Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ
«Συμβόλαιο θανάτου» για τους εργαζόμενους και τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας

Eurokinissi

Οι σαρωτικές συνέπειες του σχεδιασμού της απολιγνιτοποίησης ως τμήματος της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» βιώνονται ήδη από τους εργαζόμενους και τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας, με την εργολαβοποίηση και την εντατικοποίηση της εργασίας στα ορυχεία και στους σταθμούς της ΔΕΗ, τις αυξήσεις στα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης, την εκτόξευση της ανεργίας κ.λπ. Παράλληλα η πολιτική αυτή, που προωθήθηκε από όλες τις αστικές κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ροκανίζει το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της «πράσινης μετάβασης» με «πράσινα» χαράτσια και τεράστιες ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο μετατρέπεται σε όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Πλευρές των σαρωτικών συνεπειών που επιφέρει ο οδοστρωτήρας του σχεδιασμού της απολιγνιτοποίησης για τους εργαζόμενους και τον λαό της Δυτ. Μακεδονίας αποτυπώνει σε μελέτη του το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Η νέα αυτή μελέτη αποτελεί αναθεώρηση προγενέστερης, που πραγματοποιήθηκε το 2012 με σκοπό τις εκτιμήσεις των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης με χρονικό ορίζοντα το 2040, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τον Γενάρη του 2020 για καθολική απολιγνιτοποίηση του εθνικού ηλεκτροπαραγωγικού μείγματος μέχρι το 2028.

Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, εκτιμάται ότι η πτωτική πορεία της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας τείνει να επιβεβαιώσει «το πλέον αρνητικό σενάριο για την περιοχή».

Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εκτιμάται ότι θα έχει συρρικνωθεί κατά 26% μέχρι το 2028, με ετήσια απώλεια εισοδημάτων ύψους 1,2 δισ. ευρώ (συνολικά 9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013 - 2028), ενώ θα υπάρξει συνολική απώλεια 21.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή μείωση της απασχόλησης κατά 24%.

Ούτε κατά διάνοια δηλαδή, ακόμα και με τα πιο «αισιόδοξα» σενάρια του «master plan» της απολιγνιτοποίησης που παρουσιάζει η κυβέρνηση (προβλέποντας με «υπολογισμούς Χουντίνι» 6 χιλιάδες θέσεις εργασίας και 5 χιλιάδες κατά τη λειτουργία των μελλοντικών επενδύσεων), δεν καλύπτονται οι τεράστιες απώλειες σε θέσεις εργασίας και η μαζική ανεργία στην οποία καταδικάζει τον λαό της περιοχής η πολιτική της «απελευθέρωσης».

Μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος μέχρι και 54%

Προκειμένου να γίνουν πιο κατανοητές οι επιπτώσεις, οι συντελεστές της μελέτης δημιούργησαν έναν δείκτη που ονομάστηκε Ατομική Απώλεια Απολιγνιτοποίησης (3Α). Ο δείκτης αυτός περιγράφει τη μέση απώλεια εισοδήματος του κάθε πολίτη της Περιφέρειας για κάθε έτος σε σχέση με το έτος αναφοράς, που θεωρείται το 2013.

Με όλη τη σχετικότητα που έχει ένας τέτοιος δείκτης, αποτυπώνοντας «μέσους όρους», σε κάθε περίπτωση καταδεικνύει το ολοένα και μεγαλύτερο βύθισμα του λαού της περιοχής στη φτώχεια, παράλληλα με το «τρέξιμο» του σχεδιασμού της «απελευθέρωσης». Ετσι, ο δείκτης αυτός παρουσιάζεται σταθερά αυξανόμενος με όλες τις κυβερνήσεις - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ξανά ΝΔ - που έτρεξαν με «σκυταλοδρομία» τα σχέδια για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, για τα κέρδη των ομίλων.

Μόνο για το 2019 - οπότε υπάρχουν τα τελευταία στοιχεία - οι κατά κεφαλήν απώλειες για το λαϊκό εισόδημα φτάνουν τα 4.449 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ όταν η παραγωγή λιγνίτη θα μηδενιστεί εκτιμάται ότι η απώλεια εισοδήματος θα φτάσει στα 8.500 ευρώ. Με βάση το επίσημο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το 2013, που βρισκόταν στα 15.707 ευρώ, με την ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης ο πολίτης της Δυτικής Μακεδονίας θα έχει απολέσει το 54% του εισοδήματός του.

Μάλιστα, οι παραπάνω επιπτώσεις αφορούν το σενάριο που δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της απώλειας οικονομικά ενεργού πληθυσμού λόγω εσωτερικής ή εξωτερικής μετανάστευσης. Ωστόσο, η δημογραφική συρρίκνωση της Δυτικής Μακεδονίας την περίοδο 2015 - 2020 υπήρξε η μεγαλύτερη πανελλαδικά, με τον πληθυσμό της Περιφέρειας να μειώνεται κατά 11.750 κατοίκους.

Καταρρίπτεται η «φάκα» της κυβέρνησης

Περαιτέρω, η μελέτη αναφέρει ότι προκειμένου να ανακτηθούν οι ήδη χαμένες θέσεις εργασίας που έχει επιφέρει η απολιγνιτοποίηση από το 2013 έως και σήμερα, θα απαιτηθεί μια αύξηση του τοπικού ΑΕΠ κατά 23% πάνω από τα επίπεδα του 2013, εκφράζοντας τις αμφιβολίες της ότι επαρκούν για κάτι τέτοιο τα κονδύλια από το λεγόμενο «ταμείο δίκαιης μετάβασης».

Αλλωστε, περισσότερα ή λιγότερα, τα περίπου 7 δισ. του «ταμείου δίκαιης μετάβασης» δίκαια έχουν χαρακτηριστεί «συμβόλαιο θανάτου» για τον λαό και τους εργαζόμενους της Δυτικής Μακεδονίας, που ήδη βιώνουν τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης, με αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, της ανεργίας και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Από τη μία αφορούν ψίχουλα, με τη γνωστή συνταγή αναδιανομής της φτώχειας μέσω επιδομάτων πείνας και προγραμμάτων κατάρτισης, όπως και με προγράμματα τσάμπα εργασίας για την εργοδοσία. Από την άλλη διαμορφώνουν έναν «παράδεισο» κρατικής στήριξης των μονοπωλίων της «πράσινης ανάπτυξης» και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, μια τεράστια «ειδική οικονομική ζώνη» φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων, και βέβαια άγριας εκμετάλλευσης, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ