«Είναι μάλλον ανόητο να χαλαρώσουμε και να νομίζουμε ότι πρόκειται για μια ήπια παραλλαγή, ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, διότι πιστεύω ότι με τους αριθμούς που αυξάνονται τα κρούσματα, όλα τα συστήματα Υγείας θα βρεθούν υπό πίεση», σημείωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν.
Οσο για το πότε θα δούμε το τέλος της πανδημίας - το οποίο πηγαίνει όλο και πιο μακριά, με τραγικές συνέπειες για τους λαούς, εξαιτίας της αντιλαϊκής διαχείρισής της - ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εκτίμησε ότι μπορεί να λήξει μέσα στο 2022 αν και εφόσον το 70% του πληθυσμού κάθε χώρας στον κόσμο εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς. Ο εν λόγω στόχος όμως είναι ανέφικτος, εξαιτίας της μεγάλης διεθνούς ανισομετρίας στους εμβολιασμούς, της παραγωγής των εμβολίων με σκοπό το κέρδος και της αξιοποίησής τους σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.
Στις ΗΠΑ η «Ομικρον» είναι ήδη κυρίαρχη, καλύπτοντας το 73% των νέων μολύνσεων, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στην Ευρώπη, περίπου στα μέσα Γενάρη.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμενόταν χτες να ανακοινώσει ότι θα αποσταλούν 1.000 στρατιωτικοί γιατροί να βοηθήσουν σε υπερφορτωμένα και υποστελεχωμένα νοσοκομεία, στη δημιουργία σημείων διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και στη διανομή περίπου 500 εκατομμυρίων self tests. Ουρές για τεστ δημιουργήθηκαν σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο.
Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει περισσότερους να εμβολιαστούν και να κάνουν την τρίτη δόση, σημειώνοντας πως αυτή η παραλλαγή είναι εξαιρετικά μεταδοτική, οι δε ανεμβολίαστοι έχουν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID.