Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Εξαίρετες κυπριακές αρχαιότητες

Από τη χτεσινή εκδήλωση εγκαινίων παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του Ελληνα Προέδρου Καρ. Παπούλια

Eurokinissi

Από τη χτεσινή εκδήλωση εγκαινίων παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του Ελληνα Προέδρου Καρ. Παπούλια
Οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Κύπρου, Κάρολος Παπούλιας και Δημήτρης Χριστόφιας, καθώς και ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού, Αντ. Σαμαράς, εγκαινίασαν την έκθεση της συλλογής κυπριακών αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η συλλογή περιλαμβάνει συνολικά 850 κυπριακά αντικείμενα, από την 1η περίοδο του χαλκού (2.500 π.Χ.) μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο (4ο αι. μ.Χ.), αλλά εκτίθενται 180 που αντιπροσωπεύουν όλες τις περιόδους του κυπριακού πολιτισμού.

Ο Καρ. Παπούλιας χαρακτήρισε τη συλλογή ιδιαίτερης σημασίας, ενώ ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε υπερήφανος και συγκινημένος, σημειώνοντας ότι ο πολιτισμός σε εποχές κρίσης, όπως η παρούσα, δίνει δύναμη στον άνθρωπο να δημιουργεί, να ελπίζει, να προοδεύει, να επενδύει στο μέλλον. Χαρακτήρισε τη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου «πλουσιότατο και εξαίρετο δείγμα του πολιτισμού της Κύπρου», πολιτισμός που, όπως υπογράμμισε, ανήκει σε όλο τον κυπριακό λαό - Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους - καθώς και στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφερόμενος στις πολιτιστικές επιπτώσεις της τουρκικής κατοχής, τόνισε ότι η «Τουρκία έχει υποχρέωση τόσο απέναντι στην Κύπρο όσο και απέναντι στην ανθρωπότητα να εγκαταλείψει την πολιτική της σύλησης και της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να πάρει μέτρα για την προστασία και την αναστήλωσή της. Η σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από την Τουρκία είναι ένα ακόμα έγκλημα πάνω στο έγκλημα της εισβολής και της κατοχής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ