Πέμπτη 27 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΑΕ - ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Κινητικότητα στο φόντο όξυνσης συγκρούσεων

Οι γεωπολιτικές κόντρες στην ευρύτερη περιφέρεια του Περσικού Κόλπου, στο φόντο του οξυμένου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και στην Ανατολική Ευρώπη, τροφοδοτούν σύνθετες εξελίξεις στην περιοχή.

Στο φόντο της πρόσφατης δεύτερης επίθεσης των Υεμενιτών Χούθι σε Αμπου Ντάμπι και Ντουμπάι, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα, πραγματοποιεί από προχτές επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Εκεί είχε ήδη συνομιλίες με τον πρίγκιπα - διάδοχο του Αμπου Ντάμπι και υποδιοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων, σεΐχη Μοχάμαντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν.

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν καταδίκασε την «τρομοκρατική» επίθεση των Χούθι (της οποίας είχαν προηγηθεί επιθέσεις σε βάρος τους στην Υεμένη), επιβεβαιώνοντας την αλληλεγγύη της χώρας του στα ΗΑΕ και υποστηρίζοντας «όλα τα μέτρα» που πήραν οι εμιρατινές αρχές. Ανέφερε ότι η ασφάλεια του Μπαχρέιν «είναι αναπόσπαστη» από αυτή των ΗΑΕ, ενώ χαιρέτισε τις «επιτυχείς προσπάθειες» της εμιρατινής διπλωματίας, εκτιμώντας πως σε αυτήν οφείλεται η ομόφωνη καταδίκη των «ειδεχθών τρομοκρατικών επιθέσεων» των Χούθι στο Αμπου Ντάμπι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τη Δευτέρα στις ΗΠΑ ο εμίρης του Κατάρ

Συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο θα έχει τη Δευτέρα ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, για σειρά θεμάτων που συμπεριλαμβάνουν και την «παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια».

Η συνάντηση θα γίνει σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ συζητούν εναλλακτικά σχέδια ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, σε περίπτωση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Το στίγμα έδωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, λέγοντας ότι η συνάντηση θα δώσει μία ευκαιρία στους δύο ηγέτες να συζητήσουν «για τη διασφάλιση της σταθερότητας στις παγκόσμιες ενεργειακές προμήθειες».

Το ζήτημα συζητήθηκε ήδη σε τηλεφωνική συνομιλία τη Δευτέρα ανάμεσα στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν και στον ομόλογό του από το Κατάρ, το οποίο έχει κορυφαία θέση στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ