Πέμπτη 27 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Ο ΛΑΟΣ!
Συνεχίστηκαν οι εργοδοτικές πιέσεις και τη δεύτερη μέρα της «γενικής αργίας»

Παραδόσεις σε συνθήκες παγετού και παρά τη «γενική αργία»
Παραδόσεις σε συνθήκες παγετού και παρά τη «γενική αργία»
Συνεχίστηκαν και χτες τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας με αφορμή τον χιονιά. Παρά το γεγονός ότι το μέτρο της «γενικής αργίας» παρατάθηκε και για τη χτεσινή μέρα, καθώς πάρα πολλοί δρόμοι παρέμεναν απροσπέλαστοι και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξακολουθούν να υπολειτουργούν, εταιρείες επιχείρησαν να φέρουν τους εργαζόμενους στη δουλειά, να επιβάλουν τηλεργασία, να εκβιάσουν τους εργαζόμενους να αναπληρώσουν τις ώρες δουλειάς που «χρωστάνε».

Ενδεικτικά, την εργοδοσία της ACS, που καλεί εργαζόμενους να κάνουν κανονικά παραδόσεις σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής. Το σωματείο έχει δεχθεί καταγγελίες εργαζομένων ότι οι προϊστάμενοι τους καλούν στη δουλειά επιστρατεύοντας και το «τυράκι» της αυξημένης πληρωμής εφόσον εργαστούν κατά τη μέρα αργίας. Παραλήπτες δεμάτων έχουν επίσης γνωστοποιήσει στο Συνδικάτο τα ενημερωτικά μηνύματα που έλαβαν χτες για την παραλαβή αποστολών τους.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου έκανε παρέμβαση στο franchise κατάστημα της εταιρείας στο Χαϊδάρι, με αίτημα να σταματήσει η διανομή. Ενδεικτικό για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ταχυμεταφορείς είναι το γεγονός ότι η είσοδος του καταστήματος, στην οποία βρίσκονταν σταθμευμένα τα μηχανάκια, έμοιαζε με παγοδρόμιο. Το Συνδικάτο απαιτεί επίσης να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του υπουργείου και του ΣΕΠΕ για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και Ασφάλειας.

«Παγοδρόμιο» η είσοδος του καταστήματος
«Παγοδρόμιο» η είσοδος του καταστήματος
Την αξίωση της εταιρείας να «αναπληρώσουν» οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι το διάστημα που βρίσκονται εκτός σύνδεσης «με δική τους υπαιτιότητα» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην «Cosmote e-Value» Αττικής. Συγκεκριμένα, τηλε-εργαζόμενοι στο έργο της ΔΕΗ, στο οποίο ο φόρτος δουλειάς είναι αυξημένος λόγω των βλαβών και των προβλημάτων που υπάρχουν στην ηλεκτροδότηση τις τελευταίες μέρες, ενημερώθηκαν με ηλεκτρονικό μήνυμα από την εταιρεία ότι πρέπει να «αναπληρώσουν» το χρονικό διάστημα που «είναι εκτός λόγω τεχνικού προβλήματος με δική τους υπαιτιότητα και όχι της εταιρείας π.χ. δεν έχουν Internet λόγω παρόχου».

Το Σωματείο προχώρησε άμεσα σε παρέμβαση, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι συνθήκες εργασίας είτε με φυσική παρουσία είτε με τηλεργασία είναι ευθύνη της εργοδοσίας και όχι του εργαζόμενου. Πόσο μάλλον μέσα σε αυτές τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες».

Να προσέλθουν χτες, Τετάρτη, στη δουλειά, καλούσε τους εργαζόμενους λογιστική εταιρεία στο Περιστέρι. Μετά από παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών και της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), η εταιρεία ανακάλεσε και ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι θα παραμείνει κλειστή.

Τις εργοδοτικές πιέσεις στους εργαζόμενους για να εργαστούν τις μέρες της «γενικής αργίας», είτε με τηλεργασία είτε με φυσική παρουσία στον χώρο, καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας και σωματείων της κατάφερε σε αρκετές περιπτώσεις να βάλει φρένο στις εργοδοτικές αξιώσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να επικοινωνούν με τα σωματεία «ώστε να μην περικοπεί κανένας μισθός και κανένα μεροκάματο σε όσους δεν εργάστηκαν ή δεν εργαστούν τις επόμενες μέρες. Να μη δεχτούν να δουλέψουν κάτω από την πίεση της εργοδοσίας σε συνθήκες που δεν διασφαλίζουν την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία».

Σε Στερεά - Εύβοια

Τις πιέσεις της εργοδοσίας σε μια σειρά από χώρους, που με μπαράζ μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων ειδοποιούσαν τους εργαζόμενους να προσέλθουν χτες. Τετάρτη, στην εργασία τους παρά την κήρυξη αργίας, καταγγέλλουν Συνδικάτα σε Βοιωτία και Εύβοια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών Βοιωτίας, εργοδοτικές πιέσεις υπήρξαν σε πολλές επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων και Σχηματαρίου, όπου συν τοις άλλοις επικρατούσαν επικίνδυνες συνθήκες στο οδικό δίκτυο.

Το Συνδικάτο τονίζει ότι οι αθλιότητες της εργοδοσίας έρχονται να προστεθούν στις «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των δήμων και των εταιρειών που διαχειρίζονται τους κεντρικούς οδικούς άξονες και τόσα χρόνια μας χαρατσώνουν με τα διόδια, αφήνοντάς μας στο έλεος του χιονιά χωρίς να πάρουν κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας των εργαζομένων».

Σημειώνει ότι «αποτέλεσμα όλων αυτών είναι εργαζόμενοι να εγκλωβίζονται μέσα στους χώρους δουλειάς και στα οχήματά τους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο κίνδυνος του εργατικού ατυχήματος». Επισημαίνει δε ότι τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησε σειρά από παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων.

Επίσης, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας καταγγέλλει εταιρεία υαλοπινάκων με εξαγωγική δραστηριότητα για πιέσεις προς τους εργαζόμενους να μεταβούν κανονικά στην εργασία τους. «Με μήνυμα καλεί τους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά και τους... κάνει τη χάρη να προσέλθουν λίγο καθυστερημένα αν έχουν πρόβλημα με τον παγετό», τονίζει το Συνδικάτο.

Οπως προκύπτει, η εταιρεία ερμηνεύει καταπώς την βολεύει την απόφαση για αργία και γράφει στο μήνυμά της: «Μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου, η επιχείρησή μας ανήκει σε αυτές που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας. Κατά συνέπεια, αύριο Τετάρτη λειτουργούμε κανονικά στο ωράριο. Επίσης σε κάθε περίπτωση το ωράριο αύριο θα ξεκινάει στις 8 π.μ. Ομως θα μπορούσε κανείς να μεταβεί και αργότερα προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα λόγω πρωινού παγετού μετατοπίζοντας περαιτέρω το ωράριο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ