσον αφορά το συγκεκριμένο παράδειγμα πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, με τον οικογενειακό προϋπολογισμό να επιβαρύνεται κατά τουλάχιστον 135 ευρώ επιπλέον σε σχέση με ό,τι πλήρωνε, μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα, δίχως εδώ να υπολογιστούν οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα καύσιμα κίνησης ή στο φυσικό αέριο.

Φοβούνται μη σκάσουν κανόνια

Είναι φανερό απ' όλα τα παραπάνω ότι η επιδότηση της τιμής του ρεύματος, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «μέτρο ανακούφισης», είναι σταγόνα στον ωκεανό των αυξήσεων στο ρεύμα και στα καύσιμα. Η μερίδα του λέοντος μάλιστα πηγαίνει στις πολύ μεγάλες και ενεργοβόρες επιχειρήσεις, ενώ ακόμα κι αυτή που δίνεται στα οικιακά τιμολόγια έχει ως προτεραιότητα να προστατεύσει την αγορά από τον κίνδυνο της κατάρρευσης, λόγω των μεγάλων οικονομικών «ανοιγμάτων» των παρόχων Ενέργειας και της αδυναμίας τους ούτως ή άλλως να εισπράξουν από τα ρημαγμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρέη των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος προς ΔΕΔΔΗΕ, δήμους και αλλού ξεπερνούν τα 330 εκατ. ευρώ με στοιχεία μέχρι το τέλος του 2021, με τον κίνδυνο «να ακουστούν μεγάλα κανόνια» στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν βγάζει από την τσέπη της η κυβέρνηση ακόμα και γι' αυτά τα πενιχρά επιδόματα, που προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Τα κονδύλια αυτού του ταμείου είναι μέρος των εισπράξεων από το «εμπόριο ρύπων», χρήματα δηλαδή που πληρώνουν τα νοικοκυριά μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος, ελέω «απελευθέρωσης» και «πράσινης μετάβασης»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο του εγκλήματος

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης το ποσοστό συμμετοχής του κράτους στο μετοχολόγιο της ΔΕΗ, λες και όλα τα προηγούμενα χρόνια η κρατική ΔΕΗ δεν λειτουργούσε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεν προχώρησε σε τεράστιες ανατιμήσεις τιμολογίων, αποκοπές παροχής σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, άγριο κυνήγι και απειλές στους οφειλέτες, πώληση των οφειλών σε κερδοσκοπικά funds...

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της «απελευθέρωσης», ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε τον ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και προχώρησε την ιδιωτικοποίησή του, παραχώρησε το 34% των μετοχών της ΔΕΗ στο Υπερταμείο, αποδέχτηκε την τεχνητή μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ κάτω από το 50% της εγχώριας αγοράς.

Η συνεισφορά του ως κυβέρνησης στην «απελευθέρωση» υπήρξε κάτι περισσότερο από καθοριστική, με τον νόμο 4425/2016 που προσάρμοσε την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού στις απαιτήσεις του «μοντέλου στόχου» της ΕΕ (target model), δηλαδή του ενιαίου μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς, που ευθύνεται σήμερα για την απογείωση των τιμών. Μιλάμε για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ της ΕΕ.

«Εφεδρεία» αντιλαϊκών μέτρων και περικοπών

Κι ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ακόμα «πυροτέχνημα» με το επίδομα Πάσχα στα πιο φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, η αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού μετά το α' τρίμηνο, όπως και το υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του Μάη, είναι το σινιάλο για νέο κύκλο περικοπών στις κρατικές δαπάνες και επάνοδο σε καθεστώς πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σε εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «από το έτος 2023 αναμένεται η απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επέτρεψε την προσωρινή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες τα έτη 2020 - 2022. Ως εκ τούτου η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες - μέλη της ΕΕ, θα δεσμευθεί εκ νέου στην εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων και την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2023 - 2026».

Δίνοντας το στίγμα των περικοπών σε κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, τα ανώτατα όρια δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού (σε ταμειακή βάση), από 67,9 δισ το 2022, υποχωρούν στα 64,6 δισ. το 2023 με μείωση 3,3 δισ. ή 4,9%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ