Κυριακή 17 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ
Οι «βασικοί» της διαπλοκής... βασικά μάς δουλεύουν!

Γρηγοριάδης Κώστας

Εχουμε δει κι άλλα μακροβιότατα σίριαλ στην ιστορία της τηλεόρασης, από... «Πέιτον Πλέις» μέχρι «Λάμψη», αλλά τούτο -που κρατάει πάνω από μια δεκαετία και έχει τον εξαιρετικό τίτλο «Η πάταξη της διαπλοκής στα ΜΜΕ και η καλή μας κυβέρνηση»...- ξεπερνάει κάθε όριο κιτς.

Το τελευταίο επεισόδιο του εν λόγω σίριαλ, κυκλοφοράει ήδη στις οθόνες μας και στα λαϊκά αναγνώσματα με τον κωδικό όρο «βασικός μέτοχος»... «Βασικός μέτοχος», λέει η κυβέρνηση, είναι όποιος κατέχει ποσοστό 5% και άνω σε εταιρίες που ελέγχουν ΜΜΕ. Εφόσον, δε, κατέχει το 5%, τότε (όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση) δεν μπορεί να έχει αλισβερίσι με το Δημόσιο.

Εδώ ας συγκρατήσουμε δύο πράγματα:

α) Οποιος δεν μπορεί να κάνει μπίζνες με 5%, μπορεί με 4,99%...

β) Με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις, που βεβαίως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, επροβλέπετο ότι ο κάτοχος ΜΜΕ δεν μπορούσε καθόλου, ανεξαρτήτως ποσοστού που κατείχε, να συμμετέχει σε έργα ή προμήθειες του Δημοσίου. Με άλλα λόγια από το 0% (που ίσχυε επαναλαμβάνουμε στα χαρτιά και μόνο) πήγαμε στο 5%. Κι αυτό λέγεται «πλήγμα στη διαπλοκή»!

Κάπως έτσι «λαδώνεται» η «τραμπάλα» που λέει: «εσύ θα μου παρέχεις πολιτική υποστήριξη και εγώ θα σου εξασφαλίζω πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα»...

***

Κατόπιν αυτών, εκείνο που έχει να παρατηρήσει κανείς σε αυτή την πολύχρονη υπόθεση είναι ότι αν και έχουν αλλάξει τρεις σκηνοθέτες (Βενιζέλος, Ρέππας, Πρωτόπαππας), εν τούτοις η πλοκή της ιστορίας παραμένει το ίδιο αφελής, από την εποχή του πρώτου νόμου για τα ΜΜΕ, το 1995.

Το δεύτερο, και απολύτως συνδεόμενο με το πρώτο, είναι ότι οι πρωταγωνιστές αυτής της ιδιότυπης «κάθαρσης», επειδή γνωρίζουν ότι το υποκριτικό τους ταλέντο δεν τους προσφέρει ρόλο ούτε σε θίασο τρίτης διαλογής, ποντάρουν τα πάντα στην εκτίμησή τους ότι απευθύνονται σε ανόητους! Θεωρούν ότι οι πολίτες αυτής της χώρας πάσχουν από έλλειμμα νοημοσύνης. Και πιστεύουν ότι εμπαίζοντας, ακριβώς, τη νοημοσύνη των πολιτών, θα καταφέρνουν εσαεί να βγαίνουν λάδι!

***

Οι κυβερνώντες μας, λοιπόν, αφού κατοχύρωσαν και συνταγματικά τη σύμφυση των μεγαλοκεφαλαιούχων - ιδιοκτητών ΜΜΕ με την πολιτική εξουσία, τώρα εμφανίζονται με το μανδύα του Μεγαλέξανδρου και υποκρίνονται ότι έκοψαν το γόρδιο δεσμό της διαπλοκής!

Ενώ θεσμοθετούν με τον πιο οφθαλμοφανή τρόπο αυτή τη διαπλοκή, την ίδια ώρα καμώνονται ότι λαμβάνουν μέτρα αποκλεισμού των μεγαλοπρομηθευτών του Δημοσίου και των μεγαλοκατασκευαστών από τα ΜΜΕ!

Το θράσος τους δεν έχει όρια. Η κοροϊδία δεν έχει όρια.

Η ουσία έγκειται στο εξής: Το νομοσχέδιο που ενέκρινε ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσίασε την Πέμπτη ο υπουργός Τύπου υπό την ονομασία «περιορισμοί στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ΜΜΕ», δε θα μπορούσε παρά να στέκεται σε «στάση προσοχής» απέναντι στο καθεστώς της ατομικής ιδιοκτησίας που διέπει τη λειτουργία των ΜΜΕ (και) στη χώρα μας.

Το βασικό ζήτημα που επιχειρείται να κρυφτεί πίσω από τη φιλολογία περί «βασικού μετόχου» είναι ακριβώς ότι το θεμέλιο πάνω στο οποίο έχει οικοδομηθεί η κατάσταση στα ΜΜΕ, το δικαίωμα δηλαδή της ατομικής ιδιοκτησίας επί ενός κοινωνικού αγαθού, όπως θα 'πρεπε είναι η ενημέρωση, αποτελεί το Α και το Ω της διαπλοκής.

***

Η πραγματικότητα έτσι κι αλλιώς βοά:

Πρώτον: Στον περιβόητο «νόμο Βενιζέλου» για τη λειτουργία ΜΜΕ, πάνω στον οποίο πάτησαν και ο μεταγενέστερος του Ρέππα και ο τωρινός του Πρωτόπαππα, υπάρχει διάταξη, που απαλλάσσει από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών τους τις εταιρίες, που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό και είναι, ταυτόχρονα, κάτοχοι μετοχών κάποιου ΜΜΕ. Αλήθεια, γιατί αυτή η διάταξη που αφορά τις περίφημες «οφ σορ», τις υπεράκτιες εταιρίες, παραμένει άθικτη; Μήπως ο πρωθυπουργός, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Λαμπράκη, Κόκκαλη, Αλαφούζο, πείστηκε ότι οι μεγαλοκεφαλαιούχοι θα πάψουν να κάνουν τις δουλιές τους, στήνοντας εταιρίες - «μαϊμούδες» στο... Τουμπουκτού;

Δεύτερον: Μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά η κυβέρνηση - χωρίς να επικαλεστεί τα νομότυπα στοιχεία που φυσικά είναι...... τακτοποιημένα - ότι οι κ.κ. Βαρδινογιάννης, Λαμπράκης, Μπόμπολας κ.ά., που τυγχάνουν συνεργάτες του Δημοσίου, ότι δεν έχουν ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην κατοχή τους ή ότι αν «προσαρμοστούν» στο 5% θα πάψουν να ελέγχουν καθ' ολοκληρίαν τα συγκεκριμένα ΜΜΕ;...

Τρίτο: Η κυβέρνηση καμώνεται ότι με τη διάταξη που «απαγορεύει» σε συγγενείς ή σε παρένθετα πρόσωπα των μεγαλοεργολάβων - προμηθευτών να ελέγχουν ή να συμμετέχουν σε ΜΜΕ, κλείνει και το τελευταίο παράθυρο της διαπλοκής! Μόνο που η καλή μας κυβέρνηση προβλέπει μια «εξαίρεση»: Μπορούν, λέει, τα συγγενικά πρόσωπα των μεγαλοεργολάβων να ελέγχουν ΜΜΕ, εφόσον έχουν «οικονομική αυτοτέλεια». Τόμπολα! Ας μας πει ο κ.Πρωτόπαππας: Αν κάποιος Ελληνας «Τέρνερ» (όπως ο πρόεδρος του CNN) είχε 10 καράβια δε θα έγραφε το ένα στον κανακάρη του για να αποκτήσει «οικονομική αυτοτέλεια»;

Τέταρτο: Ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω τα παρακάμψουμε, μήπως η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο, για να απαγορέψει να μετέχουν σε ΜΜΕ οι «αχυράνθρωποι» των μεγαλοκεφαλαιούχων; `Η, μήπως, θα απαγορεύσει την... παραγωγή «αχυράνθρωπων», που λειτουργούν εν ονόματι των αφεντικών τους;

***

Το ζήτημα, επομένως, δεν είναι, κάποιος που είναι κάτοχος εργοληπτικής εταιρίας αν θα μπορεί (ο ίδιος ή συγγενείς του) να έχει μετοχές και σε ΜΜΕ ή πόσες θα έχει. Το ερώτημα, τελικά, είναι αν θα συνεχιστεί το καθεστώς της ατομικής ιδιοκτησίας στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Εφόσον συνεχίζεται, τότε είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει νόμος που να μπορεί (στην πράξη) να απαγορεύσει, αυτός ο ιδιώτης - καναλάρχης να είναι (και) προμηθευτής του Δημοσίου.

Περί τούτου, επαναλαμβάνουμε, έχει φροντίσει ο καπιταλισμός, με τις εταιρίες - «μαϊμούδες» και με τους «αχυράνθρωπους». Και αυτό το ξέρουν οι υπηρέτες του καπιταλισμού, και ειδικά του κρατικό-μονοπωλιακού, καλύτερα από εμάς.

Οπως γνωρίζουν, επίσης, ότι η πληροφορία και η ενημέρωση θα πάψουν μέχρι ενός βαθμού να αποτελούν «εμπόρευμα» και πρώτη ύλη για πολιτικά και επιχειρηματικά παιχνίδια, μόνο εφόσον υπάρξει πλήρης κοινωνικός έλεγχος των «μέσων». Των «μέσων» που σήμερα ανοίγουν ή κλείνουν κατά το δοκούν των αφεντικών τους και των συμφερόντων της καθεστηκυίας πολιτικής τάξης τη στρόφιγγα της πληροφόρησης.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ