Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Πολυεπίπεδη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» ελληνικές αλλά και τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σε Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο

Συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου η φρεγάτα «Ψαρά»
Συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου η φρεγάτα «Ψαρά»
«Φωτιά» έχουν πάρει τα τελευταία 24ωρα οι Ενοπλες Δυνάμεις, στην πρεμούρα της κυβέρνησης, της ντόπιας αστικής τάξης γενικότερα, να παράσχει υπηρεσίες στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα και με το ΓΕΕΘΑ, από την προηγούμενη Πέμπτη η φρεγάτα «Ψαρά» «έχει ενσωματωθεί ως πλήρες οργανικό μέλος» στη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου «USS Dwight D. Eisenhower» (Carrier Strike Group, CSG) κατά τον πλου του στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ με την επιπλέον συμμετοχή δύο ελληνικών υποβρυχίων και μαχητικών, και για την «αύξηση της διαλειτουργικότητας», έχουν γίνει και σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν «αντικείμενα αεροναυτικών επιχειρήσεων, καθώς και άλλα σύνθετα αντικείμενα στο πλαίσιο τόσο της συνοδείας και υποστήριξης ενός πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου όσο και εκπαίδευσης σε επιχειρησιακές και τακτικές διαδικασίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ».

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις των μαχητικών «F-18» που κουβαλά το αεροπλανοφόρο, με «F-16» και «F-4 Phantom» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε εκτεταμένες ζώνες του ελληνικού FIR, από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο έως την Κρήτη και το Λιβυκό πέλαγος. Επίσης, από το αεροπλανοφόρο προσνηώθηκαν στα «Ψαρά» ελικόπτερα «MH-60R» (με αυξημένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου) και ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 4 τέτοια ελικόπτερα, ώστε - όπως λένε οι Αμερικανοί - να ενισχυθούν οι δυνατότητες του ΝΑΤΟ σε μια περιοχή που οργώνουν και ρωσικά υποβρύχια. Επιπλέον, τα «Ψαρά» έκαναν ασκήσεις με πραγματικά πυρά μαζί με πλοία των Αμερικανών.

«Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω αποστολή αποδεικνύει έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην άμυνα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)]», σημειώνει το ΓΕΕΘΑ. Και προσθέτει ότι «η εξωστρέφεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η εντατική συμμετοχή τους σε συνέργειες αυτού του είδους παράγουν συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των θαλάσσιων οδών επικοινωνίας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, άρα και στην εμπέδωση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνος σταθερότητας και ασφάλειας σε αυτήν την πολύ σημαντική περιοχή», όπου οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο αμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα.

Ρόλο που μοιράζονται άλλωστε με την τουρκική αστική τάξη, όπως δείχνει και η είδηση που μετέδωσε η τουρκική «Σαμπάχ», επικαλούμενη πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, ότι Τουρκία και ΗΠΑ αναμένεται επίσης να διεξάγουν ασκήσεις «για την αύξηση της διαλειτουργικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Ως μέρος αυτού του σχεδίου, η τουρκική φρεγάτα «TCG Gemlik» θα συναντούσε χτες την αρμάδα συνοδείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Eisenhower», στα νότια της Ρόδου. Αύριο, 18 Μάρτη, η «TCG Gemlik» θα συμμετάσχει σε εκτεταμένη εκπαίδευση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από Σούδα, Ισραήλ και στο βάθος Περσικός

Να σημειωθεί ότι το καταδρομικό της αμερικανικής αρμάδας «USS Monterey», αφού πρώτα έδεσε στη Σούδα για ανεφοδιασμό, ανοίχτηκε ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ξεκίνησε περιπολίες με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, προς ενίσχυση και σε αυτήν την περίπτωση της «διαλειτουργικότητας» και της «στρατηγικής συνεργασίας» για «διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή».

Καθώς στον άξονα αυτόν παίζει ρόλο και η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες αναμένεται να επιστρέψουν από το Ισραήλ οι επιτελείς της ΠΑ που επέλεξαν τα δύο ισραηλινά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) τύπου Heron, τα οποία θα τοποθετηθούν στη Σκύρο, εκτός απροόπτου τον Απρίλη. Αλλωστε, η εκπαίδευση των στελεχών της ΠΑ στα συγκεκριμένα συστήματα ολοκληρώθηκε.

Αλλά και παραπέρα, στην οικοδόμηση τέτοιων λυκοσυμμαχιών, το Σάββατο ολοκληρώθηκε η άφιξη στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, προσωπικού και μέσων της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 6 αεροσκάφη «F-15», προκειμένου να συνεκπαιδευτούν με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Εκτελούνται αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς και προστασία - προσβολή στόχων σε ξηρά και θάλασσα. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η συνεργασία «αποδεικνύει τη συνεχή εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, που καταδεικνύεται μεταξύ άλλων και από την πρόσφατη τοποθέτηση ακόλουθου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα για πρώτη φορά».

Το αβύθιστο αεροπλανοφόρο

Αλλά και στο «ζουμί» της αξίας χρήσης της Κρήτης ως αβύθιστου αεροπλανοφόρου στους σχεδιασμούς τους, το ΓΕΕΘΑ υπογραμμίζει:

«Η ιδιαίτερα σημαντική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα έρχεται να προστεθεί μεταξύ άλλων και σε αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Κύπρου και αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Κρήτης στην εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και της Μέσης Ανατολής. Η δε συνεχής αναβάθμιση της στρατηγικής αξίας του νησιού, σύμφωνα με τον βραχυμεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί στο άμεσο μέλλον πόλο έλξης για την πραγματοποίηση σημαντικών συνεργειών με ακόμα περισσότερους Συμμάχους, φίλους και εταίρους που επιθυμούν να δηλώσουν έμπρακτα, με την παρουσία και τις συνεκπαιδεύσεις τους με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, το ενδιαφέρον τους για την ιδιαιτέρως σημαντική από άποψης στρατηγικής αξίας περιοχή».

Τέλος, την προηγούμενη βδομάδα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης, συμμετείχε στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO (ΝΑΤΟ Air Chiefs Symposium), που πραγματοποιήθηκε στο Ράμσταϊν της Γερμανίας. Επισήμως συζητήθηκαν θέματα όπως η ανάπτυξη Διαστημικού Κέντρου του ΝΑΤΟ, η προώθηση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ο συγχρονισμός στην ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεχιζόμενη πρόοδος στην ενσωμάτωση αεροσκαφών τέταρτης και πέμπτης γενιάς σε ασκήσεις - επιχειρήσεις.

Για το ΝΑΤΟ της επόμενης δεκαετίας

Δεν περνά απαρατήρητο ότι κεντρικό θέμα του Συμποσίου ήταν η προσαρμογή του ΝΑΤΟ στις προκλήσεις που φέρνει μπροστά στη νέα δεκαετία η κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα («ΝΑΤΟ 2030, Adaptation and Future Challenges»). Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Βρετανός πτέραρχος Στιούαρτ Πιτς, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «προκειμένου να διαφυλάξουμε τους ουρανούς μας ασφαλείς, επενδύουμε στο μέλλον μέσω της απόκτησης του Συστήματος Επιτηρήσεως Εδάφους της Συμμαχίας, του εκσυγχρονισμού του στόλου μας των αεροσκαφών AWACS, και της απόκτησης δορυφόρων για την περίοδο μέχρι το 2034, συνολικής αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ».

Από την πλευρά του ο ο διοικητής της Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (AirCom), Αμερικανός πτέραρχος Τζεφ Χαρίτζιαν, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι «την τρέχουσα χρονιά πρώτιστος στόχος είναι η συγκρότηση και λειτουργία του Κέντρου Διαστήματος της Συμμαχίας (NATO Space Center), η βελτίωση των ολοένα και διευρυνόμενων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ο συγχρονισμός στο μοίρασμα των πληροφοριών ώστε να μπορέσουμε να συναγωνιστούμε με τους αντιπάλους μας. Κοιτάζοντας στο μέλλον, η ασφάλεια της Συμμαχίας απαιτεί την ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford»(2023-12-05 00:00:00.0)
Συνεκπαίδευση με αεροπλανοφόρα(2022-05-28 00:00:00.0)
Αεροσκάφος στην Κριμαία, πλοίο στους Γάλλους(2021-06-02 00:00:00.0)
Λιμάνια φιλίας των λαών, όχι ορμητήρια των ιμπεριαλιστών(2021-03-24 00:00:00.0)
Συνεχής η συγκέντρωση στρατιωτικών μέσων(2020-08-26 00:00:00.0)
To αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στη Ρόδο(2012-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ