Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλες ζημιές στην Κάλυμνο

Εικόνα της καταστροφής από το τοπικό μέσο Κalymnos-news.gr
Εικόνα της καταστροφής από το τοπικό μέσο Κalymnos-news.gr
Μεγάλες ζημιές στην Κάλυμνο και ειδικά στην περιοχή των Σκαλείων και της Παλιονήσου προκάλεσε η καταιγίδα που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο. Εγιναν κατολισθήσεις βράχων και έπεσαν φερτά υλικά σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, ενώ μεγάλη καθίζηση προκλήθηκε στο δρόμο πριν την Παλιόνησο, που παραμένει κλειστός. Ζημιές έχουν υποστεί και σπίτια από τα φερτά υλικά στα Σκάλεια. Το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ν. Αιγαίου, παρά την προσπάθεια που έκανε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να συζητηθεί το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας, αυτό, τελικά, δεν έγινε εφικτό, γιατί η συζήτηση «τινάχτηκε» στον αέρα με ευθύνη του περιφερειάρχη.

Αναλυτικότερα, αποτέλεσμα της κακοκαιρίας ήταν πλημμύρες, κατολισθήσεις, καταπτώσεις πρανών, ολισθήσεις γαιών, υποσκαφές τοίχων αντιστήριξης καθώς και εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές στο οδικό δίκτυο της Καλύμνου, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην πρόσβαση σε πολλές περιοχές, καταστροφές στο δίκτυο ύδρευσης και καταστροφές σε οικισμούς του δήμου Καλυμνίων (καταστροφές σπιτιών) σε διάφορες θέσεις, όπως Αργινώντα, Σκάλεια, Εμπορειό, Παλιόνησος, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες πολιτών.

Εξάλλου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας με μελέτες και έργα για τα νησιά, ειδικά στις περιοχές που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, η οποία αναδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα ως άμεση προτεραιότητα και ευθύνη για Περιφέρεια και δήμους. Σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Απαιτούμε: Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιπλημμυρική προστασία και γι' αυτό ζητάμε να ενταχθούν όλα τα αναγκαία έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και στον προϋπολογισμό με πηγές χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ.

Ιεράρχηση περιοχών με τα μεγαλύτερα προβλήματα σε πλημμυρικά φαινόμενα όπως Αρχάγγελος, Αφάντου, Ιαλυσός, Παστίδα, Λάρδος και άλλες περιοχές σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Σύμη, Νάξο και άλλες περιφερειακές ενότητες που πλήττονται, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν η επικαιροποίηση των μελετών, οι νέες μελέτες και φυσικά η υλοποίησή τους, τα έργα.

Να γίνει με ευθύνη Περιφέρειας και κράτους η οριοθέτηση όλων των ρεμάτων με βάση τις σχετικές προδιαγραφές, ώστε να είναι σαφής η κοίτη του κάθε ρέματος και η δυνατότητά του στη διοχέτευση της παροχής πλημμύρας. Η οριοθέτηση θα αποκαλύψει και τυχόν καταλήψεις και τα αναγκαία μέτρα τα οποία θα χρειαστούν γι' αυτό. Ετσι δεν θα υπάρχει ανάγκη προσωρινής οριοθέτησης των ρεμάτων για την έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά και αλληλοπλέξιμο αρμοδιοτήτων με Αρχαιολογική Υπηρεσία, Δασική Υπηρεσία κ.λπ.».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ