Γενικευμένη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση με το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν» |
Χαρακτηριστική είναι η διευρυμένη συμμετοχή των ελληνικών ΕΔ στη «διασυμμαχική δραστηριότητα NEPTUNE STRIKE - 22» που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών μονάδων του ΝΑΤΟ υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο της ΝΑΤΟικής Διοίκησης Νάπολης, της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (STRIKFORNATO) και του 6ου Στόλου των ΗΠΑ. Σημειωτέον, στην ίδια ζώνη κινούνται και πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια.
Επισήμως η δραστηριότητα, η οποία ξεκίνησε στις 24/1, αποσκοπούσε στην «ομαλή ενσωμάτωση του αεροπλανοφόρου "USS HARRY S. TRUMAN" και των συνοδών πλοίων αυτού (Carrier Strike Group 8 - CSG-8) στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο». Ηταν η πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες που αμερικανικό αεροπλανοφόρο και όλη η αρμάδα συνοδείας του τέθηκαν υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, σε άλλο ένα δείγμα της όξυνσης των ανταγωνισμών.
Οι ελληνικές ΕΔ συμμετείχαν με το υποβρύχιο «Κατσώνης», ένα αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων, 7 μαχητικά αεροσκάφη «F-16», 2 «F-4» και 1 ιπτάμενο ραντάρ, ενώ διατέθηκε και το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Ελεγχος Μέσων Αεράμυνας - Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα.
Εξαλλου, σε απότοκο και της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις, Αμερικανοί ελικοπτεράδες που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα (της 1st Combat Aviation Brigade), με βάση τους το Στεφανοβίκειο, περνούν αυτές τις μέρες εκπαίδευση στον προσομοιωτή διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο, στη βάση ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα. Ακολούθως αναμένεται να προωθηθούν και αυτοί προς την Ανατολική Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
Τέλος, ο υπουργός Αμυνας αναμένεται να φέρει αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τις συμβάσεις για την αγορά των 3 γαλλικών φρεγατών, των 6 επιπλέον «Rafale» (συν τα 18 που πέρασαν προηγουμένως) καθώς και 44 τορπιλών για υποβρύχια τύπου 214. Ακολούθως αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει αυτές τις 3 συμβάσεις, συν άλλη μια που αφορά κάποια προγράμματα υποστήριξης.
Η σύμβαση των φρεγατών έχει ύψος 3,048 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει τα πλοία, όπλα, εκτοξευτές αεράμυνας και κάποιας μορφής υποστήριξη για τα πρώτα 3 έτη. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για προκαταβολή ύψους κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, ακολουθούν μέσα στο 2022 το πρόγραμμα για κορβέτες και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ.