Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ιδιωτικοποιεί και το διαδίκτυο

Μετά τα μαγειρεία του Κέντρου Εκπαίδευσης στον Πόρο και τα συνεργεία επισκευών των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στη Σαλαμίνα, η κυβέρνηση αναθέτει σε ιδιώτες και το «στήσιμο» του διαδικτυακού κόμβου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Στη λογική της απαξίωσης του δημόσιου τομέα, παραδίδει και τις λειτουργίες του στρατεύματος σε εργολάβους, ανταμείβοντάς τους, μάλιστα, πλουσιοπάροχα.

Με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας και Εσωτερικών (ΦΕΚ Β/96/31.1.02) προβλέπεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με μεμονωμένα άτομα «για την ολοκλήρωση της σχεδίασης και προβολής του κόμβου INTERNET του υπουργείου Εθνικής Αμυνας», κόμβος που σήμερα υπολειτουργεί.

Προβλέπεται να συναφθούν μονοετείς συμβάσεις με δώδεκα άτομα και με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με περίπου 210.000 ευρώ (71.557.500 δρχ.). Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανάμεσα στους δώδεκα, απαιτείται «ένας ειδικός στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία με συνολική αμοιβή 9.463.552 δρχ.» - την ίδια ώρα εκατοντάδες εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης απολύονται και πολλοί περισσότεροι επιβιώνουν με μισθούς πείνας. «Απαιτείται» και «ένας ειδικός σε θέματα νομικής προστασίας INTERNET με παράλληλες γνώσεις δημοσιογραφίας με συνολική αμοιβή 6.161.430 δρχ.».

Στην απόφαση δε διευκρινίζεται με ποια κριτήρια ορίζεται κάποιος ως ειδικός επί των προαναφερομένων. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους δέκα. Επομένως, γεννώνται εύλογα υποψίες περί φωτογραφικής διάταξης και μάλιστα για υψηλόμισθες θέσεις.

Επιπλέον «... απαιτείται ένας ειδικός σε θέματα έρευνας υγείας στρατευσίμων και σε θέματα μορφωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στρατευσίμων με συνολική αμοιβή 5.501.798 δρχ., ένας ειδικός στην κοινωνική έρευνα σε θέματα στρατευσίμων με συνολική αμοιβή 6.931.600 δρχ., δύο ειδικοί σε θέματα αμυντικής συνεργασίας και διμερών σχέσεων με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με συνολική αμοιβή 6.161.430 δρχ. έκαστος, ένας ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων με συνολική αμοιβή 4.100.000 δρχ., ένας ειδικός σε θέματα αμυντικής συνεργασίας και διμερών σχέσεων με τις αραβικές χώρες και συνολική αμοιβή 6.800.000 δρχ. και ένας ειδικός σε θέματα έρευνας, οργάνωσης και σχεδιασμού πολιτιστικών δραστηριοτήτων με συνολική αμοιβή 7.500.000 δρχ.».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει: «Τα αντικείμενα των ανωτέρω συμβάσεων εκφεύγουν των καθηκόντων του μονίμου και επί θητεία προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και δεν μπορούν να εκτελεστούν από αυτό, διότι απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και υψηλού επιπέδου τυπικά και ουσιαστικά προσόντα». Δε διευκρινίζει ποια είναι αυτά τα προσόντα.

Ομως είναι γνωστό ότι στο ΥΕΘΑ, στο ΓΕΕΘΑ, στα τρία Επιτελεία υπηρετούν, π.χ., σε Διευθύνσεις Πληροφορικής, μόνιμα στελέχη και κληρωτοί με γνώση και εμπειρία επί της πληροφορικής. Επίσης, είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν, π.χ., στελέχη στο Υγειονομικό Σώμα για θέματα έρευνας υγείας στρατευσίμων, ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που υπηρετούν τη θητεία τους για να αναλάβουν κοινωνικές έρευνες σε θέματα στρατευσίμων, επιτελείς με προϋπηρεσία στις Βρυξέλλες για θέματα αμυντικής συνεργασίας και διμερών σχέσεων με τις χώρες της ΕΕ κλπ. Αν δεν υπάρχουν (και η κυβέρνηση δε φροντίζει να καταρτιστούν στελέχη για να αναλάβουν το συντομότερο δυνατό υπηρεσία), τίθεται σε αμφισβήτηση η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αυτοδύναμα να καλύπτουν ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες τους σε ανάλυση και σχεδιασμό.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρότερο από το γεγονός ότι απλώς «βολεύονται» κάποιοι «ημέτεροι». Η κυβέρνηση στη λογική του «δεν έχουμε ειδικούς», ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα και τον χρηματοδοτεί.

Προηγούμενα χαρακτηριστικά παραδείγματα - που αποκάλυψε τις προηγούμενες μέρες ο «Ρ» - ήταν η σίτιση από ιδιωτικά συνεργεία των ναυτών στον Πόρο, με αλλοιωμένα τρόφιμα που προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση σε εκατοντάδες νεοσύλλεκτους, λες και δεν υπήρχαν μαγειρεία του Πολεμικού Ναυτικού. Οπως και η απαξίωση των συνεργείων επισκευών και συντήρησης στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ανάλογη είναι η εικόνα και στο Ναύσταθμο Κρήτης). Εκεί, τα συνεργεία κλείνουν και οι εργασίες επισκευής και συντήρησης των πολεμικών πλοίων ανατίθενται σε εργολάβους, με δραματικές επιπτώσεις στην ίδια την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Στόλου.


Θ. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ