Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ
Αξιώνει... σύμπραξη με ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Με πρόσχημα την... αλληλοσυμπλήρωση των δραστηριοτήτων τους και την... οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ήρθε χτες η σειρά του γνωστού επιχειρηματία και «συνεταίρου» της κυβέρνησης Δ. Κοπελούζου να προτείνει τη σύσταση «οργανισμού», που θα αποτελείται από την εταιρία του την «Προμηθέας Γκαζ», τις δημόσιες ενεργειακές επιχειρήσεις ΔΕΗ και ΔΕΠΑ! Ο κοινός αυτός οργανισμός - σύμφωνα με τον Δ. Κοπελούζο - θα έχει ως στόχο την «ελληνική» ενεργειακή επέκταση στα Βαλκάνια, μετατρέποντας έτσι την Ελλάδα σε... πραγματικό ενεργειακό κόμβο και όχι κόμβο αγωγών, που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο σε άλλες χώρες. Μ' αυτή του την αποστροφή, - αν και όπως ανέφερε δεν έχει γνωστοποιήσει την πρότασή στους άλλους ενδιαφερόμενους, - ο Δ. Κοπελούζος εκδηλώνει την επιθυμία του να χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά τις ελληνικές ενεργειακές επιχειρήσεις ως άρμα για την επέκτασή του και τη διεύρυνσή των κερδών του, αυτή τη φορά όμως στα Βαλκάνια.

«Ισχυροποιώντας» τα επιχειρήματά του, ο Δ. Κοπελούζος ξαναανακοίνωσε πως ο κοινή εταιρία που έχει με τους Ρώσους, έχει μετατραπεί στον πληρεξούσιο διαχειριστή των ρωσικών συμφερόντων στα Βαλκάνια και ακόμα περισσότερο, όπως ο ίδιος ανέφερε, έχει την προσωπική διαβεβαίωση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν που προσφάτως τον «διέταξε» σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα στα Βαλκάνια, ο όμιλος Κοπελούζου να είναι πρώτος!

Ο ίδιος, όπως είπε, δε βιάζεται να γνωστοποιήσει άμεσα και επισήμως την επιθυμία του στους εν δυνάμει νέους συνεταίρους, αλλά θα περιμένει να ωριμάσει το κλίμα. «Υπομονετικός» ο Δ. Κοπελούζος, προφανώς καταφεύγει στην προσωπική του εμπειρία που ελέω των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατάφερε να μετατραπεί σε συνέταιρο της κυβέρνησης στον τομέα του φυσικού αερίου, φτάνοντας στο σημείο, να ελέγχει σχεδόν το 1/2 των ποσοτήτων του φυσικού αερίου, που με βάση τις διακρατικές συμφωνίες Ρωσίας - Ελλάδας, κατευθύνονται στη χώρα μας.

Δηκτικός για την αργοπορία της κυβέρνησης, αλλά αισιόδοξος για την πορεία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εμφανίστηκε ο Δ. Κοπελούζος. Επισήμανε πως τον επόμενο μήνα θα έχουμε θετικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, (σ.σ. προφανώς θα έχει τις ανάλογες διαβεβαιώσεις) και απαίτησε τον άμεσο καθορισμό της τιμής του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, τον καθορισμό των τελών διέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας από το ΔΕΣΜΗΕ, το λογιστικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, την αλλαγή του Ν. 2773/99, ώστε η απελευθέρωση να αφορά και τους οικιακούς καταναλωτές, και,... έναν πελάτη που θα αγοράζει την παραγόμενη ιδιωτική ενέργεια!

Ο καλύτερος βέβαια πελάτης είναι για τους ιδιώτες μελλοντικούς ηλεκτροπαραγωγούς το ελληνικό δημόσιο, ή η ΔΕΗ. Αυτή η αξίωση το τελευταίο διάστημα τίθεται μετ' επιτάσεως από τους υποψήφιους ηλεκτροπαραγωγούς, που επιζητούν και οι όροι της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα και να αυξηθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να έχουν εξασφαλισμένη την πώληση της παραγόμενης ενέργειας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ