Κυριακή 17 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Απευθυνόμαστε πλατιά στην εργατική τάξη

(συνέχεια από τη σελίδα 7)

- Αναφερθήκατε πριν στο ΠΑΜΕ. Πέρασαν ήδη τρία χρόνια από τη συγκρότησή του. Πώς εκτιμάτε την πορεία του; Πώς βλέπετε το ρόλο του την επόμενη περίοδο;

- Αναμφισβήτητα η συμβολή του ΠΑΜΕ, σ' αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα ήταν σημαντική στην ανάδειξη και προώθηση των συμφερόντων των εργαζομένων. Ηταν καθοριστική, θα λέγαμε, στην ανάπτυξη των κινητοποιήσεων της περσινής χρονιάς για το Ασφαλιστικό.

Εθεσε σημαντικά εμπόδια στην επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Εχει κερδίσει την εκτίμηση στη συνείδηση ευρύτερων τμημάτων των εργαζομένων, σαν αγωνιστική δύναμη στο συνδικαλιστικό κίνημα, σ' αντίθεση με την αναξιοπιστία των ηγεσιών των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που συνεχώς μεγαλώνει. Γι' αυτό και το ΠΑΜΕ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, δέχτηκε και δέχεται τη λυσσασμένη και συντονισμένη επίθεση της άρχουσας τάξης, ορισμένων κομμάτων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και ορισμένων πρώην μελών μας που αποχώρησαν από το Κόμμα. Αυτή η θετική πορεία του ΠΑΜΕ νομίζουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί, να διευρυνθεί και να δυναμώσει μέσα στους εργαζόμενους, να πυκνώσουν οι γραμμές του με νέα συνδικάτα και συνδικαλιστές.

Το ΠΑΜΕ θα αντλεί τη δύναμή του, στο βαθμό που θα αναπτύσσει τους δεσμούς του με τους εργαζόμενους, πρώτ' απ' όλα μέσα στους χώρους δουλιάς. Να φτάνει η φωνή του παντού. Να οργανώνει συστηματικά την ενημέρωσή τους, τη δράση τους μέσα από συσκέψεις, συνελεύσεις σωματείων και άλλες μορφές. Η δύναμή του βρίσκεται στο γεγονός ότι δρα σαν μαζική συσπείρωση που επιδιώκει την κινητοποίηση πλατιών τμημάτων των εργαζομένων.

Εχει μεγάλη σημασία ότι στις γραμμές του συσπειρώνονται σημαντικές και μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως είναι παραδείγματος χάριν, οι Ομοσπονδίες των Οικοδόμων, των κλάδων Ενδυσης, Εργατικά Κέντρα, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, συσπειρώσεις εργαζομένων σε κλάδους, συνδικαλιστές που ανήκουν στο ΚΚΕ, στο ΔΗΚΚΙ, στην Κομμουνιστική Ανανέωση και σε άλλους χώρους. Αυτός ο μαζικός κινηματικός του χαρακτήρας, είναι ανάγκη να διαφυλαχτεί, να διευρυνθεί.

- Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ΠΑΜΕ είναι κάτι σαν παράταξη...

- Θα ήταν λάθος, το ΠΑΜΕ να κατανοηθεί σαν παράταξη ή σαν άθροισμα παρατάξεων. Είναι κάτι πολύ πλατύτερο και μαζικότερο, αφού αποτελεί χώρο συσπείρωσης μαζικών οργανώσεων, πολύ ανώτερου συντονισμού, συνδικάτων και άλλων μορφών συσπείρωσης και οργάνωσης των εργαζομένων, όπως είναι οι επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλιάς.

Μια τέτοια λογική, που το βλέπει σαν παράταξη, θα στένευε το χαρακτήρα του, θα περιόριζε δραματικά το ρόλο του. Αλλωστε υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία ακόμα πριν τη δικτατορία και μετά, συγκρότησης φορέων συσπείρωσης σωματείων, όπως ήταν τα 115 κλπ.

Το ΠΑΜΕ δεν έγινε απλά για να συσπειρώσει μόνο ορισμένους συνδικαλιστές. Ηρθε σαν ανάγκη για να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση και κινητοποίηση πλατιών τμημάτων των εργαζομένων, με ταξικό προσανατολισμό και στόχους πάλης που να υπηρετούν ώριμες ανάγκες των εργαζομένων. Να αποτελέσει ένα ισχυρό αντίβαρο στις δυνάμεις του συμβιβασμού, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν αποτελέσματα στην πάλη των εργαζομένων. Να ανοίξει δρόμο και να προωθήσει κοινή δράση με τη μικρομεσαία αγροτιά και τους ΕΒΕ.

Το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, βάζουν επιτακτικά μπροστά στους εργαζόμενους, στην ίδια τη ζωή, το καθήκον να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Να αναδειχτεί και να καταξιωθεί το ΠΑΜΕ στη συνείδηση των εργαζομένων, ως ο φορέας εκείνος που υπερασπίζεται και προωθεί τα συμφέροντά τους, που οργανώνει την πάλη τους.

Ενα τέτοιο ρόλο, καμιά μορφή παράταξης δε θα μπορούσε να τον εκπληρώσει.

- Γράφτηκε επανειλημμένα ότι στόχος του ΚΚΕ είναι να διασπάσει τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ. Οτι θα αποχωρήσουν οι δυνάμεις του από αυτές τις συνδικαλιστικές οργανώσεις...

- Δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη.

Ακούστε να δείτε. Πρόκειται για μια ολοφάνερη συκοφαντία σε βάρος του ΚΚΕ, που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι με τη συμβολή του κόμματός μας, που, με τις θέσεις και τη δράση του δίνει διέξοδο, ανοίγει το δρόμο. Τους ανησυχεί το γεγονός ότι δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στα εμπόδια που σηκώνει η αρνητική κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οτι δεν υποτασσόμαστε και εμείς στη λογική και πρακτική της ταξικής συνεργασίας. Οτι βρίσκουμε τρόπους για την κινητοποίηση των εργαζομένων.

Με την ερώτησή σας, για άλλη μια φορά, μας δίνετε η ευκαιρία να πούμε αυτό που επανειλημμένα έχουμε τονίσει, ότι δηλαδή, δε θα τους κάνουμε το χατίρι να φύγουμε από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, ούτε από άλλα συνδικάτα, που στην πλειοψηφία βρίσκονται συμβιβασμένες ηγεσίες που ξεπουλούν καθημερινά και συστηματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Οχι γιατί έχουμε αυταπάτες για το ρόλο και τον προσανατολισμό αυτών των ηγεσιών. Αλλά γιατί θεωρούμε ότι η θέση μας βρίσκεται μαζί με χιλιάδες άλλους εργαζόμενους που βρίσκονται μέσα στα συνδικάτα. Γιατί θέλουμε να ασκούμε συνεχή πίεση σ' αυτές τις ηγεσίες, να αποκαλύπτουμε το ρόλο τους, να συμβάλουμε μ' αυτό τον τρόπο στον απεγκλωβισμό εργαζομένων από την επιρροή τους, να συμβάλουμε στην αλλαγή των συσχετισμών.

Ταυτόχρονα, δεν περιμένουμε παθητικά, να γίνει αυτό από μόνο του. Εχουμε, όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, όπως είναι δικαίωμα και υποχρέωση και κάθε εργαζόμενου, να οργανώνουμε με όλους τους πρόσφορους τρόπους, μέσα από το ΠΑΜΕ, τον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

- Και για την ΕΣΑΚ επίσης γράφονται διάφορα. Οτι τη διαλύετε και άλλα τέτοια.

- Η ΕΣΑΚ ήταν και παραμένει η παράταξη του ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Επιδιώκουμε, στην κατεύθυνση αυτή να αναπτύσσεται και να εκφράζεται η δράση της παράταξης με ισχυρό τρόπο, κυρίως στη βάση, στο επίπεδο του πρωτοβάθμιου σωματείου. Εκεί είναι ανάγκη σήμερα τα μέλη του κόμματος, μαζί με τους φίλους, μέσα από την παράταξη, με τις μορφές που εκφράζεται σε κάθε περίπτωση, να δράσουν πρωτοστατώντας για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Γιατί από την αλλαγή της κατάστασης στη βάση, θα εξαρτηθούν τόσο η πορεία και ο προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, όσο και η ανάπτυξη των αγώνων.

Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη η παράταξη να συνεχίσει να παρεμβαίνει μέσα από τους εκλεγμένους συνδικαλιστές σε όλα τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι οργανωτικές αλλαγές και βελτιώσεις που προτείνονται στη δομή της παράταξης, αποσκοπούν στο να διαταχθούν όλες οι δυνάμεις, με βάση τους συγκεκριμένους συνδικαλιστικούς φορείς και ανάλογα με τις ανάγκες και δυνατότητες, ώστε να δράσουν πιο αποτελεσματικά.

Από εκεί και πέρα, είναι ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος, όλων των κομματικών οργανώσεων, στον τομέα ευθύνης τους να προσανατολίσουν στο σωστό περιεχόμενο της δράσης της παράταξης στον κάθε χώρο.

- Μήπως θέλετε κάτι να συμπληρώσετε, αφού φτάσαμε στο τέλος της συνέντευξής μας;

- Αυτό που θέλω να επισημάνω για μια ακόμα φορά είναι το γεγονός ότι έρχεται μεγάλη αντεργατική θύελλα. Μπροστά μας βρίσκονται νέα αντιλαϊκά μέτρα και αλλαγές και οι κομμουνιστές, τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, οι φίλοι και οι οπαδοί του, οι νέοι της ΚΝΕ, πρέπει για μια ακόμα φορά να βρεθούν μπροστάρηδες και αποφασιστικοί σε αυτούς τους αγώνες, αφού τίποτα δε χαρίζεται, κι όλα με αγώνα κατακτιούνται. Απευθυνόμαστε πλατιά στην εργατική τάξη και την καλούμε σε ένταση της επαγρύπνησης, με οργάνωση και κινητοποίηση.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ