Αλαβάστρινο ρυτό σε σχήμα κεφαλής λέαινας από την Κνωσό |
Συμμετέχουν 18 χώρες, με 237 αντικείμενα από 23 αρχαιολογικές θέσεις της Ευρώπης, όπως ο οικισμός Τζάμουζαλ στην Πορτογαλία, το ιερό του Στόουνχεζ στην Αγγλία, το Βικς της Δανίας κ.ά. Η ελληνική συμμετοχή καταγράφεται με 91 αντικείμενα, από 18 μουσεία της χώρας (Αθήνας, Ηρακλείου, Ναυπλίου, Αργους, Πάτρας, Θήβας, Χανίων κλπ) και μία αρχαιολογική συλλογή. Την παρουσίαση στην Αθήνα συντόνισε η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, με επικεφαλής τον επίτιμο γενικό διευθυντή αρχαιοτήτων, Γιάννη Τζεδάκι και την πολύτιμη συνεργασία της επίτιμης διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Αικ. Δημακοπούλου.
Η Εποχή του Χαλκού στην Ευρώπη αναπτύσσεται στις ενότητες «Κυνηγοί της περιπέτειας και ταξιδιώτες της Εποχής του Χαλκού, «Οι Ηρωες και τα Παλάτια τους», «Οι Ηρωες: η ζωή και ο θάνατος», «Ο κόσμος των Θεών» και «Η γέννηση της Ευρώπης». Σε όλα αυτά πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζουν οι πολιτισμοί του ελλαδικού χώρου: Μυκήνες, Κνωσός, Αιγαίο, ομηρικοί μύθοι, τα ταξίδια του Οδυσσέα που συμβολίζει την αναζήτηση, εμπόριο, ανταλλαγές, γραμμική γραφή, η πρώτη ευρωπαϊκή γραφή που σηματοδοτεί την αρχή της ευρωπαϊκής ιστορίας. Ετσι ο επικεφαλής της έκθεσης, Γ. Τζεδάκις επισήμανε, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι «είναι επιτυχία το γεγονός πως αυτή η έκθεση παρουσιάζεται στην Αθήνα», ενώ η υπουργός Πολιτισμού είδε την έκθεση ως «απάντηση στο Μουσείο της Ευρώπης».
Οσο για το τελευταίο είπε ότι το θέμα έχει παγώσει ύστερα από συσσωρευμένες αντιδράσεις και την παρέμβαση της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ. Ετσι τα μέλη της ΕΕ προσανατολίζονται σε μουσεία για τον πολιτισμό της Ευρώπης στις χώρες τους και το ίδιο εξήγγειλε για την Ελλάδα η υπουργός Πολιτισμού, δίχως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ «Ο Πολιτισμός ταξιδεύει» μπορεί να ξεκίνησε στις 6 του Γενάρη, στην καρδιά του χειμώνα, «εποχή απομόνωσης της περιφέρειας», όπως είπε η Ελ. Παπαζώη, αλλά ανακοινώθηκε χθες, στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται για μετακίνηση στην περιφέρεια πολιτιστικών δρώμενων (θέατρο, μουσική, κινηματογράφος), που συμβαίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το αντίστροφο. Στο πρόγραμμα, κόστους 360 εκατ., συμμετέχουν το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και θα παρουσιάσουν παραγωγές τους σε 46 πόλεις της χώρας. Οπου δηλαδή υπάρχει μία αίθουσα, αφού είναι δεκάδες οι περιοχές με μηδενική πολιτιστική υποδομή.