Διαιτησία, τηλεοπτικά και «ολιστική μελέτη» συνθέτουν το «παζλ»
Eurokinissi |
Οι διαιτητικές αποφάσεις πυροδότησαν νέο κύκλο όξυνσης των ανταγωνισμών στο ελληνικό ποδόσφαιρο |
Τα όσα συμβαίνουν για μια ακόμα φορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικότερα στη βιτρίνα του, το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι παρά τον «αγγελικά πλασμένο» κόσμο που ευαγγελίζονται κυβερνητικοί αρμόδιοι και επιχειρηματίες, δεν μπορεί να κρυφτεί η σαπίλα στο παρασκήνιο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιχειρηματική δράση και τη μετατροπή του ποδοσφαίρου σε μοχλό για πολυεπίπεδα κέρδη όσων εμπλέκονται με το οικοδόμημα.
INTIME NEWS |
Την αναβάθμιση του ρόλου της στη διαχείριση του ποδοσφαιρικού «προϊόντος» επιδιώκει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ |
Στο επίκεντρο του κλίματος αμφισβήτησης βρέθηκε για μια ακόμα φορά ο Αγγλος αρχιδιαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ, γύρω από τον οποίο όπως φαίνεται βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα αλλαγές συμμαχιών. Αρχικά τον είχαν στηρίξει τρεις από τις τέσσερις ΠΑΕ των λεγόμενων «Big 4» του ελληνικού πρωταθλήματος, δίνοντας την έγκρισή τους για τον διορισμό του ως αρχιδιαιτητή τη σεζόν 2020 - 2021, τώρα όμως ουσιαστικά έχουν αποσύρει - έστω και ανεπίσημα - τη στήριξή τους αυτή. Φυσικά η όξυνση των ανταγωνισμών στον χώρο του ποδοσφαίρου εγκυμονεί σοβαρούς και πολύπλευρους κινδύνους. Ο Αγγλος αρχιδιαιτητής σε πρόσφατη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού φέρεται να κατήγγειλε ότι έχει δεχτεί πλήθος απειλών το τελευταίο διάστημα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσεται και η νέα έξαρση των επεισοδίων μεταξύ οπαδών, με συγκρούσεις και ...καταδρομικές επιθέσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των ΠΑΕ της Λίγκας παραμένει και το ζήτημα των τηλεοπτικών μεταδόσεων των αγώνων, κυρίως όσον αφορά την επόμενη αγωνιστική περίοδο, 2022 - 2023. Με την πανδημία να έχει καταφέρει την τελευταία διετία σημαντικό πλήγμα στα κέρδη των ΠΑΕ, οι περισσότερες απ' αυτές επέστρεψαν στη λογική της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, διεκδικώντας το μέγιστο δυνατό κέρδος. Ωστόσο η τακτική αυτονόμησης από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό δημιούργησε ρήγμα στις τάξεις της Λίγκας, με τους «ερυθρόλευκους» να προσφεύγουν στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ κατά της προ μηνών απόφασης της Λίγκας για πώληση των δικαιωμάτων του επόμενου πρωταθλήματος σε κεντρικό επίπεδο, και να δικαιώνονται.
Η δικαίωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των αντίπαλων συμμαχιών. Το ζήτημα μάλιστα τέθηκε από πλευράς Λίγκας σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων του ΔΣ της με τον υφυπουργό Αθλητισμού, όπου η κυβέρνηση έριξε επίσης «άκυρο» στις βλέψεις για κεντρική διαχείριση, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει ομοφωνία, σε μια σαφή προσπάθεια να τηρήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις αντίπαλες συμμαχίες.
Και ενώ οι αντιπαραθέσεις οξύνονται σε επίπεδο Super League 1, τόσο με αφορμή τη διαιτησία όσο και σε άλλα ζητήματα, κυβέρνηση και ΕΠΟ περνούν σε νέα φάση τη δική τους κόντρα με αντικείμενο το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του ποδοσφαιρικού «προϊόντος». Στο επίκεντρο της νέας αντιπαράθεσης φέρεται να είναι και πάλι η εφαρμογή της «ολιστικής μελέτης» των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με τον υφυπουργό Αθλητισμού να κατηγορεί πρόσφατα τους παράγοντες της Ομοσπονδίας για «λιποψυχία» όσον αφορά την εφαρμογή του.
Παράλληλα, σε μια εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να λειτουργήσει ως αντι-ΕΠΟ, τη βδομάδα που πέρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού συναντήθηκε με τις διοικήσεις των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών Λιγκών (Super League 1, Super League 2 / Football League), προαναγγέλλοντας σειρά παρεμβάσεων στα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι προσπάθειες για άμεση εφαρμογή των όσων ορίζει η «ολιστική μελέτη» των FIFA/UEFA, καθώς και η στενότερη συνεργασία με τον αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ και την ΚΕΔ για άμεση δημιουργία «επαγγελματικής διαιτησίας» στην Ελλάδα.
Από την πλευρά της η ΕΠΟ απάντησε αρχικά στον υφυπουργό ότι για την «ολιστική μελέτη» έχει αποφασιστεί η εφαρμογή της από τον Αυγουστο του 2020, ενώ μετά τις νέες εξελίξεις δείχνει να επανέρχεται το ζήτημα του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου.