Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ενταση ανταγωνισμών, με την Ελλάδα βαθιά στο βούρκο

Ενας στους πέντε Ελληνες θέλει έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ ενώ άλλο ένα 20% δεν παίρνει θέση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ίδιας της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας

«Δευτεραθλήτρια» και πάλι η Ελλάδα στις στρατιωτικές δαπάνες που υπηρετούν τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό
«Δευτεραθλήτρια» και πάλι η Ελλάδα στις στρατιωτικές δαπάνες που υπηρετούν τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό
Την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του ΝΑΤΟ για το 2020 παρουσίασε χτες στις Βρυξέλλες ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ. Πρόκειται για πολυσέλιδο κείμενο όπου αποτυπώνονται η κλιμάκωση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η κατακόρυφη αύξηση εξοπλισμών και η ευρεία ανάπτυξη δυνάμεων, ταυτόχρονα όμως και η απέχθεια που γεννιέται σε ολοένα και πλατύτερα λαϊκά στρώματα για το ΝΑΤΟ και τους σκοπούς του.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι ναι μεν η πανδημία Covid-19 «απείλησε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας», αλλά το ΝΑΤΟ διατήρησε «αμείωτη τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε τα κράτη μας απέναντι σε κάθε απειλή».

Ως απόδειξη παρέπεμψε στη «συνέχιση των επενδύσεων στην άμυνά μας», τονίζοντας ότι το 2020 ήταν η 6η συνεχής χρονιά αυξημένων στρατιωτικών δαπανών, με αύξηση 3,9% σε σύγκριση με τα ποσά που ξόδεψαν το 2019. Συνολικά οι δαπάνες των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας έφτασαν πέρυσι τα 1,028 τρισ. δολάρια.

Μάλιστα, η Ελλάδα δρέπει δάφνες, καθώς, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΝΑΤΟ, είναι μία από τις μόλις 11 από τις 30 χώρες - μέλη του οι οποίες εκπληρώνουν τη νόρμα να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους ετησίως για στρατιωτικές δαπάνες. Ο ελληνικός λαός ξεζουμίστηκε για να πιάσει ένα ποσοστό 2,68%, δεύτερη καλύτερη επίδοση στους 30, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ με 3,73% - άλλη μια χρονιά στην οποία η Ελλάδα καταλαμβάνει αυτή τη θέση στη σχετική λίστα.

Σε απόλυτα νούμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ η Ελλάδα δαπάνησε 4,398 δισ. ευρώ για στρατιωτικούς σκοπούς, με το 11,1% αυτού του ποσού να πηγαίνει για «επιχειρήσεις και συντήρηση». Δεν περνά απαρατήρητο ότι το ποσό αυτό αυξάνεται συνεχώς από το 2013, και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, με μόνη εξαίρεση μια μικρή μείωση στην εκλογική χρονιά του 2019.

«Στρατηγική αλληλεγγύη» απέναντι σε Κίνα - Ρωσία

«Αναμένουμε να συνεχιστεί» αυτή η αύξηση, είπε ο Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντας «ζωτικό να διατηρήσουμε το μομέντουμ, καθότι οι προκλήσεις ασφάλειας δεν έχουν απομακρυνθεί». Πρόσθεσε δε ότι «χρειαζόμαστε ισχυρό διατλαντικό δεσμό για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», κατονομάζοντας ως τέτοιες τη Ρωσία και την «άνοδο τη Κίνας». «Καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη, καμία ήπειρος», προειδοποίησε, και γι' αυτό κάλεσε «να μείνουμε μαζί στο ΝΑΤΟ, σε στρατηγική αλληλεγγύη».

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι και «το 2020 οι Σύμμαχοι παρέμειναν ανήσυχοι για τις αποσταθεροποιητικές πολιτικές της Ρωσίας και τις προκλητικές στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, καθώς και για τις συμβατικές και υβριδικές επιχειρήσεις της σε περιοχές όπως Λιβύη, Συρία και Ουκρανία».

Οσο για την Κίνα, μπροστά και στις εξαγορές κρίσιμων υποδομών επί ευρωπαϊκού εδάφους στις οποίες προχωρούν κινεζικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε την ανάγκη «ανθεκτικότητας των κοινωνιών μας, ώστε να έχουμε αξιόπιστες τεχνολογίες και υποδομές».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι «οι ανθεκτικοί σύμμαχοι είναι απαραίτητοι για τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Η εθνική ανθεκτικότητα παραμένει η πρώτη γραμμή της συμμαχικής άμυνας (...) Η πανδημία Covid-19 ήταν μια υπενθύμιση ότι μπορεί να ξεσπάσει κρίση ανά πάσα στιγμή, με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση. Οι Σύμμαχοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να απορροφήσουν "σοκ και έκπληξη" τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον πολιτικό τους τομέα, οι οποίοι αλληλοεξαρτώνται όλο και περισσότερο. Για παράδειγμα, οι Ενοπλες Δυνάμεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε πολιτικές υποδομές και δυνατότητες μεταφοράς, και σε δορυφόρους, για την κυκλοφορία και τις επικοινωνίες στο διαδίκτυο».

Θυμίζει εξάλλου η έκθεση ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, το 2016, «οι Σύμμαχοι συμφώνησαν σε επτά βασικές απαιτήσεις του ΝΑΤΟ για την Εθνική Ανθεκτικότητα», οι οποίες είναι οι εξής: «Διασφάλιση της συνέχειας των κυβερνητικών και κρίσιμων κυβερνητικών υπηρεσιών. Ανθεκτικός ενεργειακός εφοδιασμός. Ανθεκτικές πηγές τροφίμων και νερού. Ανθεκτικά συστήματα πολιτικών επικοινωνιών. Ανθεκτικά συστήματα μεταφοράς. Ικανότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης κίνησης ανθρώπων. Ικανότητα αντιμετώπισης μαζικών ατυχημάτων».

Καθώς σημαντικό κομμάτι των παραπάνω αποτελεί η «Ενεργειακή Ασφάλεια», στην έκθεση σημειώνεται: «Ενας σταθερός, αξιόπιστος ενεργειακός εφοδιασμός είναι κρίσιμος για τις συμμαχικές οικονομίες, τις κοινωνίες και τους στρατούς. Το 2020, το ΝΑΤΟ συνέχισε να συζητά τις παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια, και ανέλυσε τον αντίκτυπο των επιθέσεων κατά κρίσιμων ενεργειακών υποδομών και συγκεκριμένων προκλήσεων, όπως οι ενεργειακές πολιτικές της Ρωσίας έναντι των γειτόνων της». Μπαίνει δηλαδή στην έκθεση μια παράμετρος που αφορά άμεσα και όσα δρομολογούνται στην Ελλάδα.

Πάνω σε ένα τέτοιο υπόβαθρο, ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε το γεγονός ότι π.χ. σε υποδομές και τηλεπικοινωνίες (δίκτυα 5G κ.λπ.) οι «σύμμαχοι» συμφώνησαν από πέρυσι στις βασικές προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να να πληρούν εταιρείες που παίρνουν στην κατοχή τους τέτοιες υποδομές. «Δεν ονοματίζουμε συγκεκριμένες εταιρείες και κράτη (σ.σ. έναντι των οποίων πρέπει να ληφθούν μέτρα), αλλά βλέπουμε κράτη - μέλη να αποφεύγουν συναλλαγές με τη "Huawei"», είπε, καλωσορίζοντας τη «σύμπλευση απόψεων»...

Ολα τα παραπάνω θέματα, όπως διευκρίνισε, θα συζητηθούν και με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την επόμενη βδομάδα, 23 και 24 του Μάρτη, αλλά και αργότερα μέσα στη χρονιά, στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, όπου - θύμισε - θα πάρουν και τις τελικές αποφάσεις πάνω στη στρατηγική «ΝΑΤΟ 2030», κείμενο - μπούσουλας για τις αναπροσαρμογές στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας στη νέα δεκαετία, και προς ενίσχυση της διατλαντικής ενότητας, όπως είπε χτες ο Στόλτενμπεργκ, προκειμένου «να αντιμετωπίσουμε τις προσκλήσεις τού σήμερα και του αύριο». Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, καλωσόρισε την «ακόμα στενότερη συνεργασία» με την ΕΕ, η οποία έχει φτάσει «σε επίπεδο δίχως προηγούμενο σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια». Εστειλε βέβαια μήνυμα ότι σε κάθε περίπτωση «η «ενίσχυση των προσπαθειών της ΕΕ στην Αμυνα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ΝΑΤΟ», το οποίο «πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνάς μας».

Με αναμμένες τις μηχανές

Αλλωστε, η ιμπεριαλιστική συμμαχία είχε «αναμμένες τις μηχανές»: «Παρά την πανδημία Covid-19, το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι πραγματοποίησαν 88 από τις 113 στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το 2020. Επιπλέον, 25 συμμαχικές εθνικές ασκήσεις συσχετίστηκαν με το ΝΑΤΟ για βελτίωση της διαλειτουργικότητας», τονίζεται στο κείμενο.

Ολη αυτή η ανάπτυξη και δραστηριοποίηση δυνάμεων πατά γερά και στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, στην έκθεση για το 2020, στο σημείο που αφορά την ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη «Δραστηριότητα στο Αιγαίο» (την ανάπτυξη εδώ της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 ήδη από το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσχημα το Μεταναστευτικό) ως μία από τις βασικές «επιχειρήσεις, αποστολές και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», που στόχο έχει «να προωθήσει τη διαλειτουργικότητα και να αναπτύξει συλλογικές δεξιότητες μάχης στη θάλασσα σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων του ανθυποβρύχιου πολέμου και της ικανότητας προστασίας των γραμμών επικοινωνίας».

Αναφορά στη «Δραστηριότητα στο Αιγαίο» γίνεται και στο κομμάτι της έκθεσης που αφορά την «Προβολή Σταθερότητας στη Θάλασσα». Οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί δίνουν το στοιχείο ότι το 2020 τα ΝΑΤΟικά πλοία συμπλήρωσαν 12.409 ώρες περιπολίας στο Αιγαίο. Σαν να λέμε, τα πλοία αυτά συμπλήρωσαν συνολικά 517 μέρες περιπολίας στην περιοχή. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, τα ΝΑΤΟικά πλοία που ανοίχτηκαν στη Μαύρη Θάλασσα συμπλήρωσαν εκεί 105 μέρες, ενώ 311 μέρες συμπλήρωσαν τα πλοία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική.

Αναφορά στην Ελλάδα γίνεται και στο σκέλος της ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όπου η χώρα επαινείται για τα βάρη που έχει επωμιστεί στις αποστολές εναέριας αστυνόμευσης (Air Policing) του ΝΑΤΟ, οριζόμενες στην έκθεση ως «απτή έκφραση της αλληλεγγύης της Συμμαχίας, καθώς εκείνα τα έθνη που δεν διαθέτουν πλήρεις δυνατότητες προστατεύονται από άλλους Συμμάχους που έχουν». Ως παράδειγμα φέρνει ότι και το 2020 Ελλάδα και Ιταλία συνέχισαν να παρέχουν υποστήριξη Air Policing στην Αλβανία και στο Μαυροβούνιο, ενώ η Ελλάδα παράσχει πλέον τέτοια συνδρομή και στο νεότερο μέλος της λυκοσυμμαχίας, τη Βόρεια Μακεδονία.

Τουλάχιστον 1 στους 5 δεν θέλει το ΝΑΤΟ

Δεν περνά βέβαια απαρατήρητο ότι παρά την πολύχρονη και καθημερινή ΝΑΤΟική προπαγάνδα, παρά την ταύτιση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και όλων των υπόλοιπων αστικών κομμάτων στην πολιτική της εμπλοκής, όλα τα παραπάνω γίνονται αντίθετα με τη βούληση μεγάλων τμημάτων των λαών των κρατών - μελών, και του ελληνικού.

Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ παρουσίασε αποτελέσματα δημοσκόπησης που έκανε το ΝΑΤΟ (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει), όπου το 11% των ερωτηθέντων στο σύνολο των κρατών - μελών απάντησε ότι θέλει η χώρα του να φύγει από το ΝΑΤΟ. Το ποσοστό αποδοχής της λυκοσυμμαχίας στο σύνολο των κρατών - μελών ανέρχεται στο 62%, άρα υπάρχει και ένα 27% που απαντά «ΔΞ/ΔΑ», μην έχοντας πειστεί ούτε αυτό για τα «οφέλη» της λυκοσυμμαχίας.

Οι «επιδόσεις» τους είναι ακόμα χειρότερες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΝΑΤΟ, ένα 20% θέλει έξοδο της χώρας και ένα 19% δεν απαντά.

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς γιατί «λυτοί και δεμένοι» και κάθε είδους μηχανισμοί έχουν πέσει «πάνω καταπάνω», για να χτυπήσουν όπως μπορούν την αντιιμπεριαλιστική πάλη και τα αισθήματα του ελληνικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ